Årlig studentkamp på Westerlundska

Tävlar om att få sätta mössan på statyn 


Emmy Illes, Tilde Pettersson Victor Dahlin 2023-06-08




Westerlundskagymnasiet har en årlig tradition där sista årskursen tävlar klassvis i en spännande brännbollsturnering för att avgöra vilken klass som får lyfta upp den stora studentmössan på Doktor Westerlund i skolparken på studentdagen. Denna hederstitel tilldelas klassen som har bästa utklädnad som bedöms av en jury. Studentkampen inleds den 29 maj med brännbollsmatcherna och kulminerar när vinnarklassen får hänga upp mössan den 2 juni. 

Historien bakom den stora studentmössan går långt tillbaka. Den nuvarande mössan syddes till utgångseleverna 1992. Det var Ulla Maria Hansén, lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, som tillverkade denna imponerande mössa till Westerlundsstatyn. Senare lånade Ulla Maria ut mössan till bildlärare Agneta H, som sydde en ny mössa avsedd att användas av klassen som gick först i studenttåget varje år. Ulla Marias ursprungliga mössa har nu sin plats på väggen i Restaurangprogrammets utrymmen, medan Agnetas mössa fortfarande används och hänger inne hos expeditionen. 

I en intervju med Elliot Buskenström, elev i årskurs tre på Ekonomiprogrammet, avslöjar han sin entusiasm inför studentkampen. Han är extremt taggad inför brännbollsmatcherna och tror att hans klass har goda chanser att ta hem turneringen tack vare deras talangfulla spelare. Trots att de inte har övat specifikt inför evenemanget, hoppas de på en bra dagsform för att kunna prestera på topp. 

-Vi har inte övat men vi hoppas på en bra dagsform.  

En annan elev Chris Åkerlund, elev i årskurs 2 på samhällsprogrammet uttrycker att hon inte ser fram emot studentkampen nästa år. Däremot tycker hon att den Westerlundska traditionen att sätta studentmössan på Dr Westerlund är intressant och unik. 

-Det är kul att göra någonting som inga andra studenter från andra skolor får göra. Det är någonting jag ser mycket fram emot.  

Frågan om hur vinnarklassen bestäms har också diskuterats. Elliot tycker att det är lite tråkigt att utklädningen avgör i stället för själva brännbollen. Han föredrar att det sportsliga resultatet skulle vara avgörande. Det finns delade åsikter bland eleverna, men samtidigt förstår de upplägget och värdet av att visa upp kreativitet och gemenskap genom utklädningen. 

Den årliga studentkampen på Westerlundska Gymnasieskola erbjuder eleverna en unik möjlighet att skapa minnen och stärka banden med sina klasskamrater innan de tar steget in i vuxenlivet. Oavsett om vinnarklassen får hänga upp den stora mössan på Doktor Westerlund eller inte, är det samarbetet och gemenskapen som verkligen spelar den mest betydelsefulla rollen under denna tradition. 


Tipsa en vn Skriv ut



Westerlundskas rektor, Daniel Hellström, uttalar sig om strejkvarslet.
Westerlundskas rektor, Daniel Hellström, uttalar sig om strejkvarslet.

Strejk avblåst 

Kommunal varslade om strejk i kommuner och regioner runt om i Sverige. Anledningarna till att man flaggade om strejk var den låga lönen och dygnsvilan. Strejkhotet är nu över och...

Läs mer


Nu har skatteåterbäringen kommit

Fick tillbaka över 10 000 kronor

Varje år under april månad så infaller skatteåterbäringen. Det...

Läs mer
Vid Coop kommer det nya området \

Ny stadsdel vid Coop

Enköpings kommun har gått ut med planerna om ett nytt projekt här i Enköping, nämligen den nya...

Läs mer


Elevers åsikter om den nya lagen

WGY om den nya lagen att byta kön

Den nya lagen om att byta kön har skapat en hel del debatter. Så här tycker WGY om...

Läs mer

"De läckte hela min identitet”

Påsken är här!

Varför är det inget påskbord i år?

Ramadan är i full gång 

Allsvenska premiären

Populäraste teknikprogrammet bland tjejer i Uppsala län

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 23/4
Världsbokdagen
Fredag 26/4
40-dagars
Tisdag 30/4
Valborg
Onsdag 1/5
Första maj
Fredag 3/5
Världsdagen för pressfriheten
Lördag 4/5
"May the Fourth be with you"
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton