30 kuber för 30 mänskliga rättigheter


Matilda Sjöberg Sophie Rossetta 2022-08-29

Johanna och Amanda i SA20S presenterar Westerlundskas arbete med kuben och Rebecca i SA21B visar upp några föremål från utställningarna.
Johanna och Amanda i SA20S presenterar Westerlundskas arbete med kuben och Rebecca i SA21B visar upp några föremål från utställningarna.


Alla deltagande skolor fick varsitt diplom som Anna Urombi (uppe till vänster i grönt) som är generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy delade ut. Rakia, SA21S (övre raden längst till höger) tog emot diplomet för Westerlundskas räkning.
Alla deltagande skolor fick varsitt diplom som Anna Urombi (uppe till vänster i grönt) som är generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy delade ut. Rakia, SA21S (övre raden längst till höger) tog emot diplomet för Westerlundskas räkning.


Rebecca, Johanna, Amanda, Eurika och Rakia är några av eleverna som jobbat med mänskliga rättigheter och kuben under året.
Rebecca, Johanna, Amanda, Eurika och Rakia är några av eleverna som jobbat med mänskliga rättigheter och kuben under året.


På Strandvägen 7A låg Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget där den 32-årige Raoul Wallenberg rekryterades av den amerikanska myndigheten War Refugee Board i syfte att rädda judar undan Förintelsen.

På Strandvägen 7A låg Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget där den 32-årige Raoul Wallenberg rekryterades av den amerikanska myndigheten War Refugee Board i syfte att rädda judar undan Förintelsen.Från hela Sverige åkte elever till Stockholm för att fira och avsluta årets kubprogram med bland annat Clara Henry. Ett program som inspirerats av Raoul Wallenbergs modiga fotspår och är skapat Raoul Wallenberg Academy där de 30 artiklarna i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna får ta plats i varsin kub.

Den 25 augusti avslutades kubprojektet i Stockholm på bland annat Raoul Wallenbergs torg. I projektet har Sverige men även andra länder som Spanien och Frankrike deltagit. 30 skolor valdes ut av Raoul Wallenberg Academy som är en organisation som inspirerats av Raouls goda gärningar och medmänsklighet. Organisationens mål är att ”stärka unga att stå upp för mänskliga rättigheter och agera med civilkurage”(raoulwallenberg.se). Genom kubprogrammet får elever lära sig om de mänskliga rättigheterna och att agera i Raouls anda.

Alla 30 skolor blev tilldelade varsin kub med en mänsklig rättighet. Alla skolor har arbetat under förra läsåret med en mänsklig rättighet var. Vi på Westerlundska var en av de 30 skolor som fick äran att tilldelas en kub att arbeta med. Vi blev även tilldelade en mänsklig rättighet, artikel 8 – rätten att inte kränkas. Med detta fick vi på samhällsprogrammet arbeta på olika sätt och lära oss mer om ämnet.

Projektet avslutades med att varje skola fick åka till Stockholm med sju elever och två lärare, som  i sin tur fick presentera arbetet de jobbat med ifrån kuben. Från Norrköping kom De Geer- gymnasiet som hade artikel 12, heder och anseende.

- Vi har insett under arbetet att kunskapen om ämnet är liten, berättar Julia Johansson som är elev på skolan.

De har arbetat med sin kub på många olika sätt. Ett av dem var personporträtt som de även redovisade på avslutningen av kubprojektet. Julia konstaterade att kubprojektet var något mycket viktigt och att hon rekommenderar programmet för alla skolor.

- Vi vill hjälpa till att göra skillnad, programmet är ett sätt att göra det på, säger Julia Johansson.

Här från Westerlundska var det sju elever från samhällsprogrammet som fick åka ner till Stockholm. Dagen började med att man fick gå en guidad tur i Raoul Wallenbergs fotspår. Där berättades det om hans liv och hans uppdrag. Här fick vi även chansen att intervjua en av arrangörerna från Raoul Wallenberg Academy, Anna Urombi. Hon är nybliven generalsekreterare på akademin. Hon berättar att redan som liten så var Raoul Wallenberg en stor inspiration i hennes liv.
- Min mamma berättade alltid om Raoul och hur modig han var, om det inte vore för honom så skulle jag aldrig sökt det här jobbet, säger Anna Urombi.

Hon utrycker också att detta är ett mycket viktigt arbete men det roligaste med jobbet berättar Anna är ”att kunna inspirera andra och såklart träffa elever.”

Dagen avslutades på bästa sätt med ett scenprogram på historiska museet lett av Clara Henry. Alla skolor blev tilldelade ett diplom från Raoul Wallenberg Academy för sin insats.


Tipsa en vän Skriv utSA20M var utklädda till ett helt bröllop och vann pris för bästa utklädnad. 
SA20M var utklädda till ett helt bröllop och vann pris för bästa utklädnad. 

SA20M vann studentkampen
- går först i studenttåget 

Idag gjorde studentklasserna på WGY upp i den stora studentkampen i brännboll.
SA20M vann pris för bästa utklädnad och kommer att få äran att gå längst...

Läs mer
POÄNGJAKTEN

Vad är man villig att göra för poäng?

Bild på förra årets vinnare och årets arrangörer.

”Jag tyckte det var en väldigt rolig dag även om vi inte vann, man gjorde så...

Läs mer


Treorna tackar för sig!


Studenten närmar sig och 3orna lämnar redaktionen för gott. Poängjakten och...

Läs mer
Ny trend i dagens samhälle

Ungdomar prioriterar arbete framför skolan

Idag kan man allt oftare se att ungdomar lägger större vikt vid arbete än vid...

Läs mer

El-eleverna lär sig på arbetsplats

Daniel Hellström: Det är bedrövligt, och jag är inte stolt

Internationellt projekt blir verklighet

Garga-trenden

Finskt finbesök på WGY 

Så här blir studenten 2023

Fredagen den 2 juni 2023 - klockan 20:18
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris