Amanda Bruks anser att åldersgränsen för att köpa alkohol på Systembolaget bör sänkas. Läs hennes debattartikel.
När du blir 18 fyllda år räknas man enligt lag som myndig. Du är numera vuxen. Nu får du rösta, du får gifta dig, du får ta körkort, du får ta stora lån samt köpa cigaretter och snus. Detta är bara ett fåtal saker du får göra när du fyller 18 år. Du får köpa och dricka cider lagligt på restauranger och barer, men du får inte köpa en cider på Systembolaget. När åldersgränsen är satt på 20 år medföljer det risker. Bland annat ökad illegal alkoholförsäljning som i sig leder till otrygg alkoholkonsumering.
Du får göra en mängd olika saker, men du får inte köpa en flaska vin till maten. Att man inte anses vara tillräckligt ’’mogen’’ för att ansvara över sig själv är ofattbart. Åldersgränsen på Systembolaget orsakar en ökning av langare samt illegal alkoholförsäljning, då man i stället letar alkohol på annat håll. Bland annat hos föräldrar, syskon, äldre vänner etc. Detta bidrar i sig också till en otryggare alkoholkonsumering då ungdomarna riskerar att köpa så kallad teknisk sprit av langare på sociala medier. I artikeln ’’ Södertäljepolisen varnar än en gång för farlig fulsprit – två 14-åriga flickor till sjukhus’’ (SVT, 2020-12-07), skriver Maja Flygt att flertal ungdomar har bland annat drabbats av synrubbningar, skakningar, kramper och hjärttillstånd av att ha förtärt denna fulsprit.
Nu när man måste vara 20 år för att konsumera alkohol från Systembolaget hänvisas 18- och 19-åringar till krogar, barer och restauranger som säljer alkohol. Motiveringen till detta är att de påstår att denna miljö är säkrare för alkoholkonsumeringen vilket absolut inte stämmer. IQ skriver i artikeln ’’alkohol och våld’’ att majoriteten av allt alkoholrelaterat våld sker på allmänna platser där det befinner sig många ungdomar och festar. Detta beskriver rakt igenom de platser som de säger är som mest säkra.
Å andra sidan skulle alkoholkonsumtion öka ännu mer bland yngre personer om åldersgränsen skulle minska från 20 år till 18 år. Just eftersom de kommer att bli enklare att hitta någon som skulle kunna köpa ut. Systembolaget är ett monopol och de kämpar starkt för att förhindra att alkohol ska förekomma bland minderåriga. Men detta argument håller inte då problemet inte ligger i att minderåriga konsumerar alkohol utan hur de får tag på den. Därför borde man från början ta itu med att minska den illegala alkoholförsäljningen. Om langandet minskar kommer alkoholkonsumtionen hos minderåriga minska.
Sammanfattningsvis bör vi sänka åldersgränsen på Systembolaget till 18 år då vi räknas som myndiga. Det kommer att ha en mängd med bra fördelar, bland annat kommer den illegala alkoholförsäljningen minska och det kommer att leda till en tryggare alkoholkonsumtion. I stället för att lägga problemet i ungdomars händer bör vi ta tag i de som köper ut.
Källförteckning
Sveriges television, ’’Södertäljepolisen varnar än en gång för farlig fulsprit – två 14 åriga flickor till sjukhus’’. Hämtat från https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/sodertaljepolisen-varnar-an-en-gang-for-farlig-fulsprit-tva-14-ariga-flickor-till-sjukhus (2021-04-12). IQ, ‘’Alkohol och våld’’. Hämtat från https://www.iq.se/tonarsparloren/