Granskning

En trend som gynnar samhället


Neo Assadi 2023-06-01

Matilda Sjöberg (åt vänster) bär en jacka hon köpt second hand, Klara Johnson(mitten) bär ett par skor, glasögon och en väska hon köpt second hand och Sophie Rosetta(åt höger) har en jeans-jacka hon köpt second hand.
Matilda Sjöberg (åt vänster) bär en jacka hon köpt second hand, Klara Johnson(mitten) bär ett par skor, glasögon och en väska hon köpt second hand och Sophie Rosetta(åt höger) har en jeans-jacka hon köpt second hand.

Second hand-shopping har blivit väldigt populärt bland ungdomar och visar en positiv inställning till klimatet.  Det visar sig att ca 50 % av ungdomar använder sig av second hand-shopping för att köpa mest kläder men också andra grejer. Företag och hemsidor som Sellpy är mycket populärt men även vanliga lokala second hand- butiker är populärt.


Idag så är second hand-shopping väldigt trendigt bland ungdomar. Förutom att det både är klimatsmart och ekonomiskt så tycker många att kläderna är snyggare. I en undersökning på Westerlundska gymnasiet där ca 30 personer deltog så var det mer än 50% som använde second handshopping på ett eller annat vis. Det flesta som använder sig av secondhand-shopping köper sina produkter från Sellpy som är en second hand-butik online som säljer kläder och accessoarer från alla möjliga varumärken. Plick är också en populär app som många ungdomar använder idag där man i stället interagerar med andra för att köpa produkter, där kan man också sälja egna produkter man inte använder.

Eleverna Klara Johnson och Sophie Rossetta berättade varför och var dom köper secondhand- produkter.

-  Jag köper second hand-produkter på Sellpy, jag tycker det är bra för miljön men också bra för att det är mycket billigare man kan liksom hitta ett par shorts för 30 spänn, säger Sophie som går andra året på gymnasiet.

Klara Johnson tyckte samma sak, att det är bra för miljön och billigt för ens egen plånbok.

-  Förutom att det är billigt och miljövänligt så tycker jag att kläderna är mer unika än att köpa kläder från en vanlig butik, säger Klara Johnson som också går andra året på gymnasiet.

Johnson shoppar som Rossetta mycket på Sellpy men det händer också att hon väljer att gå till en secondhand butik som Röda Korset för att leta efter kläder. Med tanke på den stigande populariteten så undrar man hur alla fick reda på dessa hemsidor som Sellpy till exempel.

-  Jag fick reda på Sellpy av vänner och efter det utforskade jag det och tyckte om det, säger Klara Johnson

- Det var faktiskt Klara som visade mig Sellpy och jag tyckte samma som hon gjorde, kommenterar Sophie Rossetta.

När alltfler ungdomar vänder sig till att köpa second hand produkter så bidrar det till en bättre miljö då det är mycket mer miljövänligare att köpa begagnade saker. Det är ett positivt att denna generation tänker på miljön och samtidigt kan köpa de produkter och kläder de vill ha.


Tipsa en vän Skriv ut

Artisten Petter på Enköpingsmässan

Den 15–16 september 2023 hölls den stora Enköpingsmässan som har anordnas av Magdalena Wennertorp Strand i år. Det som är nytt i år är att det inte är...

Läs mer


Studentåret är i gång!

Det efterlängtade och händelserika studentåret har dragit i gång med fester,...

Läs mer
Information om biljetsläpp på Cinemas Instagram. 

"Dalahäst ska höras över Enköping"

Artisten Fröken Snusk ska till Enköping den 16 september för att spela på...

Läs mer
Elever som köar utanför akvariet

Snart dags för 250-dagars

Många elever har nu stått och köat för att få en biljett till...

Läs mer

En trend som gynnar samhället

Mer bilder från studentbalen 

Vad är en bal på slottet?

Gratulerar med dagen Norge! 

Olika åsikter kring årets Eurovision!

Fångarna i Gånsta

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa
Kalender


Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Skicka bildinsändare
Kalender
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emil, Emir , Emir, Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Vilja, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Alice, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris, Elton