Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 10:36
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

SLAVERI!


Hannes Wartel 2012-05-21

Slaveri innebär att en människa (slav) kan ägas och behandlas som egendom. Det ger slavägaren rätt att använda slaven till tvångsarbete och att sälja slaven vidare.”-Wikipedia

 

Slaveri anses ofta vara något som är helt utdött, eller som bara förekommer inom sexhandeln. Få skulle tro att slaveri är mer utbrett idag än någonsin, och speciellt inte här på ovansidan av planeten. Om vi tar hänsyn till ovanstående citat från det nästintill kollektiva medvetandet Wikipedia, hur ser då situationen ut idag? I och med att vi lever i en värld som styrs av fiat-valuta där pengar skapas igenom skuld och ofta med ränta så finns det idag mer skuld än pengar. En stor del av denna skuld finns inom statsskulden, för när staten skapar pengar så tar de automatiskt lån från centralbanken.

Alla måste ju betala skatt, gör man inte det så blir man så småningom inlåst i en bur. Och en stor del av denna skatt går till att betala av stadsskulden. Vi tvingas alltså att arbeta för något som inte på något sätt gynnar oss själva och utan att på något sätt bidra till vår närmiljö, och vi tvingas till detta med våld. Så är detta slaveri? Nej, för att det ska räknas som slaveri så måste staten kunna sälja oss och det är i regel inget som förekommer.

 

Statsskulden går dessutom att betala av helt, men den globala skulden i världen går inte att betala av med pengar. Så om vi ser på generell skuld, hur ligger det till där? Även skulder som inte ligger hos staten tvingas vi med våld till att betala av. Den generella skulden är faktiskt ännu brutalare för att du kan som medborgare, hur orimligt det än är, välja att inte jobba och att inte konsumera, och därmed inte betala någon skatt. Men om du har en skuld som privatperson så tvingas du betala en fast summa som ej är anpassad efter din lön eller hur mycket du konsumerar.

 

Du tvingas alltså att arbeta för en bank och dessa banker kan sälja dig utan att du själv vet om det och utan att du kan på något sätt förhindra det. Banker säljer friskt skuld till varandra och diverse riskkapitalister. Bankerna säljer ditt kontrakt där det står att du måste jobba för dem till andra banker så att de själva får en stor klumpsumma och köparen får ett löfte om en ännu större upprepad månadssumma som du jobbar för. Vi blir alltså såld från mästare till mästare.

 

Men du kan i teorin bli fri. Om din stat hade noll skulder så skulle du kunna jobba själv för att bli skuldfri likt en gladiator som kan slakta sin väg till frihet . Du skulle i teorin kunna bli helt skuldfri men den generella världs skulden i förhållande till samtliga pengar i omlopp skulle vara den samma och fortsätta stiga. Och om alla människor och alla stater skulle betala av sina skulder även om det är i praktiken omöjligt så skulle inga pengar av värde längre existera och vår värld skulle kollapsa.

 

Men detta system är dömt till att kollapsa även om vi inte betalar av alla våra skulder. Det som sker idag för att upprätthålla detta system av evig skuld är att vi helt enkelt tar nya lån för att betala av de gamla, och det är detta som gör att världsskulden fortsätter att överstiga all existerande kredit i en allt mer accelererande takt. För att hindra att denna skuld kommer ikapp oss så måste vi ta nya lån allt snabbare. Det finns flera anledningar varför det är oundvikligt att denna skuld hinner ikapp oss.

Den första är att det finns en gräns för hur mycket vi människor klarar av att arbeta och hur snabbt vi kan konsumera. Vi kommer helt enkelt inte klara av att få systemet att rulla så snabbt som det kommer behövas.

Den andra är att oljan gradvis tar slut och när den gör det kommer vi inte ha tillräckligt med energi för att tillgodose vårt konsumtionssamhälle och kommer där med inte kunna konsumera skulden i schack.

