EU-ministern på besök på Westerlundska

Roswall om brottslighet, klimat och krig


Ebba Petersson 2023-12-02

- Det är inte så ofta jag hinner besöka gymnasieskolor, men Westerlundska där mina båda döttrar har gått vill jag gärna komma till, sa Jessika Roswall under fredagens besök.
Bild:Ebba Petersson
- Det är inte så ofta jag hinner besöka gymnasieskolor, men Westerlundska där mina båda döttrar har gått vill jag gärna komma till, sa Jessika Roswall under fredagens besök.

Jessika Roswall talade om fördelarna för Sverige att vara med i EU och tipsade eleverna om att det finns många karriärmöjligheter inom EU, både som politiker och som tjänsteperson.
Jessika Roswall talade om fördelarna för Sverige att vara med i EU och tipsade eleverna om att det finns många karriärmöjligheter inom EU, både som politiker och som tjänsteperson.

Vi lever i en orolig tid med organiserad brottslighet, klimatångest och närvarande krig runtom i världen. Det är mer än lägligt att Jessika Roswall, Sveriges EU-minister och enköpingsbo, på fredagen kom på besök till Westerlundska gymnasiet.

Jessika Roswall, som bor i Enköping, är sedan ett år tillbaka EU-minister. Hon är utbildad jurist och tillhör Moderaterna.  I aulan på Westerlundska gymansiet sitter elever som går kurserna samhällskunskap 2 och 3.

Roswall nämner först oron i världen. Det går inte att undvika den organiserade brottsligheten, och inte heller kriget mellan Ukraina och Ryssland. Roswall anser att världen förändrades när kriget mellan Ukraina och Ryssland utbröt för 645 dagar sedan, idag 646 dagar. EU skickar humanitärt, militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina och Roswall hoppas att Ukraina får den frihet de förtjänar.

Jessika Roswall anser att det finns mycket kvar att göra för att nå ett friare, grönare och säkrare Sverige, men även inom Europa. Hon nämner vikten av att rösta i EU-valet 9 juni, för att bibehålla en trygghet där vi i Sverige ingår i EU. Hon påminner om länderna som inte är med i EU och vilka konsekvenser det har fått, då de flesta är negativa.

Mot slutet blir det frågestund. Det tar ett tag innan eleverna i aulan vågar fråga Roswall, men till slut rullar frågorna in. En av de första frågorna är hur mycket hon tjänar. Då svarar hon, kort och gott, att hon tjänar 150 000 i månaden. Aulan fylls av skratt, chock och viskningar. Hon frågar sedan en fråga tillbaka till pojken som ställde frågan.

- Vill du veta hur mycket jag jobbar?

Då berättar Roswall att hon jobbar 7 dagar i veckan, ungefär 80 timmar, och har jour varje dag om året, även julafton. Då skrattar inte folk längre.

En flicka tar upp vad Ulf Kristersson sa då han var i Göteborg och pratade om konflikten mellan Israel och Hamas. Jessika Roswall berättar att han inte sa att Israel har rätt till "folkmord”, att hon inte vet exakt vad han sa men att han menade "inom folkrätten ha rätt till försvar”. Och det håller hon med om, Israel har rätt att försvara sig mot terrorgrupper som Hamas, enligt internationell folkrätt. Problemet med klippet som spreds på Kristerssons felsägning är att det blir desinformation, och desinformation är ett av de största hoten mot demokratin, säger Roswall.

Konflikten mellan Israel och Palestina fortsätter att vara relevant för frågorna efteråt. En annan flicka frågar om Palestina inte har rätt till försvar mot Israel, men då går Roswall runt frågan. Hon säger att det var Hamas som attackerade Israel, men säer att hon hoppas att konflikten mellan Israel och Palestina som pågått i många decennier slutar gott för både palestinier och israeler. 

- Vi tror på en tvåstatslösning, säger Roswall och hänvisar till regeringens ställningstagande att en hållbar fred bygger på en förhandlad tvåstatslösning där Israel och Palestina kan samexistera sida vid sida. 

Efter frågestunden får Roswall en stor applåd av eleverna i aulan, och av rektor Daniel Hellström får hon en WGY-mugg och en blomma. Hon tackar för sig och tackar för mycket relevanta frågor av eleverna.

En längre intervju med Jessika Roswall kommer inom kort i WGYnytt. Där får du till exempel veta hur det gick till när Roswall fick frågan att bli minister i Kristerssons regering. 


Tipsa en vn Skriv utSveriges Natoansökan

Nu är Sveriges medlemskap i Nato väldigt nära. 16 maj 2022 bestämde sig regeringen med stöd från riksdagen att Sverige ska ansöka för medlemskap i militä...

Läs mer


Ronaldo avstängd efter olämplig gest

Ballon d’Or vinnaren och fotbollstjärnan Cristiano Ronaldo blev under gårdagen i...

Läs mer

Idag är det skottdagen

Vart fjärde år är det skottår, detta innebär att en extra dag läggs...

Läs mer
Gustav Ahlqvist och Victor Dahlin som är taggade inför 100 - dagars

100 dagar kvar till studenten firas

Det börjar närma sig studenten och den 26 februari är det 100 dagar kvar vilket...

Läs mer

UF-året har väckt många känslor

Nu vankas det sportlov

Samir och Viktor chockar på helt fel sätt i Melodifestivalens första deltävling 

UF mässan i full gång på WGY

Ella hamnade i diket 

Dags för den årliga UF-mässan 

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Måndag 4/3
Biljettsläpp till Balen, plats kompassen, 10.30
Söndag 24/3
75 dagars
Fredag 29/3
Påsklovet startar
Lördag 30/3
Studentfesten , Plats Cinema
Tisdag 16/4
50 dagars
Torsdag 25/4
40 dagars
Måndag 6/5
30 dagars
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Mösspåtagning i skola
Bal på Haga slott
Söndag 26/5
10 dagars
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN
Söndag 9/6
EU-val

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Ebba, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Casper, Vera, Chris, Chris, Elton