Kriget i Ukraina påverkar gymnasiebygget


Nicodemus Berghäll 2023-02-13Bygget av det nya gymnasiet kan försenas. Det beror bland annat på att de två största parkettleverantörerna, Ryssland och Ukraina, ligger i konflikt.


När WGYnytt senast besökte bygget så tycktes projektet ligga inom tidsramen, väggarna i en del klassrum låg efter ca två veckor men ingenting mer än så. Väggarna ligger nu i fas tack vare att det har jobbats på rejält under jullovet. Däremot fick WGYnytt reda på att det tidigare har uppstått komplikationer gällande att få in specialbeställda parketter (trägolv) till vissa delar av skolan.

-          Problemet är att de två största parkettleverantörerna i hela världen är Ryssland och Ukraina, säger projektledare Daniel Eriksson.

Daniel Eriksson och biträdande rektor på Westerlundska gymnasiet Martina Ericson berättar att PEAB har tagit en stor smäll på grund av situationen mellan Ryssland och Ukraina, bland annat med väldiga materialprishöjningar på upp till 70%. Martina Ericson påstår dock att projektet med den nya skolan inte har tagit så mycket ekonomiskt stryk, då det mesta har planerats utförligt i förväg.

-          Detta är ett projekt som planerats så pass mycket tidigare, så alla grejer var redan förbeställda. I och med det fick vi ett fast pris, säger Martina.

Vissa saker, som dessa specialbeställda parketter är ett exempel på något som inte till 100% var förbeställt och därmed uppstod några problem. Dessa problem är nu lösta enligt Daniel Eriksson.

Men på grund av bland annat detta så kräver PEAB en tidsförlängning. Daniel och Martina kunde inte uppge mera detaljer om varför eller hur länge, då det fortfarande pågick diskussioner med PEAB om det hela.

-          Det kommer bli tidsförlängning, jag kan inte säga så mycket mer än så eftersom vi inte är överens med PEAB, konstaterar Daniel.

Det skall inom snar framtid genomföras en besiktning av taket, då det ska smällas upp 800 kvadratmeter solceller och man vill vara säker på att det ser bra ut för att slippa extra eventuella reparationskostnader. I övrigt så är exteriören nästan helt färdig, taket är klart och byggnaden är numera helt tät. 


Tipsa en vän Skriv utSA20M var utklädda till ett helt bröllop och vann pris för bästa utklädnad. 
SA20M var utklädda till ett helt bröllop och vann pris för bästa utklädnad. 

SA20M vann studentkampen
- går först i studenttåget 

Idag gjorde studentklasserna på WGY upp i den stora studentkampen i brännboll.
SA20M vann pris för bästa utklädnad och kommer att få äran att gå längst...

Läs mer
POÄNGJAKTEN

Vad är man villig att göra för poäng?

Bild på förra årets vinnare och årets arrangörer.

”Jag tyckte det var en väldigt rolig dag även om vi inte vann, man gjorde så...

Läs mer


Treorna tackar för sig!


Studenten närmar sig och 3orna lämnar redaktionen för gott. Poängjakten och...

Läs mer
Ny trend i dagens samhälle

Ungdomar prioriterar arbete framför skolan

Idag kan man allt oftare se att ungdomar lägger större vikt vid arbete än vid...

Läs mer

El-eleverna lär sig på arbetsplats

Daniel Hellström: Det är bedrövligt, och jag är inte stolt

Internationellt projekt blir verklighet

Garga-trenden

Finskt finbesök på WGY 

Så här blir studenten 2023

Onsdagen den 7 juni 2023 - klockan 03:52
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris