Antagna till Eoropaparlamentets ambassadörsskoleprogram

WGY satsar mer på EU-kunskaper


Evelina Rosberg 2024-09-30

Anna Tigerstrand som är lärare i samhällskunskap har många planer på hur intresse och engagemang för EU ska öka.
Bild:Evelina Rosberg
Anna Tigerstrand som är lärare i samhällskunskap har många planer på hur intresse och engagemang för EU ska öka.

Westerlundska gymnasiet har antagits till Europaparlamentets ambassadörsskoleprogrammetAmbassadörer, lärare och elever genomför EU-relaterade aktiviteter i undervisningssyfte.Elever ska erhållas kunskaper om EU, möjligtvis också kunna engagera sig.  

Westerlundska Gymnasiet har anslutit sig till Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram från och med detta läsår. Ambassadörsskoleprogrammet innebär att de utvalda skolorna bedriver aktiviteter och undervisning kopplat till EU. Några lärare utses till seniorambassadörer och elever till juniorambassadörer. Deras uppgift är att utförandet av ambassadörsskoleprogrammet.Vid korrekt genomförande av programmet blir de erkända ambassadörskola. 

I praktiken innebär det att skolans ambassadörer ska genomföra olika typer avaktiviteter kopplat till EU. Enligt Europaparlamentet har seniorambassadörerna ett ansvar gällande undervisningen. De menar att det huvudsakligen ska ske genom lektioner om EU:s demokrati. Det finns material för sådan undervisning från dem. Ambassadörerna innehar en kommunikation med ledamöter från Europaparlamentet. 

Enligt Europaparlamentet är syftet ett bidragande till ökad kunskap om EU:s demokrati, värdegrund samt Europaparlamentets arbete. Deras förhoppning är ett bidragande till att inspirera elever att engagera sig inom EU:s demokrati. Programmet inkluderar alla elever, trots olika bakgrunder och utbildningar.  

Läraren Anna Tigerstrand från Westerlundska gymnasiet uttrycker en positiv inställning till skolans initiativtagande till programmet. Hon är en av seniorambassadörerna. Tigerstrand berättade att skolan är nyantagna till programmet, därav närvarade hon på ett introduktionsmöte. Där informerades det om programmets krav.  

-Nu kan man säga att vi är fortfarande i att prövaom vi kan bli en EPA-skola, säger Anna Tigerstrand.  

Hon menar att om skolan klarar målen kommer de bli certifierade, en EPA-skola till hösten. Tigerstrand känner sig säker på att skolan har en god chans till certifiering, då de innehar en preliminär planering för utförandet. Arbetet i dagsläget innebär att finna juniorambassadörer på skolan. Undervisande lärare i samhällskunskap ska jobba med olika projekt, där EU:s material ingår.  

Anna Tigerstrand berättar visionen av ambassadörsskoleprogrammetutförande på skolan. Det kommer finnas en EU-informationspunkt, en hemsida med fakta. EU-dagen den 9 maj kommer uppmärksammas på ett flertal utföranden. Det finns idéer på att arrangera EU- tävlingar där priser kan förekomma.Tigerstrand berättar att förändringarna kan vara svåra att upptäckas av alla. Orsaken är att skolan befinner sig i uppstarten. 

Westerlundska gymnasiets initiativ syftar till att öka elevernas kunskaper om EU. Dock finns det en förhoppning om att kunna väcka engagemang för EU hos eleverna. Tigerstrand berätta ratt det finns en existerande undervisning av EU inom samhällskunskapsämnet. Dock har det uppmärksammats att elever kan ha svårt att lära sig och förstå innehållet.  

-Så syftet med de här är helt enkelt att utveckla vår undervisning kring EU, säger hon. 

Valdeltagandet i EU valet 2024 minskade för Sverige, speciellt bland unga väljare. Att unga inte har tillräckligt med kunskap om EU är en bakomliggande faktor. Tigerstrand medger en observation av minskade kunskaper hos eleverna. För att få ökat valdeltagande krävs ökade kunskaper hävdar Tigerstrand. Det var en drivande faktor till skolans deltagande i programmet. Enligt Anna Tigerstrand innebär programmet ett utvecklat EU arbete på skolan som baserats på det befintliga. 

-Jag tänker att det finns jobb att göra och det är det som är målet, säger hon. 


Tipsa en vn Skriv ut



Fortfarande vet ingen var Essie har tagit vägen.
Fortfarande vet ingen var Essie har tagit vägen.

Assistanshunden Essie tas upp i SVT 

Assistanshunden Essie släpptes ut i trädgården 22.00 en torsdagskväll 11 juli för att kissa men försvann plötsligt. Ägaren hade övervakningskameror ute i...

Läs mer
Anna Tigerstrand som är lärare i samhällskunskap har många planer på hur intresse och engagemang för EU ska öka.

Antagna till Eoropaparlamentets ambassadörsskoleprogram

WGY satsar mer på EU-kunskaper

Westerlundska gymnasiet har antagits till Europaparlamentets ambassadö...

Läs mer
Flera toaletter är avstängda efter att cement har orsakat stopp i rören. 

Cement orsakade stopp i avloppen 

Den senaste tiden har flera toaletter runt om på Westerlundska varit avstängd och ur...

Läs mer


3 timmarsparkering resulterar i onödig stress för elever samtidigt som parkeringsbolagen skär i guld

Sedan skolstart har man som elev på Westerlundska Gymnasiet konstant behövt kantras med...

Läs mer

Westerlundska vill se en förändring i ungas läsande – Bokklubb på Westerlundska

Plötsligt brandlarm på skolan - polisanmäld

Stor folkfest för näringslivet i Enköping 
 

Ny opopulär regel på Westerlundska Gymnasiet

Skolskjutning i Huddinge – Så här säger eleverna på WGY

Elever på Enköpingsmässan 

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa
Kalender

Fredag 25/10
Höstlov
Lördag 2/11
Alla helgons dag
Söndag 17/11
200-Dagar
Tisdag 24/12
Julafton
Onsdag 25/12
Juldagen
Torsdag 26/12
Annandag jul
Tisdag 31/12
Nyårsafton
Fredag 28/2 2025
100-Dagar
Torsdag 5/6 2025
Studenten!


Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Skicka bildinsändare
Kalender

Fredag 25/10
Höstlov
Lördag 2/11
Alla helgons dag
Söndag 17/11
200-Dagar
Tisdag 24/12
Julafton
Onsdag 25/12
Juldagen
Torsdag 26/12
Annandag jul
Tisdag 31/12
Nyårsafton
Fredag 28/2 2025
100-Dagar
Torsdag 5/6 2025
Studenten!
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton