Tema Enköping

Har Enköping dött?


Elin Malm 2023-03-31

<span>Arkitekter: Kjellander Sjöberg<br />Illustration: Darc Studios</span>
Arkitekter: Kjellander Sjöberg
Illustration: Darc Studios


Enköping brukar kallas för Sverige närmaste stad då den är lokaliserad mellan flera av Sverige största städer, men vad finns i Enköping? Har Enköping dött? Visionen är att Enköpings centrum ska växa, därför har kommunen beslutat om att renovera Paushuset på Stora Torget i Enköping för att göra centrum mer attraktivt.

Mitt emot Stora Torget i Enköping står Paushuset. Paus består idag av butikerna Lindex, Dressman, Direkten och en nyckelsmed, men för bara 10 år sedan var Paushuset stort och populärt med butikerna och tjänster frisören Tottes hår, fik och sushirestaurang samt Åhlens, utöver de butikerna som står kvar idag. Nu mera är de inte lika mycket rörelse i Paushuset som för närmare 10 år sedan, då fler lokaler står tomma och flera butiker i Enköping har längst vägen stängt ner.

Enköpings kommuns vision är att ”bygga en fastighet som lever 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan” uttrycker Johan Thorwid, VD på Andersson Company (Citat taget från ”Enköping Växer”), men vad är det som behövs i Enköping för att detta ska komma till skott?

”Det behövs mer aktivitet i centrum med både arkitektur och butiker” påstår Arvid Lundemo, sistaårselev på Westerlundska gymnasiet. Arvid menar att de är för lite aktivitet i Enköping, både estetiskt och att de finns för få butiker i området. I intervjun föreslår han att fler lokala butiker är ett säkrare kort än butikskedjor, men att butikskedjorna är mer lockande.

”Det är upp till kommunen att bestämma vad dem satsar på. Det är för sent att göra något med lokalerna nu […] De hade kunnat göra något för länge sen” menar han. 

Arvid påstår att det är för sent att rädda Paushuset. Han menar att det har en ökändhet runt sig som gör att även om visionen kring renovering är bra, kommer det ändå inte bli lika attraktivt som tidigare.

WGY Nytt har kontaktat PLEX-utskottet på Enköpings kommun för ett svar, men utan framgång. Vi ställde frågor kring varför inga av lokalerna i Paushuset används under tiden som man väntar på renoveringen men på grund av att vi inte har fått svar kan vi inte spekulera i detta.


Tipsa en vän Skriv ut

BRAND PÅ SKOLAN

”Är det verkligen en slump att tre saker händer på samma dag?”

Idag, torsdag, är stämningen konstig på Westerlundska Gymnasiet. Förutom att hela Teknikkorridoren är avstängd efter branden igår är ett klassrum på...

Läs mer


Brand utbröt på Westerlundska 

Vid lunchtid på onsdagen utrymdes hela Westerlundska efter att en brand startat i...

Läs mer

AFRY om samarbetet med Westerlundska

I fredags och under lördagen hölls den årliga Enköpingsmässan. Det ä...

Läs mer
På ytterväggen på modulen där ekonomieleverna har sina lektioner sitter ett anslag om att kameraövervakning sker.

Kameror uppsatta i modulerna

Förra året förstördes bland annat TV-apparater och brandsläckare av...

Läs mer

Möten med ABC-gruppen är i gång med årkurs två

Läraren vann guld

Hur viktig är egentligen UF-frukosten?

Elev på WGY offer för dödsskjutning 

"Vi är taggade på nollning"

Ready for Life- ”Få upp ögonen för nya möjligheter!”

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa
Kalender


Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Skicka bildinsändare
Kalender
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emil, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Vilja, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Alice, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris, Elton