Shoppar för att passa in


Sophie Rossetta 2023-03-10


Flera elever känner pressen att passa in, särskilt när det gäller hur man ser ut och vad man har på sig. Många elever har upplevt att shoppa kläder inte längre är något kul utan ett måste för att passa in. De får ångest om de inte har nya kläder men ännu mer när de gör av sig med pengar och när mellandagsrean startade blev lockelsen ännu större.

En elev på Westerlundska har shoppat för 3000 kronor bara under januari månad. Hon berättar att det känns som terapi men använder kläderna bara ett par fåtal gånger innan hon tröttnar och vill ha nya.

-Varje gång jag shoppar får jag ångest att jag har slösat pengar. Därför kändes det bra att mellandagsrean hade börjat. Till varje ny årstid så vill jag uppgradera min garderob och storshoppa. Det känns som man måste ha en viss stil för att passa in och om andra har nya kläder så vill jag också ha det.

Att shoppa borde vara något kul, men när det förvandlas till en stress att passa in så är det inte bara vi människor som drabbas utan även miljön när flera affärer går ut med stora reor för att rensa ut i sitt sortiment.

Stora företag som H&M omsätter 200 miljarder kr varje år. Skolelever lägger hela sitt CSN på kläder för att kunna passa in, på ett snabbmode som är populärt i kort period innan det blir ”ute”.

-Jag brukar ta mitt CSN för att shoppa kläder men ibland räcker inte det, då känns det jättejobbigt att ta emot pengar från mina föräldrar fast de erbjuder sig, säger en annan elev. Kläder är en stor del här i skolan och det känns som att alla har nya kläder hela tiden. Jag vill inte lägga ner pengar på det men det känns som om jag inte har något annat val.


Tipsa en vän Skriv ut

Politisk debatt på Westerlundska idag 

Politiker från olika partier besökte WGY idag, måndag. 
I aulan var det debatt mellan politikerna och i cafeterian hade ungdomsförbunden bokbord och presenterade sin politik...

Läs mer
Konst eller inte? Så här kan AI-genererad konst se ut.

Ungdomars inställning till AI-konst

Den senaste tiden har intresset för artificiell konst ökat eftersom det nu finns må...

Läs mer
Elin Hållén Quas, Kerstin Hansson, Anneli Aresdotter och Markus Andersson har tillsammans jobbat med ansökan för att Westerlundska ska bli en Erasmusskola.

Westerlundska gymnasiet har beviljats Erasmusackreditering för globala projekt

Världen väntar för WGY:s elever och lärare 

Nu blir det mycket lättare att åka på utbytesresor för Westerlundskas elever....

Läs mer
På väggarna i de slitna korridorerna i D-huset på Westerlundska sitter bilder på det nya gymnasiet. Eleverna som går i årskurs 2 kommer att vara de sista som tar studenten i den gamla skolan.

Vad händer med det gamla gymnasiet?

Samtidigt som det nya gymnasiet byggs, så glöms vi elever på gamla skolan bort....

Läs mer

Kriget i Ukraina påverkar gymnasiebygget

Vart tar WGY:s avgångselever vägen efter gymnasiet?

Från gymnasielärare till Friskis nya chef 

Stressade unga behöver hjälp

Shoppar för att passa in

Knark säljs under skoltid på Westerlundska

Fredagen den 24 mars 2023 - klockan 08:13
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris