Betygen blir mer rättvisa


Paula Johansson 2022-10-26

Under höstlovet sitter Westerlundska lärare i ämnesgrupper och diskuterar förändringarna i bedömning och betygssättning.
Under höstlovet sitter Westerlundska lärare i ämnesgrupper och diskuterar förändringarna i bedömning och betygssättning.

WGY:s lärare är på Fagerudd och diskuterar hur de ska sätta betyg i framtiden.
WGY:s lärare är på Fagerudd och diskuterar hur de ska sätta betyg i framtiden.

Ändrade kursplaner och läroplaner införs hösten 2022. Kunskapskraven har nu bytt namn till betygskriterier i både grund- och gymnasieskolor. Enligt en elev är detta en större chans att lyckas och en bra ändring.


Skolverket har beslutat om att läroplanen och kursplanen ska ändras, detta införs hösten 2022. Ändringen beskrivs som en möjlighet för elever att få en mer rättvis bedömning. Detta är även ett hjälpmedel för lärarna, en tydligare mall för att enklare kunna se vilket betyg som passar bäst in på elevens visade kunskaper.

Det verkar vara krångligt för många elever att förstå vad denna ändringen innebär, flera elever har fått lite till ingen information medan andra fått se videos från skolverket och fått det förklarat tydligt av sin mentor. Det kan kännas förvirrande men det är viktigt att veta att detta är för att lärarna ska sätta ett mer rättvist betyg och omdöme, inte att eleverna ska ändra sitt sätt att jobba på.

Denna ändring innefattar mer än bara ett mer rättvist sätt att betygsätta. Skolverket har gjort ett flertal ändringar som man kan läsa om på skolverket.se. Nya formuleringar om sexualitet, samtycke och relationer har införts. Några fler ändringar är att det ska finnas en garanti för tidiga insatser i svenska som andraspråk och matematik i anpassad grundskola. Skolverket skriver att en annan ändring är att rektor får besluta att en elev i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan ska gå om en årskurs och att det beslutet ska kunna överklagas. Dessa ändringar till skillnad ifrån de andra börjar gälla mellan år 2023–2024.

Ebba Petersson, en elev på samhällsprogrammet berättar vad hon tycker.

-       Jag har inte full koll på vad den nya kunskapskraven innebär men jag tycker att det låter bra. Det känns som att det kommer vara en mer rättvis bedömning och att chansen att lyckas blir större. Hetsen att behöva få de bästa betygen minskar då det inte längre kallas krav utan nu mera kriterier. Det känns även som att Skolverket börjat förstå elevers hälsa och hur betygen har en stor påverkan på väl måendet. Det känns även som att de förstår vad som måste ändras för att elever ska bli mer motiverade att lyckas på ett hälsosamt sätt.

Albin Sjölund, en elev på samhällsprogrammet har en teori om att de nya kunskapskraven inte kommer ändra betygssättningen.

-       Jag tror att om du ligger mellan två betyg så kommer läraren välja det högre om de tycker om dig och det lägre om de inte tycker om dig.


Tipsa en vn Skriv ut



Westerlundskas rektor, Daniel Hellström, uttalar sig om strejkvarslet.
Westerlundskas rektor, Daniel Hellström, uttalar sig om strejkvarslet.

Strejk avblåst 

Kommunal varslade om strejk i kommuner och regioner runt om i Sverige. Anledningarna till att man flaggade om strejk var den låga lönen och dygnsvilan. Strejkhotet är nu över och...

Läs mer


Nu har skatteåterbäringen kommit

Fick tillbaka över 10 000 kronor

Varje år under april månad så infaller skatteåterbäringen. Det...

Läs mer
Vid Coop kommer det nya området \

Ny stadsdel vid Coop

Enköpings kommun har gått ut med planerna om ett nytt projekt här i Enköping, nämligen den nya...

Läs mer


Elevers åsikter om den nya lagen

WGY om den nya lagen att byta kön

Den nya lagen om att byta kön har skapat en hel del debatter. Så här tycker WGY om...

Läs mer

"De läckte hela min identitet”

Påsken är här!

Varför är det inget påskbord i år?

Ramadan är i full gång 

Allsvenska premiären

Populäraste teknikprogrammet bland tjejer i Uppsala län

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 23/4
Världsbokdagen
Fredag 26/4
40-dagars
Tisdag 30/4
Valborg
Onsdag 1/5
Första maj
Fredag 3/5
Världsdagen för pressfriheten
Lördag 4/5
"May the Fourth be with you"
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton