Fotbollsderby och säkerhet, hur väl går det ihop? 


Mustafa Fajek 2023-11-23

Bild:Mustafa Fajek


Ett fotbollsderby brukar alltid föra med sig stökigheter och en viss osäkerhet men med dagens terrorhot i Sverige och efter händelserna i Bryssel så kanske supportrar måste ta i tur med en ny form av osäkerhet på matcher. Vi på WGY nytt tog oss ner till matchen mellan Hammarby och Djurgården och dokumenterade matchupplevelsen och intervjuade några supportrar.  

 Som alla redan hört så var det väldigt tragiska händelser i Bryssel och både Sverige och hela fotbollsvärlden omskakades. Detta väckte många frågor om säkerheten på fotbollsmatcher. Jag intervjuade supportrar från båda lagen och detta är vad dom hade att säga om supporterkulturen och osäkerheten i världen just nu. 

Vad tycker du om pyroteknik? 

- Det är förstås väldigt häftigt så länge man använder det på rätt sätt.

- Jag gillar det och det bidrar till stämningen så länge det inte används med våld.  

Hur ser du på supporterkulturen i Sverige?  

- Jag tycker vi ligger långt fram med supporten i vårt land jämfört med andra länder I Europa vilket är väldigt kul även fast vi ligger lite längre bak fotbollsmässigt.  

- Väldigt positiv och en av de bättre i hela världen men tyvärr blir det väldigt våldsamt ibland. 

 Hur ser du på säkerheten på matcher med nutidens osäkerhet i världen.

-  Det är inget jag tänkt på särskilt mycket men ett derby tillför sig alltid lite osäkerhet oavsett hur det ser ut i världen.

- Det är väl klart det påverkar mycket med tanke på det som hände i Bryssel och då blir man orolig att det händer här i Sverige också.  

Vad tycker du om polisens uttalande om att de nästan hoppas på stökigheter på matchen?

-  Det är ett konstigt uttalande men jag är inte den typen som brukar bråkamed polisen. 

Jag tycker att polisen är helt dumma i huvudet och de var väldigt otrevliga mot mig innan matchen när jag bara skulle gå till min kompis.  

 Redan nere i tunnelbanan cirka 2 timmar innan matchen så var det lite stökigheter mellan supportrar från båda lagen då det åkte några få djurgårdssupportrar genom stationen som var avsedd för Hammarbys supportrar. Det jag noterade då var att ingen av tunnelbanans tåg stannade på hållplatsen förutom de extra insatta tågen som var abonnerat för Hammarby supportrar 13:30 och 14:00.

Väl inne i tåget och på väg till arenan var det mycket sång och hopp vilket gjorde att vagnen skakade och vinglade väldigt mycketSedan när vi kommer fram och går av tåget så var det väldigt många polisersom följde efter oss hela vägen och hänvisade hur vi skulle ta oss till arenan. Där såg jag även de extra insatta finska poliserna som var här för att lära sig och testa polisens nya ”strategi” för fotbollsmatcherNär vi kom till arenan försökte supportrar från båda lagen ta sig igenom avspärrningarna och polisen för att bråka med varandra men försöken var inte lyckade 

Nu var jag inne på arenan och hetsen och sångerna började redan vid uppvärmningen. Inmarschen börjar och det var dags för tifo. Jag stod i Hammarbys klack och där fick jag ta del av deras tifo som hade tre steg i sig med pappersark. Första halvlek spelas av och prestationen på planen är inget vidare från båda lagen. Däremot så var läktarinsatsen i högsta klass. I starten av andra halvlek så tändes det väldigt mycket pyroteknik från Bajens sida viket gjorde det väldigt svårt att se något och andas utan att få rök i lungorna.

 Andrahalvlek var inte till mycket skillnad jämfört med första halvlek och matchen slutar 0–0. Efter matchen var det mycket lugnare hemgång och vi fick åka ett extrainsatt tunnelbanetåg vägen hem också. Detta avrundade en dag på ett fotbollsderby i Sverige.  

 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Kökschefen Magnus Karlsson gillar allt med matlagning. Ingen råvara är den andra lik säger han. 
Kökschefen Magnus Karlsson gillar allt med matlagning. Ingen råvara är den andra lik säger han. 

Följ med in i Westerlundska skolkök

Jag har varit en förmiddag i skolköket och fått en inblick i det välfungerande maskineriet. Från den doftande soppkokningen till bak stationen för konferenser och...

Läs mer


Drömläger i Estapona

Fotboll, sol och värme i Estepona för Enköpings SK herrlag när de åkte...

Läs mer


”Från noll till hundra på tre år”

I lilla Enköping har vi massor med restauranger men den mest varma armar har vi Grekiska Grill...

Läs mer


Love och Jonathan fick ta del av 500 000kr

Jonathan Moene och Love Frisell är två av stipendietagarna till det nystartade ”...

Läs mer

En dag som fotbollssupporter i England

Här lever Sveriges utvisade under minimala förhållanden på Lillsidan

Labyrinten som aldrig tar slut

Richard gör sitt yttersta för att Enköpings ungdomar inte ska hamna i fel kretsar 

Följ med WGYnytt på fotbollsderby

Enköpings lucia:
”Vi är fler än någonsin”

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton