Satsa på fotboll under skoltid


Tindra Almgren 2021-02-03

Rebecka Hemlin och Lina Rosengren
Rebecka Hemlin och Lina Rosengren

LIU och NIU ger gymnasieelever möjlighet att utvecklas ännu mer inom sin sport.
- Fördelar med LIU är att jag slipper välja ett individuellt val och kan istället göra något jag tycker om alltså spela fotboll säger Lina Rosengren, 17 år, ekonomiprogrammet.

LIU och NIU ger gymnasieelever möjlighet att utvecklas ännu mer inom sin sport. De sporter som Westerlundska Gymnasiet erbjuder inom LIU vilket betyder lokal idrottsutbildning är handboll, fotboll och ishockey. Skolan hjälper dig som går i en sport att kombinera sport med skolan och ge extra möjlighet till att utvecklas inom sporten du utövar.

Jag har intervjuat två tjejer som båda spelar fotboll i samma lag. Lina Rosengren och Rebecka Hemlin har båda valt att gå LIU respektive NIU. LIU och NIU innebär att man får utöva sin sport som ett skolämne under skoltid, LIU är för vem som helst som spelar fotboll och vill träna fotboll istället för ett annat ämne. NIU är mer satsande och har 3 träningar i veckan tillskillnad från NIU som har 1-2 träningar.

Rebecka som valt att gå NIU valde de eftersom hon kom med i upplandslaget och insåg därmed att hon ville satsa och träna mer vilket NIU erbjuder.

- Det finns mest fördelar med NIU eftersom jag verkligen gillar fotboll, säger Rebecka.
Det som skulle vara en nackdel säger hon är att hon missar en kurs i ettan vilket betyder att hon måste läsa den kursen i trean.

- Jag valde LIU för att jag inte ville vara lika satsande, jag ville komma bort från ett skolämne vilket man gör med LIU eller NIU som inriktning då man får göra något man tycker är kul säger Lina. Lina nämner även att hon inte tycker det finns någon särskild nackdel med LIU utan att det för det mesta bara finns fördelar. 

Tjejerna berättar även hur upplägget ser ut. Under LIU och NIU träningarna får de spela mycket fotboll, de har olika teman för varje träning tillexempel ibland är det fokus på anfall och en annan vecka fokus på försvar. De har även teorilektioner ibland och får lära sig om skador etc.
Lina och Rebecka tycker båda att LIU och NIU ger dom möjlighet att utvecklas ännu mer inom sin sport och får spela fotboll istället för att välja en annan kurs att läsa. 

Ansök till LIU senast 11 februari 2021 i samband med gymnasieansökan. LIU finns för fotboll, hockey och handboll. I din digitala gymnasieansökan väljer du att kryssa i LIU och väljer idrott i rullmenyn.

 

 
Tipsa en vän     Skriv utBild: SOK
Bild: SOK

18 svenska medaljer i OS 

De svenska idrottarna kammade hem totalt 18 medaljer i de olympiska spelen 2022.
Åtta guld, fem silver och fem brons gjorde att Sverige hamnade på femte plats i medaljligan. 
Sonja...

Läs mer


Gymnasieelev debuterar i ESK:s a-lag

 

Den 20:e oktober, en onsdagskväll så gjorde Ludvig Siljesvä...

Läs mer


Fler tjejer får hockey på skolschemat

Höstterminen 2020 var första gången tjejer började på LIP hockey på...

Läs mer


Fanna BK illa ute i kvalspelet till P19 division 1

Efter inledande förlusten borta mot Vaksala SK reste Fanna BK:s juniorlag till Uppsala fö...

Läs mer

Arvid, Alvin och Linn storsatsar på sina sporter 

Adam gör debut i AIK:s a-lag

Satsa på fotboll under skoltid

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa
Kalender


Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Skicka bildinsändare
Kalender
Vad händer Westerlundska?
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Filip, Elwira, Lova , Daria, Nelton, Ella , Sonja, Lisa , Saga, Marika , Filippa, Tim , Wilmer, Maja , Jakob, Jakob, Evelina, Emir , Cecilia , Arvid , Lucas, Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Lisa, Linnea, Aline, Agnes, Ellen, Oscar, Clara, Axel , Oliver , Maryam