Satsa på fotboll under skoltid


Tindra Almgren 2021-02-03

Rebecka Hemlin och Lina Rosengren
Rebecka Hemlin och Lina Rosengren

LIU och NIU ger gymnasieelever möjlighet att utvecklas ännu mer inom sin sport.
- Fördelar med LIU är att jag slipper välja ett individuellt val och kan istället göra något jag tycker om alltså spela fotboll säger Lina Rosengren, 17 år, ekonomiprogrammet.

LIU och NIU ger gymnasieelever möjlighet att utvecklas ännu mer inom sin sport. De sporter som Westerlundska Gymnasiet erbjuder inom LIU vilket betyder lokal idrottsutbildning är handboll, fotboll och ishockey. Skolan hjälper dig som går i en sport att kombinera sport med skolan och ge extra möjlighet till att utvecklas inom sporten du utövar.

Jag har intervjuat två tjejer som båda spelar fotboll i samma lag. Lina Rosengren och Rebecka Hemlin har båda valt att gå LIU respektive NIU. LIU och NIU innebär att man får utöva sin sport som ett skolämne under skoltid, LIU är för vem som helst som spelar fotboll och vill träna fotboll istället för ett annat ämne. NIU är mer satsande och har 3 träningar i veckan tillskillnad från NIU som har 1-2 träningar.

Rebecka som valt att gå NIU valde de eftersom hon kom med i upplandslaget och insåg därmed att hon ville satsa och träna mer vilket NIU erbjuder.

- Det finns mest fördelar med NIU eftersom jag verkligen gillar fotboll, säger Rebecka.
Det som skulle vara en nackdel säger hon är att hon missar en kurs i ettan vilket betyder att hon måste läsa den kursen i trean.

- Jag valde LIU för att jag inte ville vara lika satsande, jag ville komma bort från ett skolämne vilket man gör med LIU eller NIU som inriktning då man får göra något man tycker är kul säger Lina. Lina nämner även att hon inte tycker det finns någon särskild nackdel med LIU utan att det för det mesta bara finns fördelar. 

Tjejerna berättar även hur upplägget ser ut. Under LIU och NIU träningarna får de spela mycket fotboll, de har olika teman för varje träning tillexempel ibland är det fokus på anfall och en annan vecka fokus på försvar. De har även teorilektioner ibland och får lära sig om skador etc.
Lina och Rebecka tycker båda att LIU och NIU ger dom möjlighet att utvecklas ännu mer inom sin sport och får spela fotboll istället för att välja en annan kurs att läsa. 

Ansök till LIU senast 11 februari 2021 i samband med gymnasieansökan. LIU finns för fotboll, hockey och handboll. I din digitala gymnasieansökan väljer du att kryssa i LIU och väljer idrott i rullmenyn.

 

 




Tipsa en vn Skriv ut





Noa och Gustav blev årets unga domare

I måndags samlades flera nominerade på Kompassen för att ta emot priser på ungdomsidrottsgalan i Enköping. En av vinnarna blev Westerlundska elev Noa Carlsson, 18

- Jag...

Läs mer
Agnes Vilén

WGY-elev spelade landskamp för F17

Agnes Vilén, NIU- elev och studerande på Westerlundska gymnasiet blev uttagen till att...

Läs mer


”Back to the autumn race” skapade folkfest

Lera, regnskurar och starka vindar stoppade inte tusentals åskådare från att flockas till åkern...

Läs mer
Bild:privat

Boquist om nya säsongen

Arvid Boquist som går samhällsprogrammet på WGY har startat ett nytt kapitel i sin...

Läs mer

Handbollsligan 2023/24: Starten av årets spännande Handbolls-SM

Sport och studier kombineras på WGY

Champions League är på väg mot sitt slut

Sätre brinner för rugbyn 

Westerlundskaelev klar för Allsvenskan.

Fotbollstudions stora ordbråk löst.

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Fredag 26/4
40-dagars
Tisdag 30/4
Valborg
Onsdag 1/5
Första maj
Fredag 3/5
Världsdagen för pressfriheten
Lördag 4/5
"May the Fourth be with you"
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton