Torsdagen den 18 april 2024 - klockan 21:11
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Sportreportern Ola på SVT
gjorde TV redan på gymnasiet


Nega Zand & Vanessa Carbin 2012-09-24

--Om man älskar sport som jag gör då är ju det här jobbet det bästa man kan ha, om man inte är tillräckligt duktig för att elitidrotta själv. Det berättar SVTs sportreporter Ola Bränholm för Angeredswebbens reportrar Vanessa Carbin och Nega Zand när de träffas i det stora TV-huset på Gärdet i Stockholm. Ola talar också varmt om sina allra första TV-sändningar som han gjorde redan på Angeredsgymnasiet runt millennieskiftet.

 

Ola Bränholm i TV-studion hos SVT Sporten i Stockholm, började sända TV redan som gymnasieelev på Angeredsgymnasiet
Bild:Nega Zand
Ola Bränholm i TV-studion hos SVT Sporten i Stockholm, började sända TV redan som gymnasieelev på Angeredsgymnasiet

Berätta om din bakgrund, uppväxt och familj?

--Jag är från Rannebergen, jag är född 1981, så nu fyller jag 31 nu i år. Oj, det låter mycket! Jag gick på Angeredsgymnasiets mediaprogramen, och där höll jag på med skolshowen mycket, med Kexan och gänget och så gjorde vi TV hela sista året. Måste Ses hette TV-programen som sändes i Lokal-TV och jag var programledare. Efter gymnasiet så lekte jag lite i några år, jobbade som skidinstruktör i Sälen och på Liseberg och seda började jag plugga i Piteå, på högskolan där. Efter att jag hade läst klart radioutbildningen där började jag jobba på Radiosporten här i Stockholm. För jag har alltid varit sportgalen. Och när jag varit på Radiosporten ett tag så fick jag möjligheten, att börja på TV-sporten, det var hösten 2005. De sporter jag tycker mest om är nog handboll, skidor, och fotboll.

Varför valde du Angeredsgymnasiet?

--Det är lite roligt faktiskt, för jag var duktig när jag gick på högstadiet, hade bra betyg och min farmor tyckte absolut att jag skulle gå natur, för att natur var den finaste utbildningen, tyckte hon. Men jag ville själv gärna gå på Angeredsgymnasiet. Det var så att det var nära hem. Och 3an i gymnasiet kommer jag idag bara ihåg som en enda stor TV-lekplats, där vi gjorde TV och jag spelade i skolshowen. Jag tror knappt att jag hade andra kurser - men det hade jag säkert.

Varför flyttade du till Stockholm?        

--Därför att jag redan hade flyttat från Göteborg. Då tyckte jag inte att det var någon idé att flytta tillbaka igen för jag hade redan flyttat hemifrån. Och så fick jag ju som sagt jobb på Radiosporten. Ska man jobba som sportjournalist så är det framförallt här som jobben finns.  Om man jämför med Göteborg så finns det kanske 30 sportjournalister där och 100 här, det är en stor skillnad. Och allra störst är skillnaden när det gäller radio för TV, för nästan alla TV-kanalerna finns ju i Stockholm.

Hur började du jobba på SVT?

--Jag  hade varit på radion, jag var vikarie där. Man blir ju inte anställd direkt liksom, utan då fick jag kontakt med några här och så fick jag komma hit och testjobba och sedan fick jag några veckors vikariat. OS 2006, då fick jag vikariat och sedan fick jag nytt vikariat på sommaren 2006 under fotbolls-VM och det var kul. Sedan har det rullat på, i tre och ett halvt år så hade jag olika vikariat.  2009 blev jag fastanställd.

Hur länge har du jobbat inom sporten?

--Egentligen började jag redan när jag gick på Angeredsgymnasiet. Då gjorde jag min praktik på Radiosporten i Göteborg. Sexveckorspraktiken vi hade i tvåan och då började jag jobba där på söndagarna med kallsport, var ute på Gunnilse fotboll och så där och rapporterade. Men bara för Göteborg då, sedan pluggade jag ju och jobbade med annat emellan. Men man kan säga att från 1998-1999 något sånt har jag jobbat lite gran. 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

--Älskar man sport så är det här det roligaste man kan göra, om man inte är tillräckligt bra för att hålla på med elitsport själv. Då får man åtminstone titta på all sport och bevaka på betald arbetstid. Men det är otroligt kul, jag gillar ju sport och jag har varit på sommar OS i Peking vinter OS i Kanada,  friidrotts-VM. Nu i sommar blir det OS i London. Och det blir otroligt mycket upplevelser. Man liksom kommer nära och man följer det här, och jag tycker att det är otroligt kul.  

Vad gör du på fritiden?

--Tittar på sport och är med min tjej.  

Har du något speciellt minne från gymnasiet?

--Att jobba med TV-programmet Måste Ses var hur kul som helst, det var ett TV-program där jag var programledare och vi sände en hel timme direktsänd TV varannan vecka.  Vi sändes via kabel från studion på Blåstället och det fanns en kabel dit.  Det var jättekul och skolshowen med Kexan, där jag spelade saxofon. Då var man med på alla dom där avslutningarna, fyra gånger om året fanns det skolshower. Fram för allt jul och sommar som var de roligaste.       

Saknar du Angeredsgymnasiet?

--Nja, inte så att jag skulle vilja gå på det idag. Men man går ju på gymnasiet i några år, sedan är man klar med det. Men det var verkligen jättekul, Särskilt trean på skolan var så rolig, vi gjorde så mycket saker. Som jag märker nu med att göra TV på riktigt, så har jag haft nytta av att ha jobbat med det i skolan.  Vi gjorde ändå TV och det gick ju ut och folk kollade på det.  Det var väldigt lärorikt.  

Gör du något annat än att jobba inom sporten?

-Jag jobbar med mycket olika saker på sporten kan man säga. Oftast jobbar man ju här i TV-huset, nu till exempel jobbar jag ganska så mycket som redaktör på Sportnytt  som går varje kväll. Då är man liksom huvud ansvarig. Jag ska bestämma hur långt varje inslag ska vara. Sedan om det händer någonting oväntat eller någon reporter insjuknar så får man titta på vem som ska göra det. Och hur mycket vi ska göra. jag är arbetsledare för den här kvällen. Ibland är det att titta på en match och åka iväg och bevaka det.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
9. k6jtl747bajb jsfqr1ua 2017-07-31
8. yiq09hs200q5 chhp1t0b 2017-07-30
7. cvcxsymg 2017-07-23
6. iyaumlzm 2017-07-22
5. kqwcrlki 2017-07-22
4. xzolnraq 2017-07-21
3. Donnemast 2017-07-21
2. johhnyHah 2017-07-12
1. n052h1 2017-06-24


Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara