Torsdag 1 december är sista ansökan till NIU - nationell idrottsutbildning i fotboll

Är NIU & LIU värt stressen?


Tyra Almcrantz 2022-10-16

Neo Assadi mitt plugget mellan träningarna.
Bild:Tyra Almcrantz
Neo Assadi mitt plugget mellan träningarna.

Att hinna med skolarbetet och livet med kompisar och familj är inte en självklarhet för de elitsatsande eleverna. På Westerlundska gymnasiet finns möjligheten för elever att satsa extra på sin idrott. NIU är en gymnasieutbildning med satsning på elitidrott medan LIU är för elever som vill läsa extra av sin sport som individuellt val. På Westerlundska har elever möjlighet till att läsa NIU i fotboll, och LIU i fotboll, handboll och hockey. Den första december är senaste ansökningsdag för NIU.


Alva Renman går tredje året på Ekonomiprogrammet och läser NIU fotboll. Hennes fotbollskarriär började redan vi 5 årsåldern i klubblaget Nordia IK. Idag är spelar hon för Enköping SK´s damlag. Utöver skolarbetet hinner hon med totalt 6 fotbollspass i veckan plus match. Hon beskriver själv att det är svårt att hinna med allt med skola, jobb och träningar men att hon planerar sina veckor noggrant. Under de senaste åren har Renman byggt upp olika strategier för att hinna med livet. Under intevjun med Renman säger hon

 - Jag brukar försöka plugga så mycket som möjligt på lektionerna så jag slipper lägga så mycket tid på plugget hemma. Men ibland räcker inte tiden till och då pluggar jag efter skolan, innan träningarna. 

Idag spelar Renman fotboll mestadels för att det är kul men hoppas på att komma så långt som möjligt.

Neo Assadi är ytterligare en av de elever på Westerlundska gymnasiet som läser NIU. Han går sitt andra år på Samhällsprogrammet. Assadi började spela fotboll på Enköping SK´s fotbollsskola år 2010. Assadi har klättrat upp från ESK´s fotbollsskola till ESK´s herrlag där han spelar idag. Han förklarar att en normal vecka består av mycket fotboll, 3 träningar med NIU, 4 träningar med klubblaget samt matcher. Assadi tycker att han hinner med skolarbetet på ett bra sätt. Lika som Renman beskrev så försöker Assadi plugga så mycket som möjligt i skolan.

Räcker det att vara aktiv på lektionerna i skolan?

- Nej lite plugg hemma bli det. För att hinna med allt så passar det bäst för mig att plugga på kvällarna efter skolan, träningarna och middagen. Alltså det sista jag gör innan läggdags. 

Assadi är en av de elever som verkligen elitsatsar på sin sport och satsar på att komma så långt som möjligt. Han beskriver att målet är att spela på proffsnivå.

Spelar man hockey och vill spela extra, finns det endast LIU att välja. En av eleverna som valt hockey som sitt inviduella val är Tom Persson i SA21S. Persson började som 5åring i ESK hockey, därefter fortsatte han sin karriär i Västerås, fortsatte sedan i Karlskoga för att sedan komma tillbaka till moderklubb ESK. Idag spelar han hockey fem gånger i veckan. Persson tycker att det kan vara svårt att hinna med skolan bra. Han beskriver att han lägger tid på plugget efter skolan och då funkar det okej.

Är hockeyträningarna värt stressen i skolan?

- Ja, jag elitsatsar på hockeyn så det är värt.

Resultatet av intervjuerna visar att eleverna tycker det är värt tiden som inriktningarna tar. Renman, Assadi och Persson beskriver att skolarbetet går runt även fast det blir lite extrajobb utanför skolan.


Tipsa en vän Skriv ut

Champions League är på väg mot sitt slut

Det har varit en spännande vår med många matcher. Men nu börjar vi närma oss slutet på fotbollsfesten. Det är fyra lag kvar och spänningen är stor....

Läs mer
Tema Enköping

Sätre brinner för rugbyn 


Hur kommer det sig att Enköpingsrugbyn är så framgångsrik?
WGY nytt har pratat med Milio Sätre som går i BA21 på Westerlundska och är en av flera duktiga rugbyspelare i Enköping.

Läs mer
Arvid Boquist med Andra plats priset efter p18 EM i somras.

Westerlundskaelev klar för Allsvenskan.

Enköpings stora handbollstalang är nu klar för en ny utmaning i handbollsallsvenskan...

Läs mer


Fotbollstudions stora ordbråk löst.

Viaplayexperten Bojan Djordjic och svenska fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson...

Läs mer

Nyväckt intresse för att spela schack

Vad händer vid Korsängens konstgräsplan?

Champions League är i gång igen

Danmark segare i handbolls-VM tredje gången i rad

Både damerna och herrarna gör upp i handbolls-VM på hemmaplan

ESK Hockeys lysande historia

Onsdagen den 7 juni 2023 - klockan 05:37
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris