ESK Hockeys lysande historia


Wilmer Ericson 2023-01-20

Enköping sportklubb (ESK) är ett hockeylag i Enköping som har varit ett stabilt lag igenom alla år. Det är många unga talanger som gör ESK till en större klubb. En fina historia finns där allt startade med fotboll och bandyspelare som har förvandlats till en hockeyklubb. Det finns många framgångar som gör detta till en bra klubb.

Enköping sportklubb (ESK) startade den nya hockeyklubben i januari 1950. ESK hade redan då ett fotbollslag och bandylag. Bandy och fotbollsspelarna ville prova den nya sporten och detta var starten av den fina hockeyklubben. Allt startade med att Hjalle Thorsén var drivande i detta och startade klubben. Thorsén vart då ordförande i ishockeysektionen och även lagledare av Enköping sk.

När laget startade var det till mestadels fotbollspelare som var med i laget och där fanns fotbollsspelarna Sune Eriksson, Thord Käck och Hans Petterson med i truppen. Den första ishockeyrinken  befann sig på Enavallens grusplan.

Seriepremiären spelades 20 januari 1950 och där var det 600 personer som var där och kollade på matchen. Det var en match som Enköping spelade mycket försvar och hade få anfall. Matchen slutade 1-1 och Enköpings första målskytt vart Sigge Pettersson.

Efter första säsongen kvalificerade sig ESK till division 3. Efter detta tog sig ESK upp till divison 2 och höll sig kvar där  till 1975. Efter serieombildningen 1976 hamnade ESK i division 1 men det var en tuff säsong där ESK fick hoppa neråt igen. Därefter dröjde det till säsongen 05/06 innan de var tillbaka i divison 1. Laget har sedan dess varit kvar i divison 1 men 2010 var ett år av briljans. 2010 tog sig laget till en kvalserie till hockeyallsvenskan men föll där och fick vara kvar i division 1.

ESK är ett starkt och stabilt lag i divison 1 och har bra ungdomsklubbar både på herr och damsidan. Många talanger som Jonatan Berggren (nuvarande i Detroit Redwings) men även den gamla veteranen Niclas Hävelid.

Tipsa en vän Skriv ut

Vad händer vid Korsängens konstgräsplan?

Vid Korsängens konstgräs byggs det ordentligt. Ett projekt som lockar intresset hos många och varit efterlängtad av många. Vad är det egentligen som byggs? Jo, vi har...

Läs mer


Champions League är i gång igen

Nu har slutspelen i Champions League satt i gång igen, de 16 bästa lagen i Europa...

Läs mer


Danmark segare i handbolls-VM tredje gången i rad

Som förväntat tog Danmark hem guldet i handbolls-VM 2023 mot Frankrike som blev på...

Läs mer

Både damerna och herrarna gör upp i handbolls-VM på hemmaplan


Handbolls-VM har dragit i gång för någon vecka sedan. Det spelas mellan den...

Läs mer

ESK Hockeys lysande historia

Skrällarnas VM fortsätter att överraska

Skrällarnas VM

Vilka tror WGY vinner fotbolls-VM?

Är NIU & LIU värt stressen?

”Stubbracet hela landet kommer prata om”

Fredagen den 24 mars 2023 - klockan 07:25
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris