Natten går tunga fjät på Westerlundska 


Lisa Borén 2021-12-20


Efter ett år med distans har ljusets drottning kommit tillbaka. På Westerlundska gymnasiet var det klass SA19M som bjöd på sång i skolans korridorer.

Det tisslar och tasslar när alla fixar i ordning sig inför luciatåget. Tomtarna drar på sig skägget och tärnorna borstar håret en sista gång innan glittret sätts på. De strykta lucialinnena hänger slätt ner över tärnorna som precis tänt sina ljus. Glittret i håret kliar och man börjar känna nervositeten krypa fram.

Ledet ställs upp, och till slut börjar musiken spelas. SA19M går lucia inför skolan, man känner alla blickar riktas mot en. Det luktar stearin och eld från alla tärnors ljus. Det är släkt och tyst i skolan, alla är på lektioner. Musiken höjs och det börjas sjunga, högt, så att alla ska höra. Fler och fler personer kommer ut i korridoren för se vad som händer. Man ser många fina och stora leende över alla ansikten. Lärare och elever som fotar och filmar och sprider julkänsla över sociala medier.

Luciatåget fortsätter igenom samhälles korridorerna, vidare till teknik och natur. Man ser allas chockerade blickar och man känner blickarna fästas i nacken. Det är en bra stämning, man känner hur man förgyller dagen. Luciatåget fortsätter in till matsalen, man känner stearindoften emot sig när man går. I matsalen kommer alla mattanter utspringande  för att titta på. Alla som äter lunch vrider på sitt huvud och kollar, med ett härligt leende. Man känner återigen allas blickar och kameror emot sig. Känslan är härlig, och man känner den varma och härliga julkänslan komma tillbaka. När tåget lämnar matsalen hör man applåderna bakom sig. På väg tillbaka ser man alla i klassen leende, det här gjorde vi bra. Nu väntas det julfika i klassrummet. God Jul!

Aline i SA19M var med och bidrog i lucia tåget som tärna. Jag frågade henne hur hon tyckte det var att gå lucia tåg på Westerlundska Gymnasiet.

-Jag tyckte att det var jättekul och mysigt, och man kände hur glada alla blev då det varit saknat innan.

Att gå lucia är en populär och en traditionell sak inom Sverige. Inom de flesta skolor går många klasser lucia för familj, släkt, vänner och vissa för hela skolan. Det är en mysig händelse under julen och man får fram mycket julkänsla. 

-Jag hoppas att det kommer bli en tradition på Westerlundska för det hade varit tråkigt om det inte vore så. Lucia borde man fira och gå även här och speciellt när det ger så mycket glada miner och härlig julstämning, säger Aline.


Tipsa en vän     Skriv ut

Studenter ifrågasätter allt firande

Det är nästan jobbigare att ta studenten än att faktiskt klara av utbildningenSå kan det låta kring landets gymnasieskolor bland de elever som är i full...

Läs mer


Hur mycket kostar studenten?

Klänningar, kostymer, fester och flak. Och så studentmössan förstås...

Läs mer


Mänskliga rättigheter gestaltas i ljud och bild 

Medieeleverna på samhällsvetenskapsprogrammet har producerat filmer och radioreportage...

Läs mer
Eleverna på plats på filmgalan på biografen Grand i Stockholm.

Nominerade till filmpris 

Elin Malm, Cecilia Högsund, Nils Lilja, Oliver Wikell, Alfred Monié och Linnea...

Läs mer

Höga debattvågor på Westerlundska 

Alla hjärtan firas på samhällsprogrammet

100 dagar till studenten 
firas med Gatsby-tema 

Vad är kärlek? 

Restriktionerna bort -
studenterna firar

Potatis och blåklint när handelsettorna hade mässa

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa
Kalender


Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Skicka bildinsändare
Kalender
Vad händer Westerlundska?
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Filip, Elwira, Lova , Daria, Nelton, Ella , Sonja, Lisa , Saga, Marika , Filippa, Tim , Wilmer, Maja , Jakob, Jakob, Evelina, Emir , Cecilia , Arvid , Lucas, Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Lisa, Linnea, Aline, Agnes, Ellen, Oscar, Clara, Axel , Oliver , Maryam