Olagligt varmt på Westerlundska?


SA21M 2022-08-21

- Det är dålig arbetsmiljö i den här värmen, säger Hugo på ekonomiprogrammet.
- Det är dålig arbetsmiljö i den här värmen, säger Hugo på ekonomiprogrammet.

Många elever på gymnasiet ifrågasätter om det får vara så varmt i skolan som det har varit de första dagarna på terminen.
Enligt skolledningen är det svårt att hitta bra lösningar. 
- Den enda åtgärden som finns är att bygga ny skola, säger programrektor Eva-Mari Holmgren Stenlöf.

Klass SA21M undersökte värmen i Westerlundskas lokaler under fredagen. Enligt väderappen var det 29 grader utomhus och knappast svalare inomhus.

På frågan hur det kändes i klassrummen svarade eleverna i tre olika klassrum varmt och Emin svarade för varmt. Teknikprogrammets torg liksom naturprogrammets torg hade en okej temperatur eftersom där fanns AC men klassrummen på teknikprogrammet var lika varma. På ekonomiprogrammet var kylan avstängd i början av veckan. 

Salen Akvariet på samhällsprogrammet hade perfekt temperatur. Annars verkar det vara  varmast på samhällsprogrammet på hela skolan. Vid administrationskorridoren är det något svalare.

- Värmen är hemsk, säger flera elever. Det går inte att koncentrera sig och jobba. 

- Skolan borde bjuda på bärs, säger tre elever på försäljnings- och serviceprogrammet. 

Enligt Arbetsmiljöverket ska inomhustemperaturen på sommaren, vid stillasittande arbete, ligga inom spannet 20-26 grader. Under en kortare värmebölja (det specificeras inte vad som räknas som kortare) får det vara varmare temperatur. Men vid högre temperaturer påverkas koncentrationsförmågan och många lärare håller med om att det är okej att stänga skolan om denna värme fortsätter. 


- Jag har under den gångna veckan haft många kontakter med ansvariga för fastigheten för att framföra våra klagomål och vädjanden om bättre inomhusklimat men det är svårt att hitta bra lösningar tyvärr, säger rektor Daniel Hellström.

Enligt Daniel Hellström delar Westerlundska gymnaiset problemet med övriga verksamheter i kommunen oavsett om de, som WGY, har en gammal ventilationsanläggning eller om man har en tämligen ny. Ventilationen drar in luft utifrån och skickar ut den i lokalerna. Så är luften 30 grader ute så blir luften som skickas ut i systemen också 30 grader. Ventilationen har sällan kylfunktion så dessa dagar blir det extremt varmt.

- Jag önskar att vi hade ett system som kunde kyla luften så att vi skulle kunna få ha drägligare inomhusklimat men det är inget som normalt finns i kommunala fastigheter har jag fått till svar. säger Daniel Hellström.

Någon luftkonditionering kommer det inte att bli frågan om och det är svårt att hitta andra temperaturdämpande åtgärder, enligt rektorn. 

Åtgärder som går att lösa är att alltid ha vatten i klassrummet och ta många bensträckare, säger Eva-Mari Holmgren Stenlöf, programrektor. Ett annat sätt är att vädra och ventilera klassrummen på förmiddagarna innan utetemperaturen har stigit för mycket. 

- Om värmen visar sig bli långvarig får vi i ledningsgruppen tillsammans med personalen ha en dialog kring hur vi ska kunna bedriva verksamheten på ett så bra sätt det bara går, säger Daniel Hellström. Jag hoppas på svalare utomhustemperaturer snart så att vi får det bättre inomhus.

Tipsa en vän Skriv ut- Det är inte så ofta jag hinner besöka gymnasieskolor, men Westerlundska där mina båda döttrar har gått vill jag gärna komma till, sa Jessika Roswall under fredagens besök.
- Det är inte så ofta jag hinner besöka gymnasieskolor, men Westerlundska där mina båda döttrar har gått vill jag gärna komma till, sa Jessika Roswall under fredagens besök.

EU-ministern på besök på Westerlundska

Roswall om brottslighet, klimat och krig

Vi lever i en orolig tid med organiserad brottslighet, klimatångest och närvarande krig runtom i världen. Det är mer än lägligt att Jessika Roswall, Sveriges...

Läs mer


Onebuying prickade rätt - årets julklapp

Årets julklapp i år är ”sällskapsspelet”, med motiveringen ”...

Läs mer


Nu är vintern här

Det har blivit kallare och kallare i Enköping under det senaste veckorna. Nu har detta bö...

Läs mer


Streetfood Friday på skolor i Enköpings kommun

I Enköpings kommun på alla skolor har det varit "streetfood Friday"- tema på...

Läs mer

Första spadtaget för framtidens kommunhus

Hon var på plats i östra Jerusalem
"Göd inte hatet"

Öppet hus lockade många nyfikna nior

UF-företaget med i Sveriges Radio

Tryckt och dämpad stämning för svenskar i Bryssel efter attentatet

Ellen från Jyväskylä lär sig svenska på WGY

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Lördag 9/12
Street Feet show
Söndag 10/12
Street Feet show
Nobeldagen
Måndag 11/12
Street Feet show
Tisdag 12/12
Street Feet show
Onsdag 13/12
Luciafirande
Torsdag 21/12
Jullov!
Söndag 24/12
Julafton
Söndag 31/12
Nyårsafton!

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Victor, Rebecca, Axel, Stina, Mustafa, Emil, Paula , Klara , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Nasrin , Alfred, Liw, Alice, Ebba , Ebba, Tilde, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Emma, Filip , Vera, Chris, Chris, Elton