Årlig studentkamp på Westerlundska

Tävlar om att få sätta mössan på statyn 


Emmy Illes, Tilde Pettersson Victor Dahlin 2023-06-08
Westerlundskagymnasiet har en årlig tradition där sista årskursen tävlar klassvis i en spännande brännbollsturnering för att avgöra vilken klass som får lyfta upp den stora studentmössan på Doktor Westerlund i skolparken på studentdagen. Denna hederstitel tilldelas klassen som har bästa utklädnad som bedöms av en jury. Studentkampen inleds den 29 maj med brännbollsmatcherna och kulminerar när vinnarklassen får hänga upp mössan den 2 juni. 

Historien bakom den stora studentmössan går långt tillbaka. Den nuvarande mössan syddes till utgångseleverna 1992. Det var Ulla Maria Hansén, lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, som tillverkade denna imponerande mössa till Westerlundsstatyn. Senare lånade Ulla Maria ut mössan till bildlärare Agneta H, som sydde en ny mössa avsedd att användas av klassen som gick först i studenttåget varje år. Ulla Marias ursprungliga mössa har nu sin plats på väggen i Restaurangprogrammets utrymmen, medan Agnetas mössa fortfarande används och hänger inne hos expeditionen. 

I en intervju med Elliot Buskenström, elev i årskurs tre på Ekonomiprogrammet, avslöjar han sin entusiasm inför studentkampen. Han är extremt taggad inför brännbollsmatcherna och tror att hans klass har goda chanser att ta hem turneringen tack vare deras talangfulla spelare. Trots att de inte har övat specifikt inför evenemanget, hoppas de på en bra dagsform för att kunna prestera på topp. 

-Vi har inte övat men vi hoppas på en bra dagsform.  

En annan elev Chris Åkerlund, elev i årskurs 2 på samhällsprogrammet uttrycker att hon inte ser fram emot studentkampen nästa år. Däremot tycker hon att den Westerlundska traditionen att sätta studentmössan på Dr Westerlund är intressant och unik. 

-Det är kul att göra någonting som inga andra studenter från andra skolor får göra. Det är någonting jag ser mycket fram emot.  

Frågan om hur vinnarklassen bestäms har också diskuterats. Elliot tycker att det är lite tråkigt att utklädningen avgör i stället för själva brännbollen. Han föredrar att det sportsliga resultatet skulle vara avgörande. Det finns delade åsikter bland eleverna, men samtidigt förstår de upplägget och värdet av att visa upp kreativitet och gemenskap genom utklädningen. 

Den årliga studentkampen på Westerlundska Gymnasieskola erbjuder eleverna en unik möjlighet att skapa minnen och stärka banden med sina klasskamrater innan de tar steget in i vuxenlivet. Oavsett om vinnarklassen får hänga upp den stora mössan på Doktor Westerlund eller inte, är det samarbetet och gemenskapen som verkligen spelar den mest betydelsefulla rollen under denna tradition. 


Tipsa en vän Skriv ut

BRAND PÅ SKOLAN

”Är det verkligen en slump att tre saker händer på samma dag?”

Idag, torsdag, är stämningen konstig på Westerlundska Gymnasiet. Förutom att hela Teknikkorridoren är avstängd efter branden igår är ett klassrum på...

Läs mer


Brand utbröt på Westerlundska 

Vid lunchtid på onsdagen utrymdes hela Westerlundska efter att en brand startat i...

Läs mer

AFRY om samarbetet med Westerlundska

I fredags och under lördagen hölls den årliga Enköpingsmässan. Det ä...

Läs mer
På ytterväggen på modulen där ekonomieleverna har sina lektioner sitter ett anslag om att kameraövervakning sker.

Kameror uppsatta i modulerna

Förra året förstördes bland annat TV-apparater och brandsläckare av...

Läs mer

Möten med ABC-gruppen är i gång med årkurs två

Läraren vann guld

Hur viktig är egentligen UF-frukosten?

Elev på WGY offer för dödsskjutning 

"Vi är taggade på nollning"

Ready for Life- ”Få upp ögonen för nya möjligheter!”

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa
Kalender


Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Skicka bildinsändare
Kalender
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emil, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Vilja, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Alice, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris, Elton