Den tredje anledningen är att våra datorer kommer halka efter. Våra skulder kommer bli så många och vi kommer behöva betala av dom så snabbt att den mänskliga handen är för långsam och all betalning och kanske till och med hela marknaden kommer behöva simuleras av datorer. Dessa datorer skulle behöva öka sin prestanda i en enorm hastighet. Det finns dock en gräns för hur snabb en dator kan bli. Även om vi bygger kretsarna i våra datorer på molekylär nivå så finns det en gräns för hur nära varandra två strömledande molekyler kan vara innan det blir kortslutning. Vi skulle då behöva bygga enormt stora datorer, men vi skulle inte kunna bygga ut våra datorer i den hastighet som krävs och det finns dessutom en gräns för hur stor en dator kan vara och få plats på jorden och även en gräns för hur mycket resurser som finns till att bygga dom.

Den fjärde är att vi inte kan producera varor och tjänster tillräckligt hastigt och att det kommer finnas för lite resurser och mark för att tillverka dem.

Den femte och sista är att vi kommer att tvingas att släppa lös så pass destruktiva krafter att vi kommer att förstöra så mycket av vår värld så att det inte finns någonting som upprätthåller vårt system längre. Företag kommer att förorena vår värld utan restriktioner för att kunna producera med så mycket vinst som möjligt vilket som tillslut kommer innebära att vår närmiljö blir förgiftat och omställd. Människor kommer att vända sig emot varandra på lokal nivå för att säkra sin egen överlevnad och massivt våld och kommer att uppstå. Samma sak kommer att hända på internationell nivå då länder i panik kommer konkurrera med varandra om resurser och krig kommer vara oundvikligt.

Det finns många modeller som man kan ersätta detta system med och denna epok av systematisk förslavning är på väg mot sitt slut, men jag har valt att endast analysera och spekulera om det etablerade systemets gång. Jag kan dock ge ett konkret exempel på en väldigt närliggande lösning. Island som var på väg längs samma ekonomiska bana som Greklandhar nyligen genomfört en fredlig revolution, då de bland annat avskrev sig all sin skuld och förstatligade de största bankerna, och undvek där med att deras land kollapsade och tog samtidigt ett steg i riktningen mot frihet.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Finns Gud?


Religion är rätt konstigt egentligen. Man tror på någon som man egentligen inte vet finns, som små barn tror på tandfén. Inget barn har sett tandfén och till slut slutar man tro på den, men...

Läs mer

När kroppshetsen spelar över

Gina Tricots skyltdocka

För några månader sedan spenderade jag en kväll framför tv:n. Lite halvt...

Läs mer

Pensionärsjävlar och pensionärsänglar..


Min mormor är ett väldigt bra exempel på en riktig bullmormor, när jag var...

Läs mer

Kvinnliga sexobjekt, ja tack!...Eller?

Om någon i ett gaming community säger: "Hej, låt oss ha ett samtal om skildringen av kvinnor i spel" så är svaret nästan aldrig apatiskt. Det är ilskna spelare...

Läs mer

VAR NÖJD MED ALLT SOM LIVET GER OCH ALLT DET SOM DU KRING DIG SER


Jag kan inte förstå att det på andra sidan jorden finns miljontals barn och familjer som inte har råd att mätta sina magra kroppar, som lever på gatan och som kan...

Läs mer

KRÖNIKA: ELEVER SOM FUSKAR


Det är så härligt när man vet att några i klassen eller några kompisar fuskar på ett prov eller kopierar en bit av en text från internet. Själv hatar...

Läs mer

Serier och mord, en bra kombination?


Som inbiten polisserie-nörd och mordisk fanatiker ställer jag mig ganska ofta frågan: ”Påverkas jag av det här?” En fråga som direkt följs åt...

Läs mer

Folk ser ingen skillnad!

SLAVERI!

Var det bättre tider förr?

Är jag vuxen nu?

Det där ständiga suget...

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF