Tema Enköping

Är 60-talets badmode på väg tillbaka?


Vera Zetterström 2023-04-28

Pea Björklund tog bilden på deltagarna i tävlingen Miss Bredsand 1964. Nu finns den i boken Enköpings 60-tal. Björklund berättar att vinnaren hette Gudrun och första pris var en resa till Visby.
Bild:Vera Zetterström/Pea Björklund
Pea Björklund tog bilden på deltagarna i tävlingen Miss Bredsand 1964. Nu finns den i boken Enköpings 60-tal. Björklund berättar att vinnaren hette Gudrun och första pris var en resa till Visby.

Badmodet under 60-talet var vältäckande och med en mindre press över visad nakenhet än vår nutidMånga brukar säga att kvinnornabadmode efter 1960 blev bara med mindre och mindre tyg och mycket visad hud är en självklarhet idag men kanske ser vi en svängning.

Här är en bild från boken ”Enköpings sextiotal” där bilden är tagen 1964 på skönhetstävlingen Miss Bredsand, där olika kvinnor tävlar med klädsel badkläder. Den som har tagit bilden är Pea Björklund.  

På bilden ser man tydligt hur deras tids badmode såg ut, typiska täckande baddräkter i modernt mönster. Kvinnornas badkläder representerar 60-talets trender inom badmodet rätt, en trosa med bred skärning samt täckande byst. Vid deras tid var den tradionella baddräcken en ärmlös byxdress med korta shorts 

Under sextiotalet började de som är nutidens populäraste badklädsel komma mer, bikinin. 60-talets bikini hade dock mer av en högmidjad bred underdel med en överdel med stabil kupa. 

Vi unga personer idag och då främst tjejer lever i en tid där skärningen på en bikini ska visa det mesta av kroppens delar samt med en överdel med små ytor av täckning” bör vara. Mode och trender kommer och går och äldre tiders trender kommer tillbaka som en ny trendKan dessa små detaljer som i årets trendiga badkläder visa att tidens sextiotal återkommer i modet igen, med en högtorsa med en tydligt kupad överdel för exempel?

Kanske börjar denna association av tyg vända emot ett badmode där det är accepterat att ha större täckning vid sin badklädsel?

-  
Det är svårt att hitta några bra badkläder som jag själv känner mig bekväm i samt följer trender och alla normer för både utseendet samt strandmodets trender, säger en 18-årig tjej som WGY nytt har talat med. 

90-talisterna och framåt har från ung ålder lärt oss eller blivit klädda i ett badmode där det ska vara en hög skärning vid höften och oftast med en matchande överdel med en urringning tex. Denna skillnad visar hur samhällets ytliga normer påverkar så som kvinnors badmode. Till skillnad från 60-talet där nakenheten räckte med ett visat nyckelben på kvinnan för en sensuell attraktion (en annan slags respektfull kvinnohet avvisad kropp).  

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut





Artisten Petter på Enköpingsmässan

Den 15–16 september 2023 hölls den stora Enköpingsmässan som har anordnas av Magdalena Wennertorp Strand i år. Det som är nytt i år är att det inte är...

Läs mer


Studentåret är i gång!

Det efterlängtade och händelserika studentåret har dragit i gång med fester,...

Läs mer
Information om biljetsläpp på Cinemas Instagram. 

"Dalahäst ska höras över Enköping"

Artisten Fröken Snusk ska till Enköping den 16 september för att spela på...

Läs mer
Elever som köar utanför akvariet

Snart dags för 250-dagars

Många elever har nu stått och köat för att få en biljett till...

Läs mer

En trend som gynnar samhället

Mer bilder från studentbalen 

Vad är en bal på slottet?

Gratulerar med dagen Norge! 

Olika åsikter kring årets Eurovision!

Fångarna i Gånsta

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 23/4
Världsbokdagen
Fredag 26/4
40-dagars
Tisdag 30/4
Valborg
Onsdag 1/5
Första maj
Fredag 3/5
Världsdagen för pressfriheten
Lördag 4/5
"May the Fourth be with you"
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton