ESK Hockeys lysande historia


Wilmer Ericson 2023-01-20

Enköping sportklubb (ESK) är ett hockeylag i Enköping som har varit ett stabilt lag igenom alla år. Det är många unga talanger som gör ESK till en större klubb. En fina historia finns där allt startade med fotboll och bandyspelare som har förvandlats till en hockeyklubb. Det finns många framgångar som gör detta till en bra klubb.

Enköping sportklubb (ESK) startade den nya hockeyklubben i januari 1950. ESK hade redan då ett fotbollslag och bandylag. Bandy och fotbollsspelarna ville prova den nya sporten och detta var starten av den fina hockeyklubben. Allt startade med att Hjalle Thorsén var drivande i detta och startade klubben. Thorsén vart då ordförande i ishockeysektionen och även lagledare av Enköping sk.

När laget startade var det till mestadels fotbollspelare som var med i laget och där fanns fotbollsspelarna Sune Eriksson, Thord Käck och Hans Petterson med i truppen. Den första ishockeyrinken  befann sig på Enavallens grusplan.

Seriepremiären spelades 20 januari 1950 och där var det 600 personer som var där och kollade på matchen. Det var en match som Enköping spelade mycket försvar och hade få anfall. Matchen slutade 1-1 och Enköpings första målskytt vart Sigge Pettersson.

Efter första säsongen kvalificerade sig ESK till division 3. Efter detta tog sig ESK upp till divison 2 och höll sig kvar där  till 1975. Efter serieombildningen 1976 hamnade ESK i division 1 men det var en tuff säsong där ESK fick hoppa neråt igen. Därefter dröjde det till säsongen 05/06 innan de var tillbaka i divison 1. Laget har sedan dess varit kvar i divison 1 men 2010 var ett år av briljans. 2010 tog sig laget till en kvalserie till hockeyallsvenskan men föll där och fick vara kvar i division 1.

ESK är ett starkt och stabilt lag i divison 1 och har bra ungdomsklubbar både på herr och damsidan. Många talanger som Jonatan Berggren (nuvarande i Detroit Redwings) men även den gamla veteranen Niclas Hävelid.

Tipsa en vn Skriv ut





Noa och Gustav blev årets unga domare

I måndags samlades flera nominerade på Kompassen för att ta emot priser på ungdomsidrottsgalan i Enköping. En av vinnarna blev Westerlundska elev Noa Carlsson, 18

- Jag...

Läs mer
Agnes Vilén

WGY-elev spelade landskamp för F17

Agnes Vilén, NIU- elev och studerande på Westerlundska gymnasiet blev uttagen till att...

Läs mer


”Back to the autumn race” skapade folkfest

Lera, regnskurar och starka vindar stoppade inte tusentals åskådare från att flockas till åkern...

Läs mer
Bild:privat

Boquist om nya säsongen

Arvid Boquist som går samhällsprogrammet på WGY har startat ett nytt kapitel i sin...

Läs mer

Handbollsligan 2023/24: Starten av årets spännande Handbolls-SM

Sport och studier kombineras på WGY

Champions League är på väg mot sitt slut

Sätre brinner för rugbyn 

Westerlundskaelev klar för Allsvenskan.

Fotbollstudions stora ordbråk löst.

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Fredag 29/3
Påsklovet startar
Lördag 30/3
Studentfesten , Plats Cinema
Tisdag 16/4
50 dagars
Torsdag 25/4
40 dagars
Måndag 6/5
30 dagars
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Mösspåtagning i skola
Bal på Haga slott
Söndag 26/5
10 dagars
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN
Söndag 9/6
EU-val

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Vera, Chris, Chris, Elton