Skrällarnas VM


Neo Assadi 2022-12-09

Många elever på Westerlundska följer fotbolls-VM som bjudit på många överraskningar.
Många elever på Westerlundska följer fotbolls-VM som bjudit på många överraskningar.


VM- gruppspelet och åttondelsfinalerna är nu klara och det återstår bara åtta lag. Det har varit fotboll, politik, mål och skrällar och detta mästerskap har varit långt ifrån tråkigt.


Fotbolls-VM i Qatar har dragit i gång och det är mer än bara fotboll i fokus. Redan andra dagen så var det mycket nyheter om Irans landslag då dom var tysta under deras nationalsång innan deras öppningsmatch mot England men matchen slutade i en 6–2 vinst till engelsmännen. England utan några konstigheter vann grupp B och USA slutade på en andra plats som chockade många. Värdnationen Qatar blev historiska på fel sätt när dom blev en första värdnationen att inte vinna en enda match i gruppspelet, i Qatars Grupp A så vann Nederländerna och andra platsen var en jämn kamp mellan Ecuador och Senegal men Senegal drog det längsta strået i slutändan.

En av favoriterna Argentina började mästerskapet på ett mardrömssätt när det förlorar deras första match med 1–2 mot Saudi Arabien som inte bara chockade Argentina men hela världen. Men Lionel Messis gäng lyfte upp sig de andra två matcherna och vann grupp C, andra platsen var jämn mellan Polen och México men Polen tog den platsen på målskillnad. Våra grannar Danmark kom till semifinal i EM förra sommarn och kom in i detta mästerskap med stora förhoppningar, men det misslyckades totalt när det fick 1 poäng och förlorade mot Australien som skrällade och tog andra platsen bakom de regerande mästarna Frankrike i grupp D.

I grupp H så var Japan den stora snackisen när det vann deras öppningsmatch mot Tyskland 2–1 och sedan vinner mot Spanien i den tredje omgången med samma resultat och detta resulterade med att Japan vann gruppen och Spanien trots förlusten tog andra platsen även om Tyskland vann deras sista match mot Costa Rica men åkte ut på grund av målskillnad, Tyskland har åkt ut ur gruppspelet för andra året i rad efter det vann 2014. Tysklands grannland Belgien som är rankade som det näst bästa landslaget av FIFA överraskade alla med att åka ut i gruppen. En annan överraskning i grupp F var Marocko som vann gruppen och är vidare till åttondelsfinal för andra gången i deras historia och bakom dom kom silvermedaljörerna från 2018 Kroatien.

Det land WGY tror ska vinna VM, Brasilien gör inga misstag i grupp G där dom kommer etta trots att dom förlorade sista gruppspelsmatchen mot Kamerun. Dock så betydde det ingenting då Schweiz istället tog andra platsen efter deras 2–3 vinst mot Serbien. I grupp H så blev det ännu en skräll när Sydkorea vann över Cristiano Ronaldos Portugal med 2–1. Trots Portugals förlust så kom dom ändå på första plats och Sydkorea tog andra platsen på målskillnad från Uruguay som vann sista matchen mot Ghana men med ett mål kort från en slutspelsmatch.

Första åttondelsfinalen spelades av Nederländerna och USA där Nederländerna säkert vann med 3–1 och är vidare till kvartfinalerna. Samma kväll spelades den andra slutspelsmatchen mellan Argentina och Australien där favoriterna Argentina vann med 2–1 efter pirriga slutminutrar. Andra dagen av Åttondelsfinalerna spelade Frankrike mot Polen där Frankrike vanna säkert med 3–1 efter två mål och en assist av Kylian Mbappé. Samma dag spelade också England mot Senegal där England dominerade och vann 3–0.

Den tredje slutspelsdagen började med en rysare när Japan och Kroatien behövde gå ända till straffar där Kroatien vann efter tre straffräddningar av Dominik Livakovic. Efter den matchen så var det brasilianskt show när Brasilien vann med 4–1 mot Sydkorea.

De två sista åttondelsfinalerna spelades först mellan Marocko och Spanien gick till straffar där Spanien missar tre straffar och åker ut och Marocko går till kvartfinal för första gången i deras historia. Den sista åttondelsfinalen mellan Portugal och Schweiz var inte så jämn när Portugal vann med 6–1 och Goncalo Ramos gör en hat-trick.

De sista åtta lagen är Nederländerna, Argentina, Frankrike, England, Kroatien, Brasilien, Marocko och Portugal.


Tipsa en vän Skriv ut

Champions League är på väg mot sitt slut

Det har varit en spännande vår med många matcher. Men nu börjar vi närma oss slutet på fotbollsfesten. Det är fyra lag kvar och spänningen är stor....

Läs mer
Tema Enköping

Sätre brinner för rugbyn 


Hur kommer det sig att Enköpingsrugbyn är så framgångsrik?
WGY nytt har pratat med Milio Sätre som går i BA21 på Westerlundska och är en av flera duktiga rugbyspelare i Enköping.

Läs mer
Arvid Boquist med Andra plats priset efter p18 EM i somras.

Westerlundskaelev klar för Allsvenskan.

Enköpings stora handbollstalang är nu klar för en ny utmaning i handbollsallsvenskan...

Läs mer


Fotbollstudions stora ordbråk löst.

Viaplayexperten Bojan Djordjic och svenska fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson...

Läs mer

Nyväckt intresse för att spela schack

Vad händer vid Korsängens konstgräsplan?

Champions League är i gång igen

Danmark segare i handbolls-VM tredje gången i rad

Både damerna och herrarna gör upp i handbolls-VM på hemmaplan

ESK Hockeys lysande historia

Onsdagen den 7 juni 2023 - klockan 05:09
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris