Torsdagen den 18 april 2024 - klockan 22:15
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

PRAO PÅ PLANTAGEN


Vera Holm 2012-10-01


Jag kliver av bussen och ser mig omkring i det hemskt fula industriområdet. Plantagen-flaggorna smattrar mot flaggstängerna och på andra sidan motorvägen ser jag den blågula IKEA-byggnaden. Det luktar blött gräs. Det är måndag och dags för min första praodag på plantagen.


Jag och Anna ställde oss utanför den stora glasdörren och vinkade till mannen i röd tröja, det tog ett tag innan han såg oss och vinkade tillbaka sedan vände han sig om och gick till kassan. Jag trodde att han inte skulle komma tillbaks för att öppna men han skulle bara hämta nycklarna. Mannen som presenterade sig som Adam hade väldigt liten näsa och halvlockigt hår. Han visade oss vägen till den lilla caféavdelningen där vi fick sätta oss och vänta på att Lasse (chefen) skulle komma. tillslut kom Lasse som jag hade tänkt mig som en tjock 50-årig gubbe, det var han inte. Han var en smal och jättelång 40-årig gubbe med grått hår och glasögon. Efter att ha presenterat sig visade oss till omklädningsrummet där vi hängde av oss jackorna. Sedan visade han runt oss i den ca 8000 kvadratmeter stora affären och berättade lite om deras säljkoncept.

Virrig gubbe

Klockan 10.00 varje måndag har personalen morgonmöte. Så vi fick börja med att damma av fågelmatare medan personalen var på möte. det var nästan inga kunder i börja men en gubbe kom och frågade oss var solrosfrön utan skal fanns, vi svarade att vi tyvärr inte hade någon aning. han stod kvar på ungefär samma ställe och letade, efter en liten stund hittade han dem på den röda hyllan precis bredvid honom. sedan fick vi en uppgift av en trevlig tjej som heter Linda. hon följde oss till "kall-lagret" där hon visade oss tre stora vagnar med tre fullproppade hyllor var. på hyllorna stod det olika sorters orkidéer som var och en hade en sorts plastpåse runt sig som vi skulle ta bort. Det tog väldigt lång tid men det var ganska roligt och inte så ansträngande. Vi tog en paus och åt lunch i det fula köket med orangea väggar och röda lister. efter lunchen flyttade vi en ganska ful rosarosig kollektion av krukor och vaser. Vi lastade dem på några väldigt bångstyriga vagnar och körde dem från inredningsavdelningen till inomhus krukorna där vi började ställa upp dem snyggt på hyllorna. Sen tog vi bussen hem.

 

Packa upp

På tisdagen fick vi mest fronta och göra iordning. Onsdagen började med att vi blev presenterade för Nina som var en lite konstig men snäll person. Hon visade oss några kartonger med olika stora vita och bruna lyktor i som vi fick packa upp. Det var jobbigt för det gick inte att bara dra ur lyktorna utan vi var tvungna att riva sönder hela kartongerna för att få ut dem. Resten av dagen packade vi upp två sorters piedestaler ena sorten var ful, den var vit med snirklar och på ovansidan var det rosor, fransk text och lite noter. Det var synd för den hade varit fin utan det. Den andra sorten var bara ganska ful, den var svart med snirklar och galler på ovansidan. De vita piedestalerna var ganska lätta att packa upp men det tog väldigt lång tid för det var jättemånga kartonger. Dem svarta var mycket svårare att packa upp för dem var ihop tejpade och fastknutna i varandra. När allt var upp-packat stod det kartonger och soppåsar överallt så då tog vi varsin kundvagn som vi lastade fulla, men vi var ändå tvungna att gå två gånger var.

 

Aster

Dagen därpå var dörrarna låsta så vi gick in bakvägen sedan hjälpte vi någon som heter Sofia att fylla på med ljung och att rensa aster och höstaster. Vi knipsade av de vissna blommorna och slängde de plantor som hade mycket viset på sig. När vi var klara med det tvättade vi händerna som på något sätt hade blivit helt svarta och vita, det såg ut som utsmetat fågelbajs. Sedan fick vi packa upp massa konstblommor.

Sista dagen

Vi fick ett brett, rosa plastband med texten: välj din favorit orkidé. av Linda som visade hur vi skulle göra. Vi tejpade upp plastbandet runt hela orkidéborden. Vi blev nöjda med resultatet för om man tittade si omkring såg man plastband som hängde löst runt de andra borden. När vi var klara fick vi i uppgift av Nina att packa upp sju stora kartonger med små zinkkrukor i. Vissa av krukorna hade jättevassa kanter som man gjorde sig illa på hela tiden, efter ett tag började det klia på händerna också. Sedan fick vi packa upp små lyktor som var inpackade i jättefint ”kinesiskt” papper som jag tog med hem.

 

Intervju med Linda

  • Vad är det roligaste med att jobba här? Frågade Anna medan jag antecknade.

  • Oj, många saker men det allra roligaste är nog att hjälpa en riktigt trevlig kund eller gemenskapen med kollegorna, svarade Linda

  • Varför började du jobba här? Frågade Anna.

  • Jag har alltid varit intresserad av blommor och velat arbeta med människor och därför valde jag att söka jobb här, svarade Linda självklart.

  • Vad finns det för för- och nackdelar med att jobba här?

  • En av många fördelar är man får röra på sig mycket och prata med många trevliga människor. Nackdelar… kanske att det tar lång tid för mig att åka hit trots att jag har bil.

 

Hejdå!

Vi gick in till kontoret och väntade medan Lasse fyllde i våra referenspapper. Han tackade för veckan och gav oss varsin påse med en rosarandig orkidé i en vit kruka. Vi tackade tillbaks och sa hejdå sedan gick vi ut, när vi passerade kassan sa vi hejdå till Linda och Nina. Efter en vecka på plantagen har jag kommit fram till att jag skulle kunna tänka mig att jobba där men max i ett år.

 

 

 

Av: Vera


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






 Praktik på en Vegetarisk Restaurang


 Jag träffade Eila vid fontänen på Brunnsparken klockan 09:50 och vi gick gemensamt mot stället som skulle vara vår praktikplats under två veckor. Jag var inte speciellt nervös – det här med att...

Läs mer

Min vecka på Plantagen

Jag ska praoa med min kompis Vera och jag går mot spårvagnshållplatsen för...

Läs mer

PRAOREPORTAGE FRÅN EN BOKAFFÄR


Jag öppnar den tunga dörren och går in, rummet har bokhyllor proppfyllda med bö...

Läs mer

PRAO PÅ BILD OCH FORMSKOLAN: KLASS 3

Detta är ett reportage om hur det är att praoa hos tredje klassarna på Bild och Form och om det lilla man får göra, allt från hektiska utflykter i regnet till lugna...

Läs mer

Bland böcker och pistoler på Linnéstadens bibliotek

Jag gör min praktik på Linnéstadens bibliotek. Det blir en vecka fylld av bokuppsättning, julböcker, genusboksamlingar, snälla bibliotekarier, fula Dramaten,...

Läs mer

PRAO PÅ PLANTAGEN


Jag kliver av bussen och ser mig omkring i det hemskt fula industriområdet. Plantagen-flaggorna smattrar mot flaggstängerna och på andra sidan motorvägen ser jag den blå...

Läs mer

PRAOREPORTAGE FRÅN UNIVERSEUM

I år har jag praoat på Universeumshoppen. Det var hyffsat kul och jag skulle kanske kunna tänka mig att jobba där.

Läs mer

 Mina två veckor som vaktmästare

Praktik på Bild&Forms förskola

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF