Lördagen den 4 maj 2024 - klockan 17:02
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten
Reportage om kommunen

Förvaltning med gamla anor


Elmer Blixt 2012-10-15

miljöförvaltningens nämdsal, här fattas alla beslutt.

miljöförvaltningens nämdsal, här fattas alla beslutt.



 

Det finns 21 st så kallade fackförvaltningar i Göteborgs Stad, som alla har speciella uppdrag inom olika områden. Vilka är de och vad gör de? Det här är och många andra frågor har jag ställt till en av fackförvaltningarna, Miljöförvaltningen.

 


Jag begav mig till det gamla stenhuset bredvid Ica på Karl Johansgatan (byggnaden har varit både bryggeri och polisstation, om man går ner i källaren kan man se stora järndörrar och galler för fönsterna) för att få svar på mina frågor. Ett av Miljöförvaltningens uppdrag är att försöka göra så att andra människor gör det bästa för miljön. På deras webbsida är uppdraget skrivet så här:


"Miljöförvaltningens uppdrag är att verka för att göteborgarna ska ha en god livsmiljö och för att Göteborgssamhällets negativa påverkan på hälsa och miljö ska vara så liten som möjligt"


Lars Samuelsson,som jobbar som IT-strateg på Miljöförvaltningen, förenklade och sammanfattade det så här:


"Miljöförvaltningens uppdrag är att se till så att folk, djur och natur har så bra miljö som möjligt."


Miljöförvaltningen gör både planerade och flygande(oförberedda) besök hos restauranger/företag. Alla företag eller restauranger får minst ett besök per år av Miljöförvaltningen. En skola brukar betala runt 7000 kr per år, men om det rapporteras att det är något fel på ett kök kan det bli ytterligare några tusen. Alltså för varje extra besök Miljöförvaltningen gör måste köket/företaget betala. För att Miljöförvaltningen ska göra sitt jobb måste de få in pengar. Miljöförvaltningens inkomster kommer från kommunalbidrag(skatt) 50% och inspektioner och avgifter 50%.


Miljöförvaltningen har funnits sedan 1874, men på den tiden hette det inte Miljöförvaltningen utan Hälsovårdsnämnden. Uppdraget har ju förändrats mycket med tiden, idag gör Miljöförvaltningen allt från att inspektera kök till att mäta luft och räkna fjärilar. Oftast bevakar Miljöförvaltningen miljön och ser till att andra som är ansvariga åtgärdar om det är något som är fel. Det jobbar ca 170 personer på Miljöförvaltningen.


Miljöförvaltningens "kunder" består till 80% av privata företag. När privatpersoner kontaktar miljöförvaltningen rör det sig oftast om problem med mögel i deras lägenheter. En sak som tar mycket tid och kraft från Miljöförvaltningen är granskning av köldmedelsrapporter. Medel som håller kylar och frysar kalla är oftast miljöfarliga och måste kontrolleras årligen. En sak som Miljöförvaltningen inte gör som många tror att de gör, är att syssla med gaturenhållning och skadedjursbekämpning.


Om du eller någon annan skulle vilja kontakta Miljöförvaltningen så finns det flera sätt: telefon, epost eller gå direkt till Miljöförvaltningen. Gäller det större frågor så kan man ringa en politiker som i sin tur bestämmer om det är viktigt. I så fall kan Miljöförvaltningen få i uppdrag att ta hand om situationen.


Här är en intervju med Ulf, rektorn på Freinetskolan bild & form:


Hur mycket betalar ni till miljöförvaltningen per år?


Runt 15000 kr


Hur förbereder ni er för miljöförvaltningens planerade besök?


Det är ingen förberedelse alls utan vi har ett egenkontrollprogram som man följer och de kommer oftast oanmälda. Det finns inte flödesscheman eller nått liknande, men det finns saker som vi måste hålla koll på t.ex. hur temperaturen är när vi kyler ner och hur vi värmer upp mat.

Hur måste ni förbereda er för att bli godkända av miljöförvaltningen?


Det är så att man nästan aldrig blir underkända av Miljöförvaltningen om det inte skulle var en katastrof, utan de kan på peka vissa saker som vi måste åtgärda och då får vi göra det. Det är så när man börjar med ett kök får man bli godkänd och då är det mycket man måste skriva ned, vad vi ska ha det till och hur många vi ska laga till osv. Sedan kommer Miljöförvaltningen och tittar så att det funkar.

Får du lite lätt panik när miljöförvaltningen gör ett flygande besök?


Nej det ska ju funka, men om man missköter sig så kan man få panik. Men annars så vill ju dom att det ska funka och vi vill ju också att det ska funka så vi får oftast ingen panik. Det har hänt att de har påpekat vissa saker och gjort anmärkningar på vissa saker.


Sammanfattning av intervju med Ulf: jag tror inte att alla rektorer skulle svara så här för jag skulle inte kunna tänka mig att Ulf får panik för han är en allt för lugn peson. Med andra ord, det verkar inte som att skolan är "jätterädda" för Miljöförvaltningen.

Dessa frågor ställde jag till Lars Samuelsson IT-strateg och tidigare miljöinspektör på


Miljöförvaltningen:

Vad är miljöförvaltningens uppdrag?

Hur skulle samhället se ut om inte miljöförvaltningen fanns?

Hur finansieras miljöförvaltningens arbete?

Hur mycket kostar miljöförvaltningens arbete per år?

Hur kan vi medborgare påverka ert arbete?

Vad är det ni inte gör som många tror att ni gör?

Hur får man kontakt med miljöförvaltningen som medborgare?

Vilka är era vanligaste ärenden?

Vilka är era vanligaste " kunder"?

Hur fungerar samarbetet med andra förvaltningar?

Hur många arbetar på miljöförvaltningen?

Hur länge har miljöförvaltningen funnits?


Miljöförvaltningen i hus med anor

Miljöförvaltningen i hus med anor




Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Vigdís Finnbogadóttir

”Om något kan rädda världen så är det kvinnor”

Vigdis år 1985

Vigdís Finnbogadóttir var Islands fjärde president och Europas första kvinnliga president någonsin. Hon var också världens första demokratiskt valda kvinnliga statsöverhuvud. År 1980 valdes hon till Islands president.

Läs mer

Allt du behöver veta om kärnkraft!


Kärnkraftverk är en energikälla som producerar energi genom klyvning av uranatomer....

Läs mer
Illustratör : Thimmy Lundin

Skate or DIE😂


Att skejta är en obeskrivlig känsla. Det finns inga gränser och inga krav. Det är det bästa jag...

Läs mer

Besöket i Judiska Församlingen


På en bakgata vid vallgraven inte långt från drottningtorget ligger Göteborg synagoga. På håll ser man de två tornen sticka upp med den kända Davidsstjärnan. Frågan är om folk lägger märke till dem i...

Läs mer

Youtube har förändrat våra vanor



Youtube Över 100 000 videoklipp laddas upp daglingen. Jakceptikaj , jelly kwebelkap ,slogoman, pewdiepie är nåra av youtuberna. Youtube är ett jobb för visa folk. Videoklipp laddas upp utan...

Läs mer
Vi träffade Vänsterpartiets Daniel Bernmar innan sammanträdet 

Sverigedemokraterna i centrum i fullmäktige


I våras var några från nuvarande klass fem på kommunfullmäktige och hörde dom folkvalda politikerna i Göteborg prata. Detta var punkterna dom pratade om:

Läs mer

Så funkar Triumfglass fabrik

 



Nu firar triumf glass sitt 70 årsjubileum alltså dom började för 70 år sen.

Dom firade även glassens dag med att åka till kulturkalaset och ge bort 50 000...

Läs mer

Clinton var det minst dåliga alternativet

 

Silfra fissure är en spricka under vattnet på Island.

Pompeiji dränktes i aska - spår av människorna som dog finns kvar

"Det är människans fel"

Vad som hände när Hitler dog

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF