Mycket folk och härlig stämning på julmarknaden


Sonja Björkman 2021-12-27En tradition för många är att åka på julmarknad för att känna in den rätta stämningen innan julen kommer. Det är ofta mycket folk och många på glatt humör. Fina prylar och mycket gott fika

Karin Björkman berättar att hon själv har en härlig tradition tillsammans med sina döttrar, sin mor och sin svärmor att gå på julmarknad. I år är Karin i Sigtuna på en mysig julmarknad. Det doftar brända mandlar blandat med matos från olika food - trucks.

-          Gud vad hungrig jag blir av alla dofter, säger Karin.

Stämningen i området är förväntansfull och allt är glatt. Kylan biter tag i folket och snön som ligger på marken knarrar under fötterna.

Det kryllar av människor, barn, vuxna, kvinnor och män. Vissa utklädda i gammaldags kläder och vissa med tomteluvor. Ett live band sjunger julsånger på scenen och julstämningen sprider sig bland alla besökare och utställare. Många stånd står uppställda runt om i staden där det säljs allt ifrån mat, sötsaker, ljus, kött, gran kransar, prydnads tomtar och annat. En stor gran med fin belysning står uppställd mitt på torget och en snäll tomte kommer och tar bilder med barnen.

-          Vad härligt att julen äntligen är på väg och att vi kan fira utan några restriktioner, säger Karin när hon får syn på tomten som kramar en lite flicka.

 Sigtuna julmarknad är en av Stockholms och Sveriges mest välbesökta julmarknader och den är också väldigt uppskattad av många, både besökare och utställare. Marknaden har funnits i drygt 70 år och anordnas fyra söndagar i rad, alltså varje advent.

Efter att vi har kollat runt och ätit mat så beger vi oss hemåt. Karin har köpt med sig en hemmagjord träslev, blåbärssylt och rökt röding hem.


Tipsa en vän     Skriv ut

Studenter ifrågasätter allt firande

Det är nästan jobbigare att ta studenten än att faktiskt klara av utbildningenSå kan det låta kring landets gymnasieskolor bland de elever som är i full...

Läs mer


Hur mycket kostar studenten?

Klänningar, kostymer, fester och flak. Och så studentmössan förstås...

Läs mer


Mänskliga rättigheter gestaltas i ljud och bild 

Medieeleverna på samhällsvetenskapsprogrammet har producerat filmer och radioreportage...

Läs mer
Eleverna på plats på filmgalan på biografen Grand i Stockholm.

Nominerade till filmpris 

Elin Malm, Cecilia Högsund, Nils Lilja, Oliver Wikell, Alfred Monié och Linnea...

Läs mer

Höga debattvågor på Westerlundska 

Alla hjärtan firas på samhällsprogrammet

100 dagar till studenten 
firas med Gatsby-tema 

Vad är kärlek? 

Restriktionerna bort -
studenterna firar

Potatis och blåklint när handelsettorna hade mässa

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa
Kalender


Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Skicka bildinsändare
Kalender
Vad händer Westerlundska?
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Filip, Elwira, Lova , Daria, Nelton, Ella , Sonja, Lisa , Saga, Marika , Filippa, Tim , Wilmer, Maja , Jakob, Jakob, Evelina, Emir , Cecilia , Arvid , Lucas, Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Lisa, Linnea, Aline, Agnes, Ellen, Oscar, Clara, Axel , Oliver , Maryam