Söndagen den 5 maj 2024 - klockan 11:03
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Håller vi på att glömma?


Kajsa Borg 2010-10-11

Bild:Kajsa Borg


Jag vet nog redan när vi går in i det gamla koncentrationslägret Auschwitz hur jag skall reagera. Eller snarare inte reagera. Vi ju hade tidigare läst på om vad som hade hänt. Jag vet att här hade tusentals människor förslavats, torterats och dödas. Jag vet att på samma gata som jag nu står hade utmärglade döda kroppar legat som bortkastade dockor. Men jag kan ändå inte föreställa mig det, jag kan inte relatera till grymheterna som pågått på denna nu så rena och välbehållna plats. Bara guidens beskrivningar och de gamla fotografierna visar på vad som verkligen hade hänt.

Vi går förbi stängsel där människor kallblodigt sköts ihjäl för att de råkade komma förnära, montrar med kilovis av människohår, gamla skor, väskor och långa rader med bilder på ansikten av de som berövats sin frihet och i många fall sitt liv i detta läger. Vi går sen till fängelsehuset där straff kunde innebära att flera fångar fick stå nätter i rad, ihop klämda på en enda kvadrat meter och tillsist går vi till krematoriet där ugnarna fortfarande står kvar till minne av de många offer vars kroppar har bränts till aska just här.

Vi åker sedan vidare till ett annat koncentrationsläger, så kallat Auschwitz II-Birkenau. Detta enorma område är inte lika välbevarat eftersom nazisterna själv bombade stora delar för att radera bevisen på vad de gjort. Efter vi har gått runt ett litet tag får vi gå upp i ett slags torn varifrån man kan se nästan hela lägret. Här uppe finns även gamla bilder från när lägret fortfarande användes. Jag granskar ett foto över ett tåg och det kvarlämnade bagaget till hundratals fångar. Jag tittar upp och ser denna plats ligga framför mig.

Jag vet att jag inte var den enda som hade svårt att riktigt relatera till det vi såg den dagen. Jag tror alla vet vad som hände i Auschwitz och de andra koncentrationslägren men om vi som faktiskt har varit där kan distansera oss ifrån vad som pågick, hur lätt är det inte då för personer som bara har läst om det i en historia bok. Jag tror att vi håller på att glömma. Inte Att det har hänt – men detaljerna. Hur allt började, hur vanligt folk, intellektuella människor, inte hann förstå vad som var på väg att hända innan det var försent. Hur folk så småningom började tro på propagandan som Naziregimen spred ut om bland annat att judarna var bakom nästan all brottslighet, försökte ta över världen.

Hitler skyllde på judarna för arbetarnas fattigdom. Detta berodde, enligt han, på att judarna var kapitalister som ägde företagen som utnyttjade arbetarna. Judarna tog över arbetarnas föreningar och i deras namn försökte de att ta makten över staten osv. Hitler var redan från början tydlig med att judarna inte borde få vara i Tyskland och han skrev sin bok 'Mein Kampf' om ett 25-punktsprogram där han förespråkade ett upphävande av judarnas medborgarskap, fördrivande av östjudar som flyttat till Tyskland efter 1914, förbud mot judisk invandring, förbud mot judiskt ägande av tidningar och butiker mm.

Hur kunde han få så mycket stöd? Man tycker ju att folket borde ha förstått vad Hitler höll på att forma samhället till. Alla tyskar kan väl inte ha varit nazister från början, då hade det hänt för länge sedan. Nej, jag tror folk är för lättpåverkade. Det är väl inte så konstigt att man tillslut börjar tro på det som står i tidningarna, sägs på radio, visas i tv osv. Även om det går emot vad man i grunden tycker.

Man säger att vi är för upplysta nu för att något liknande någonsin skulle kunna hända igen. Man säger att vi lär oss av våra misstag. Men det är ju inte våra misstag det handlar om, det är våra förfäders. Många har aldrig ens träffat någon som var med under kriget. Vi har alltså inga egna upplevelser att utgå från. Folk kopplar inte längre automatiskt händelser, uttalanden, åsikter med vad som hände för 80 årsedan och det är där jag tror risken finns för att vi inte skulle hinna reagera i tid.

För ett par veckor sedan stod det klart att Sverigedemokraterna var inne i riksdagen. Deras retorik påminner på många sätt om Hitlers antisemitism. Det har diskuterats mycket om huruvida SD är ett främlingsfientligt parti eller inte men för bara ett år sedan skrev deras partiledare Jimmie Åkesson en debattartikel om ”farorna med islam och islamisering.” som gör att man knappt kan förneka likheterna.

"För 20 år sedan tror jag att de flesta svenskar skulle ha mycket svårt att tänka sig att islam skulle komma att bli Sveriges näst största religion, att svenska konstnärer som kritiserar eller skojar med islam skulle leva under ständigt dödshot, att ett tiotal muslimska terrororganisationer skulle komma att etablera sig i Sverige, att ledande muslimska företrädare skulle framföra krav på införandet av sharialagar i Sverige, att svenska landsting skulle använda skattebetalarnas pengar till att skära av förhuden på fullt friska småpojkar, att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna, [...]
Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. "


Här kan man se att det mesta går ut på skrämselpropaganda där han menar på att invandrare skulle begå i genomsnitt fler brott än en 'ordinär' svensk. Han glömmer däremot att berätta att det är mycket troligare att ungdomar, stadsbor och män i allmänhet begår brott än det är för invandrare. Han går även ut med att tiotals terroristgrupper skulle finnas i Sverige. När jag undersökte saken närmre visade det sig att det snarare finns det ett antal representanter för terroristgrupper här men som enligt säpo inte bedriver någon illegal verksamhet och inte är ett större hot.

Han pekar alltså ut invandrare och speciellt muslimer för att vara en fara för det svenska samhället och den ”svenska kulturen”. För att stoppa detta vill han bland annat göra det svårare för invandrare att bli svenska medborgare, som han utrycker det vill Sverigedemokraterna ”stänga av kranen och ge Sverige andrum”. Som en avslutning på artikeln skrev han ”Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

Om inte vi ser likheterna mellan dessa båda ställningstaganden så bevisar det vad jag sa förut. Vi håller på att glömma. Sverigedemokraterna hade i valet 5.7 % av rösterna, alltså ca 1/20 av Sveriges befolkning kan eller vill inte ser likheterna. Den stora fråga är vad som kommer att hända om fler personer väljer att blunda för vad SD egentligen står för. Kommer Sverige börja skicka ut människor ur landet bara för att de är från islamistiska länder? Kommer invandringen till Sverige stoppas helt? Kommer fler främlingsfientliga partier ta sig in i kommuner och riksdagen? Detta är något som jag hoppas vi aldrig kommer behöva uppleva.

Bild:Kajsa Borg


Tipsa en vn Skriv ut



En mörk dag

Endast stängslet avslöjad lägrets historia.



På väg mot lägret så ser jag mig runt i bussen. Jag är fövirrad - alla är pigga och glada det skrattas och brottas i bussen. Kan dessa ungdomar verkligen vara så sorgsna som det sägs på...

Läs mer

Håller vi på att glömma?




Jag vet nog redan när vi går in i det gamla koncentrationslägret Auschwitz hur jag...

Läs mer
No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF