Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Nya skolan tar form


Evelina Hansson 2022-06-08


Byggnationen av nya Westerlundska gymnasiet är i full gång. Skolan kommer stå färdig och redo att ta emot elever och all annan personal höstterminen 2024 och skolan kommer att rymma 1600 elever samt 200 lärare på 8300 kvadrat med tre våningar.

Det första symboliska spadtaget för nya Westerlundska gymnasiet togs den 8 oktober 2021, men alla förberedelser kring skolan hade redan pågått en lång tid innan dess för att skolan skulle bli så välplanerad som möjligt, allt för att skolan ska kunna gå igenom så många år som möjligt.

Till det lite mer sakliga berättar Patrik Törnevik som har ansvar för skolbygget från kommunens sida med säkerhet i rösten att han tror att budgeten kommer hållas. Något annat som även kommer hållas är tiden skolan kommer stå klar och redo att ta emot eleverna från gamla Westerlundska gymnasiet. Magnus Petterson berättar för oss att han aldrig varit på ett bygge som inte hållit tiden, och han har inga planer på att ändra på det. Skolan måste trots allt flyttas inför ett nytt läsår och enligt Patrik Törnevik går det inte att byta lokaler mitt under ett läsår, så att hålla deadline är viktigt!

Det största övergripande målet som skolprojektet har är att skolan ska vara attraktiv för Enköpings ungdomar, eftersom man vill att vi ungdomar ska stanna kvar i Enköping och gå gymnasiet här och inte söka sig till andra skolor i andra städer.

 Om man ska se skolan från en fastighetsperspektiv så tycker både Magnus Petterson som är platschef på Peab och som har ansvaret för produktionen av Westerlundska och Patrik Törnevik som är projektledare från Enköpingskommun att skolan kommer bli fin och bli så rejäl som möjligt. Deras förhoppning är att alla som ska gå på skolan kommer trivas och känna att detta är en fin och vacker byggnad samt en bra skolmiljö.

 Nya Westerlundska gymnasiet kommer garanterat att ha en bättre skolmiljö än vad den tidigare har, det kan både Patrik och Magnus medge. Magnus säger att han tycker att vår skola känns passé. Men även jag och Elin Malm som varit på skolan och fått se ritningarna och bilder på skolan håller med om att nya Westerlundska gymnasiet kommer bli en stor förbättring från den jag och Elin går på idag.

Vi frågade Patrik och Magnus och det känns att få vara en stor del i byggnationen av Westerlundska Gymnasiet och bygga denna nya fina skolan åt Enköpings ungdomar. Roligt! Inte alltid en skola som är så roliga arkitektoniskt, det gör att det hela blir extra roligt säger Magnus Petterson.

Att Enköping som är en relativt liten stad satsar så otroligt på en ny gymnasieskola är väldigt unikt, Magnus säger även att han tycker det är roligt att vara en del av Enköping trotts att han inte bor här.

Vår rektorn Daniel Hellström är 54 år och har varit rektor på Westerlundska Gymnasiet i 3 år. Men Daniel har haft en erfarenhet inom skolyrken i 30 år och nu är det dags för Daniel och hela skolan att byta lokaler till den nya och fräscha skolan.

Han berättade att han längtar efter att få komma in och börja jobba i nya fräscha lokaler.

 Daniel tillsammans med andra lärare, skolledningen samt förvaltning har haft många möten och diskussioner tillsammans med arkitekter där dom alla kommit fram till olika förslag till nya Westerlundska gymnasiet. Bl.a. har dem tagit mycket upp mycket särskolan och aulan, hur den ska se ut. Även har de fått vara med och bestämma vad alla de olika klassrummen ska innehålla t.ex. med ny design, men det finns också mycket som inte ens Daniel som rektor har fått bestämma.

Han har tillsammans med arkitekterna och alla andra tidigare nämnda försökt kunna följa elevernas mål så gott som möjligt. 

 Men det finns inte bara positiva känslor kring den nya skolan. Det finns många lärare på skolan som känner oro inför flytten och även kritik kan uppstå. Självklart är det tufft att byta lokaler och behöva lära känna in en helt ny skolmiljö och det kommer bli lite färre kvadrat att röra sig på. Men rektor Daniel Hellström förstår oron flera kan ha men låter lugn och positiv i rösten och jag tror att det personligen kommer smitta av sig på alla hans kollegor.

 En sista kommentar från Daniel Hellström är att han hoppas att utbudet för eleverna ökar och att ungdomar från Enköping i första hand väljer Westerlundska gymnasiet.


Tipsa en vän     Skriv ut

Elevhälsan uppmanar att komma och prata: ”Dörren står öppen för alla”

 

Efter gårdagens tragiska händelse så finns skolhälsan som ett extra stöd idag på Westerlundska Gymnasiet. Om du känner att du behöver någon att prata...

Läs mer


Elever på Westerlundska startar namninsamling till stöd för utvisningshotade Julieta:

”I Sverige hade jag en framtid.
I Armenien kan våra fiender skjuta mig när som helst.”
 

Julieta, SA21S, är just nu utvisningshotad och kan tvingas flytta tillbaka till sitt hemland,...

Läs mer

Tjuvarna går lösa!

Stölder har ägt rum på Westerlundska gymnasiet och två elever har blivit av...

Läs mer


Skillnad i meritpoäng mellan könen

Trots att lärare enligt skollagen behandlar flickor och pojkar lika fortsätter flickornas...

Läs mer

”Jag fick inte gå på planet mot Bosnien”  

Westerlundska lockar nya elever 
med öppet hus och estetshower

Ungdomar på WGY och deras erfarenhet av läsning

Oroliga tider påverkar gymnasieelevers mentala hälsa

Naturs årliga halloweenfirande

Betygen blir mer rättvisa

Onsdagen den 30 november 2022 - klockan 04:19
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Albin , Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris