”Från noll till hundra på tre år”


Felicia Johansson 2024-03-28


I lilla Enköping har vi massor med restauranger men den mest varma armar har vi Grekiska Grill och Bar på Kryddgårdsgatan som blev succé under Coronapandemin 2020. Utvecklingen fram tills nu är stor och det fortsätts att öka men nu gäller det inte bara för Grekiska utan även Hamnmagasinet samt restaurangen vid Bredsand Camping.

Ett varmt välkomnande öppnas när man stiger in till Grekiska Grill och Bar vars inredning med dess mintgröna väggar, både höga och vanliga bord som står på ett grått stengolv. Dekorationen med två rosor utspritt vid varje bord gör att känslan fylls lite hemtrevligt. Mousa Eliya föddes 1988 i Syrien och kom till Sverige när han var 23 år gammal. Idag är han 36 år och har jobbat inom restaurangbranschen i över 10 år. Under alla år har det varit tufft, stressigt, långa dagar, mycket att göra men ändå kul och framför allt kunskapen att lära sig massa nytt. Mousa berättar med egna ord att han har jobbat med allt från städare, rörmokare och frisör eftersom man i Syrien får sommarlov i 3 månader så man har en chans att jobba vart som helst. När han flyttade hit till Sverige 2010 började han jobba som diskare på restaurangen Stinsen i Stockholm nära Sollentuna. Efter 1 år blev det en flytt till Avicii Arena där han blev delägare vid Grekiska Grill och Bar och har nu jobbat där i 10 år.

2020 tog Coronapandemin en stor påverkan för alla, det var inget härligt år då dom flesta stannande hemma. Det var en svår och mörk tid, Mousa säger det själv att när Corona kom blev allt nerlagt. Inga matcher, konserter och luncher. Utan allt gick ner.

- Jag kan inte sitta still, kan inte jobba 2 timmar och sen bara gå hem. Så jag tänker ut vad ska jag göra? Vi har tappat mycket och kan jag inte göra något som räddar vårt bolag?


I ett mörker finns det ett ljus, det här ljuset blev när en kusin hörde av sig och säger ”Vi kommer öppna en restaurang i Enköping om du har intresse kom förbi och titta” och det var där det började. Mousa provjobbade en vecka och kände direkt att det är här jag vill vara, jobba i en lugn restaurang.

- Vid Avicii Arena har vi 150 platser, varje gång det är matcher har vi 2 timmar på oss att servera till våra gäster. Det blir väldigt stressigt och så har jag haft det i 10 år det räcker nu, jag vill ha en mer balans och lugnare miljö som här i Enköping och det är här jag känner mig hemma.

Men det var inte så mycket stöd eller positivt från hans sida, Mousa berättar att han fick massor med frågor så som ”hur vågar du? ”Du ser att många i restaurangbranschen som har tappat och nu ska du köpa en till restaurang?”. Men vill man något behöver man riskera. Mousa hade ingen chans eller något val. Men med ett glatt leende säger han ”Vi lyckades med att driva en restaurang under pandemin” och det snart 4 år sedan som Grekiska Gill och Bar har funnits här i Enköping.

När frågan ställs till vad inspirationen är av en sådan drivande person får man till svars att Mousa inte har något annat val än att jobba inom denna bransch eftersom han inte har pluggat något utöver studierna i Syrien. Det var svårt att ta igen och börja plugga så det blev inget annat än att börja jobba när han kom till Sverige. Hela resan hit till idag har varit som 0 till 100 men idag kan han glatt säga att det är över 100. Det roligaste med att vara ägare och jobba inom restaurang är att man får träffa nya människor, man jobbar med ett team där man alltid har kul och man har inte samma rutin varje dag eftersom ingen dag är den andra lik. Det svåraste är priserna på råvaror, eftersom det har gått upp väldigt mycket med hyror, el och övriga kostnader. Priserna ändras var och varannan minut och vi kan inte ändra vår meny varje dag.

För Mousa finns det inga vanliga dagar, förutom söndagar då han kan vara hemma med familjen. Han berättar att oavsett om han är ledig så är det alltid stressigt för man måste tänka på det lilla minsta. Mousa berättar hur hans arbetsveckor ser ut då han jobbar onsdag – lördag i Enköping, måndag – tisdag jobbar han just nu på Grekiska Grill och Bar i Stockholm eftersom han är delägare men han håller på att sälja allt där för planen är att kunna flytta hit till Enköping.

Under dessa år här har det varit helt fantastiskt och det senaste året har det utökat för Mousa eftersom han är både tagit över Hamnmagasinet sedan oktober 2023. Tanken var att kunna driva något nytt med ett annat koncept och börja med julbord under vintern, men det kommer fortfarande vara öppet som vanligt under högsäsongen. Men nyheten 12 februari 2024 tog Mousa över restaurangen vid Bredsand som han nu äger. Intresset från början kom under sommaren 2023 när de hade Grekiska food truck ute vid Bredsand då Mousa såg restaurangen som ägdes av kommunen, men under tiden var den stängd. Han berättar att han var intresserad och skickade ett intresse om att ta över och blev beviljad.

- Planen är att öppna i maj och vi kommer att göra restaurangen mer familj vänligt eftersom många familjen är där för vårt syfte är att dom ska kunna känna sig trygga och våra priser kommer vara anpassade för målgrupperna som brukar vara där.


Vid både hamnmagasinet och Restaurangen ute i Bredsand berättar Mousa att de ska renovera med att fixa inglasning på själva uteserveringen som ska vara på plats nästa år. Ute vid Bredsand kommer det vara öppet året runt och vid Hamnmagasinet kommer det vara öppet under sommaren, hösten och vintern. Nyheten vid Hamnmagasinet just nu är att bygget är fullt i gång till öppningen med en champagne och vinbar inne som hoppas att gästerna kommer tycka om.


Tipsa en vn Skriv ut



I höst blir det SA22M som tar täten i arbetet med WGYnytt och nya medieelever ska lära sig redaktionsarbetet. <br /><br />

Glad sommar önskar redaktionen!

Nu går vi i redaktionen på sommarlov. Nästa läsår välkomnar vi ny energi i form av nya medieelever. Men nu tar vi i redaktionen ledigt och önskar er alla en...

Läs mer


Gamla skolan fick en sista kram 

Nu har de sista eleverna lämnat det gamla Westerlundska gymnasiet. 
Som en avskedsceremoni ställde alla elever i årskurs 1 och 2 upp sig i en ring runt skolbyggnaden, tog varandra...

Läs mer


Westerlundskas föredetta studenter

Så gick det för avgångseleverna 2014

Onsdagen den 5 juni äger studenten rum för årets avgångselever på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Men vad är planen efter? Ska de ut och resa? Ska de jobba?...

Läs mer


Hårda strider i studentkampen

NA21 vann studentkampen
- går först i årets studenttåg

Under måndagen avgjordes den prestigefyllda studentkampen där Westerlundskas avgångsklasser tävlar i brännboll. I år vann klass NA21 pris för bästa...

Läs mer

UF-galan 2024 - skolårets händelse

UF-Galan, som hölls den 13 maj, är ett tecken på en festlig avslutning av UF-projektet där sommarkänslorna började krypa in. Företag så som Sparbanken...

Läs mer
Neo Assadi SA21M och Lisa Faber NA21 blev vinnare av Frida &Ouml;stberg priset.

Unikt pris delas ut till Westerlundskas fotbollselever

Idag den 28onde maj har Westerlundskas NIU och LIU elever samlats för att ta del av årets prisutdelning av Frida Östbergs pris. Priset är unikt och delas bara ut här på...

Läs mer

Den årliga poängjakten på Westerlundska gymnasiet

De senaste åren har poängjakten på Westerlundska gymnasiet blivit en viktig tradition för studenterna. Att delta i poängjakten är frivilligt och de flesta åren...

Läs mer
(bilden är ej specifikt kopplad till det som skrivs i texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

Kulturer och affärsidéer möts på Westerlundska

Under en och en halv vecka har WGY haft besök av tio elever och två lärare från The Orchid School (TOS) i Pune, Indien. De har tillsammans med Försäljnings- och...

Läs mer


Debatt efter TV4:s granskning av SD:s trollfabriker

Vad ser egentligen Sverigedemokraterna som antidemokratiska budskap? 

I början av maj släppte Kalla fakta sin granskning av Sverigedemokraternas sedan tidigare misstänkta trollkonton och nätkrigare. Ulf Kristersson som är...

Läs mer


Strålande studenter på slottsbalen 

I fredags var det studentbal på Haga slott i Enköping.
Det berättade WGYnytt om då. 
Här kommer fler bilder från festligheterna.

Läs mer
Gustav Ahlqvist i SA21M ser fram emot god mat och att röka en cigarr.

Det vankas bal på slottet 


Nu är det dags för årets efterlängtade studentbal här i Enköping!

Läs mer


Lärarnas besök på nya skolan

Igår den 15 maj så var nya skolan öppen för lärarna. Restaurang- och livsmedelsprogrammet bjöd på snittar och alkoholfri bål. Det börjades med ett...

Läs mer
(bilden är ej specifikt kopplad till det som skrivs i texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

At Bredsand


This is my experience on the beautiful lakeside and the beach, here in Bredsands. I spent multiple nights walking with my friends on the shore. We went swimming twice in the lake, all of us splashing...

Läs mer
(bilden är ej specifikt kopplad till det som skrivs i texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

SWEDEN 

A mysterious journey, not knowing how and what the students, people and town would be like but still super excited, I packed my bags of enthusiasm and energy and left to explore the journey ahead of...

Läs mer
(bilden är ej specifikt kopplad till det som skrivs i texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

Embracing New Horizons: My Swedish High School Experience 

Walking through the corridors of a Swedish high school, I felt a blend of curiosity and excitement. It didn’t feel like an educational program; it was a fusion of two distinct worlds. As I...

Läs mer
(bilden är ej specifikt kopplad till det som skrivs i texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

Article for Westerlundska


Who are the better entrepreneurs, the Swedes or the Indians? An entrepreneur is, quite literally, a person who sets up a business or businesses, taking on financial risks in the hope of profit. While...

Läs mer
(Bilden har ingen specifik koppling till de som skrivit texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

Conversations and Culture

One could never have thought that in a simple group of 30 people, there could be so much to share, discuss and ultimately embrace. Yet, in the Entrepreneurship Program of Westlundska Gymnasium,...

Läs mer
(Bilden har ingen specifik koppling till de som skrivit texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

Visit at Westerlundska 


Coming to Sweden and attending this program has been a dream of mine ever since I first learned about it at the Orchid School. From that moment, I couldn’t stop telling my friends how excited I...

Läs mer
Firande vid Carolina Rediviva.

Uppsalas heligaste högtid

Sista april, valborgsmässoafton eller valborg. Oavsett vad vi kallar det är det årets största studenthögtid i Uppsala, med picknick i Ekonomikumparken, mösspå...

Läs mer


Solförmörkelse - från solsken till mörker

Den 8 april 2024 återkom det sällsynta fenomenet i Nordamerika – den totala solförmörkelsen som endast är observerbar en gång per sekel.

Läs mer
Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 20/8
Skolstart årskurs 1
Onsdag 21/8
Skolstart årskurs 3
Torsdag 22/8
Skolstart årskurs 2
Fredag 23/8
Lektioner som vanligt

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton