Nya skolan tar form


Evelina Hansson 2022-06-08


Byggnationen av nya Westerlundska gymnasiet är i full gång. Skolan kommer stå färdig och redo att ta emot elever och all annan personal höstterminen 2024 och skolan kommer att rymma 1600 elever samt 200 lärare på 8300 kvadrat med tre våningar.

Det första symboliska spadtaget för nya Westerlundska gymnasiet togs den 8 oktober 2021, men alla förberedelser kring skolan hade redan pågått en lång tid innan dess för att skolan skulle bli så välplanerad som möjligt, allt för att skolan ska kunna gå igenom så många år som möjligt.

Till det lite mer sakliga berättar Patrik Törnevik som har ansvar för skolbygget från kommunens sida med säkerhet i rösten att han tror att budgeten kommer hållas. Något annat som även kommer hållas är tiden skolan kommer stå klar och redo att ta emot eleverna från gamla Westerlundska gymnasiet. Magnus Petterson berättar för oss att han aldrig varit på ett bygge som inte hållit tiden, och han har inga planer på att ändra på det. Skolan måste trots allt flyttas inför ett nytt läsår och enligt Patrik Törnevik går det inte att byta lokaler mitt under ett läsår, så att hålla deadline är viktigt!

Det största övergripande målet som skolprojektet har är att skolan ska vara attraktiv för Enköpings ungdomar, eftersom man vill att vi ungdomar ska stanna kvar i Enköping och gå gymnasiet här och inte söka sig till andra skolor i andra städer.

 Om man ska se skolan från en fastighetsperspektiv så tycker både Magnus Petterson som är platschef på Peab och som har ansvaret för produktionen av Westerlundska och Patrik Törnevik som är projektledare från Enköpingskommun att skolan kommer bli fin och bli så rejäl som möjligt. Deras förhoppning är att alla som ska gå på skolan kommer trivas och känna att detta är en fin och vacker byggnad samt en bra skolmiljö.

 Nya Westerlundska gymnasiet kommer garanterat att ha en bättre skolmiljö än vad den tidigare har, det kan både Patrik och Magnus medge. Magnus säger att han tycker att vår skola känns passé. Men även jag och Elin Malm som varit på skolan och fått se ritningarna och bilder på skolan håller med om att nya Westerlundska gymnasiet kommer bli en stor förbättring från den jag och Elin går på idag.

Vi frågade Patrik och Magnus och det känns att få vara en stor del i byggnationen av Westerlundska Gymnasiet och bygga denna nya fina skolan åt Enköpings ungdomar. Roligt! Inte alltid en skola som är så roliga arkitektoniskt, det gör att det hela blir extra roligt säger Magnus Petterson.

Att Enköping som är en relativt liten stad satsar så otroligt på en ny gymnasieskola är väldigt unikt, Magnus säger även att han tycker det är roligt att vara en del av Enköping trotts att han inte bor här.

Vår rektorn Daniel Hellström är 54 år och har varit rektor på Westerlundska Gymnasiet i 3 år. Men Daniel har haft en erfarenhet inom skolyrken i 30 år och nu är det dags för Daniel och hela skolan att byta lokaler till den nya och fräscha skolan.

Han berättade att han längtar efter att få komma in och börja jobba i nya fräscha lokaler.

 Daniel tillsammans med andra lärare, skolledningen samt förvaltning har haft många möten och diskussioner tillsammans med arkitekter där dom alla kommit fram till olika förslag till nya Westerlundska gymnasiet. Bl.a. har dem tagit mycket upp mycket särskolan och aulan, hur den ska se ut. Även har de fått vara med och bestämma vad alla de olika klassrummen ska innehålla t.ex. med ny design, men det finns också mycket som inte ens Daniel som rektor har fått bestämma.

Han har tillsammans med arkitekterna och alla andra tidigare nämnda försökt kunna följa elevernas mål så gott som möjligt. 

 Men det finns inte bara positiva känslor kring den nya skolan. Det finns många lärare på skolan som känner oro inför flytten och även kritik kan uppstå. Självklart är det tufft att byta lokaler och behöva lära känna in en helt ny skolmiljö och det kommer bli lite färre kvadrat att röra sig på. Men rektor Daniel Hellström förstår oron flera kan ha men låter lugn och positiv i rösten och jag tror att det personligen kommer smitta av sig på alla hans kollegor.

 En sista kommentar från Daniel Hellström är att han hoppas att utbudet för eleverna ökar och att ungdomar från Enköping i första hand väljer Westerlundska gymnasiet.


Tipsa en vän Skriv ut- Det är inte så ofta jag hinner besöka gymnasieskolor, men Westerlundska där mina båda döttrar har gått vill jag gärna komma till, sa Jessika Roswall under fredagens besök.
- Det är inte så ofta jag hinner besöka gymnasieskolor, men Westerlundska där mina båda döttrar har gått vill jag gärna komma till, sa Jessika Roswall under fredagens besök.

EU-ministern på besök på Westerlundska

Roswall om brottslighet, klimat och krig

Vi lever i en orolig tid med organiserad brottslighet, klimatångest och närvarande krig runtom i världen. Det är mer än lägligt att Jessika Roswall, Sveriges...

Läs mer


Onebuying prickade rätt - årets julklapp

Årets julklapp i år är ”sällskapsspelet”, med motiveringen ”...

Läs mer


Nu är vintern här

Det har blivit kallare och kallare i Enköping under det senaste veckorna. Nu har detta bö...

Läs mer


Streetfood Friday på skolor i Enköpings kommun

I Enköpings kommun på alla skolor har det varit "streetfood Friday"- tema på...

Läs mer

Första spadtaget för framtidens kommunhus

Hon var på plats i östra Jerusalem
"Göd inte hatet"

Öppet hus lockade många nyfikna nior

UF-företaget med i Sveriges Radio

Tryckt och dämpad stämning för svenskar i Bryssel efter attentatet

Ellen från Jyväskylä lär sig svenska på WGY

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Lördag 9/12
Street Feet show
Söndag 10/12
Street Feet show
Nobeldagen
Måndag 11/12
Street Feet show
Tisdag 12/12
Street Feet show
Onsdag 13/12
Luciafirande
Torsdag 21/12
Jullov!
Söndag 24/12
Julafton
Söndag 31/12
Nyårsafton!

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Victor, Rebecca, Axel, Stina, Mustafa, Emil, Paula , Klara , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Nasrin , Alfred, Liw, Alice, Ebba , Ebba, Tilde, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Emma, Filip , Vera, Chris, Chris, Elton