Fredagen den 26 april 2024 - klockan 16:27
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Kvinnliga sexobjekt, ja tack!...Eller?


Albert Bratthammar 2012-05-21

Om någon i ett gaming community säger: "Hej, låt oss ha ett samtal om skildringen av kvinnor i spel" så är svaret nästan aldrig apatiskt. Det är ilskna spelare som tröttnat på att kvinnliga karaktärer objektivviseras sen finns det självklart otaliga personer med en "gå vidare, mina damer" mentalitet som får, med all rätt anklagelser om kvinnohat.

 


 

Dessa olika, ofta färgstarka Svar tyder på att frågan om kvinnor i spel fortfarande är så het som den var redan 1985, då kvinnliga Nintendo entusiaster undrade varför Mario var tvungen att rädda prinsessan, eller varför Link var tvungen att rädda Zelda. Kunde inte saker vara tvärtom?

Fortfarande nu år 2000, de jämnlikas århundrade kan vi se att de flesta kvinnliga karaktärer inte har en personlig närvaro i de flesta spel, utan får figurera sexobjekt.

Fler tjejer än någonsin spelar spel. Så varför skildras kvinnliga karaktärer sällan på ett mer beundransvärd och gynnsamt sätt?

Först måste vi titta på vad vi vill ha från en kvinnlig hjältinna. Häri ligger ett problem, eftersom de flesta har olika åsikter om vad som är en beundransvärd egenskap. För att använda exempel så finns det en kvinnligt karaktär som berör det mesta jag tagit upp, och det är Celes från Final Fantasy VI. Hon är en general i den korrumperade kejserliga armén, men hon ser dagens ljus och det positiva i världen även efter att ha utstått tortyr. Hon är lite avlägsen, men hon är varm mot hennes vänner. Hon kan bära de tyngsta rustningar och svinga det största av vapen, hon är långt ifrån "svag kvinnlig magiker" stereotypen som tyvärr fortfarande dominerar de flesta spel.

Hon blir förälskad i Locke, en av Final Fantasy VI viktigaste manliga karaktärer. Efter det faller tyvärr även Celes in i ledet av viljesvaga kvinnliga spelkaraktärer.

Du kanske inte håller med men borde förstå vart jag vill komma, varför får man aldrig spela en asexuell hjälte/hjältinna någon gång? inget sexuellt över karaktären, ingen kvinna med bröst stora som vattenmeloner eller en man med muskler stora som en terminator.

Den första halvan av svaret är kliché. Du har hört det en miljon gånger förut, så ursäkta mig medan jag hostar upp det ännu en gång, sex säljer.

Vissa utvecklare brukar lyckas halvdant. Ta till exempel Mia Fey i Phoenix Wright-serien en knivskarp advokat som aldrig ger upp, so far so good? Sen har tyvärr även hon bröst stora som vattenmeloner. Är det verkligen nödvändigt med jättebröst? Hon skulle ändå vara en snygg kvinna om Capcom gjort en minskning. Så varför stannade dem inte vid normala stora bröst?

The bigger the better gäller faktiskt inte en karaktärs bröst.

Nej, argumentera inte emot.

Låt bara bli.

Jag säger inte att det är en synd med snygga karaktärer, det hade bara varit absurt. Utan jag ber bara om åtminstone en liten uns av realism. Det ska väl inte vara för mycket begärt.

Visst, jag sa att sex säljer. Vilket det tyvärr också gör. Men utvecklare som refererar faktiska kvinnliga varelser för sina egna spel ska inte anklagas för att dem förnekar sin manliga publik och få höra ilskna rop som lyder "Mer bröst!". Jag vet att det låter absurt men det är ett faktum att detta faktiskt händer.

Alyx Vance från Half Life ser ut som en verklig människa och inte en blow up doll, inte blir spelet sämre på grund av brist på sexobjekt. Det värsta som händer är att spelet tas på allvar, hur farligt är det egentligen?

Så nu har vi den andra halvan av svaret till varför könen är långt ifrån jämnställda inom tv-spels världen, att utveckla och modellera en kvinnlig karaktär som kan beundras för sin personlighet och realistiska proportioner kräver en hel del arbete. Mycket mer arbete än att bara göra en rak gubbe och säga att man är färdig efter att ha lagt till lite muskler.

När det gäller utvecklare som lyckas halvvägs med att skapa en realistisk självständig kvinna, i likhet med den tidigare nämnda Mia Fey ... ja, kanske de inte kan hjälpa det, kanske vissa utvecklare försöker göra realistiska bröst på sina karaktärer, men skakig hand och hackig penna skapar något annat.

Skämt åsido, det är inte så svårt att prata med oss konsumenter och lära sig om vad vi vill se i en hjältinna. Ni kan göra det. Vi tror på er.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
2. JAaa! AK 2012-05-23
1. Alberts Felicia torstensson 2012-05-23


Finns Gud?


Religion är rätt konstigt egentligen. Man tror på någon som man egentligen inte vet finns, som små barn tror på tandfén. Inget barn har sett tandfén och till slut slutar man tro på den, men...

Läs mer

När kroppshetsen spelar över

Gina Tricots skyltdocka

För några månader sedan spenderade jag en kväll framför tv:n. Lite halvt...

Läs mer

Pensionärsjävlar och pensionärsänglar..


Min mormor är ett väldigt bra exempel på en riktig bullmormor, när jag var...

Läs mer

Kvinnliga sexobjekt, ja tack!...Eller?

Om någon i ett gaming community säger: "Hej, låt oss ha ett samtal om skildringen av kvinnor i spel" så är svaret nästan aldrig apatiskt. Det är ilskna spelare...

Läs mer

VAR NÖJD MED ALLT SOM LIVET GER OCH ALLT DET SOM DU KRING DIG SER


Jag kan inte förstå att det på andra sidan jorden finns miljontals barn och familjer som inte har råd att mätta sina magra kroppar, som lever på gatan och som kan...

Läs mer

KRÖNIKA: ELEVER SOM FUSKAR


Det är så härligt när man vet att några i klassen eller några kompisar fuskar på ett prov eller kopierar en bit av en text från internet. Själv hatar...

Läs mer

Serier och mord, en bra kombination?


Som inbiten polisserie-nörd och mordisk fanatiker ställer jag mig ganska ofta frågan: ”Påverkas jag av det här?” En fråga som direkt följs åt...

Läs mer

Folk ser ingen skillnad!

SLAVERI!

Var det bättre tider förr?

Är jag vuxen nu?

Det där ständiga suget...

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF