Granskning

Hur påverkar AI skolan?


Evelina Rosberg 2023-11-22



AI närmare bestämt Artificiell Intelligens är en mycket lättillgänglig teknisk funktion i dagens samhälle. Den kan genom sin kunskap skapa en rad olika funktioner för användarna, exempelvis skriva färdiga texter genom att bara ha ett nyckelord vad de ska handla om. AI har påverkat dagens skola på olika sätt. Det visar WGYnytts granskning. 

En enkät som handlar om användandet av AI inom skolan har riktats till eleverna på Westerlundska gymnasiet. Det är 26 stycken elever som har svarat på enkäten. Där hela 14 stycken elever som svarat använder AI några gånger i månaden. 6 av eleverna använder AI några gånger i veckan och 5 styckena använder aldrig AI. Endast en person av all dessa 26 stycken som svarat använder AI varje dag. Den största orsaken till användandet av AI är till skoluppgifter, där hälften svarade på det alternativet. Den näst största orsaken var att AI ska hjälpa dem förstå något svårt, till exempel ett svårt ord där 10 stycken svarade på denna orsak. Det var en person som använt AI för att fuska, medan 2 andra använder AI till något annat. Vi kan se att AI används flitigt i skolan bland eleverna baserat på svaren från enkäten.

I enkäten så undersöktes också vad elevernas åsikt angående AI inom skolarbetet var. Den positiva effekten som majoriteten av eleverna ansåg var bra med AI, det var just att det var lätt att få information till olika ändamål, exempelvis för att lättare kunna genomföra skoluppgifter. En negativ effekt av AI inom skolan så tyckte majoriteten av eleverna i enkäten att det kan påverka deras arbete negativt på olika sätt, exempelvis lyfts det fram att AI inte kan ge aktuella källor och därmed kan svaren bli opålitliga. I slutändan så anser 20 av 26 personer att man ska använda AI inom skolan. Deras motiveringar var bland annat att man ska anpassa sig efter samhället idag, då AI är något stort i dagens samhälle. Många ansåg även att AI:s fördelar med att lära sig var något som man skulle ta del av. 6 personer av 26 stycken ansåg att AI inte skulle användas i skolan. Deras motiveringar var att det tar bort skolans syfte med lärandet. Majoriteten av enkätsvaren var positivt inställda till AI och dess användande i skolan.

I en intervju med eleven Malin Andersson i SA22B på Westerlundska gymnasiet så uttryckte hon sina erfarenheter och åsikter kring AI inom skolan.

Malin berättar att hon använt AI någon gång ibland för att förstå något svårt i en skoluppgift. Hon tycker att användandet av AI kan vara väldigt onödigt då hon anser att man har klarat sig i många år utan det så det är inte något nödvändigt idag. Hon anser att det kan vara ett bra hjälpmedel för att studera inför uppgifter och prov. Hon menar att AI kan också vara opålitligt om man endast använder sig av de för att studera inför prov, då hon nämner att det kan bli att lärare märker det och blir fundersam kring elevers svar på prov.

I en intervju med dåvarande eleven Emma Jansson som gick på samhällbeteende på Westerlundska gymnasiet mellan 2013 och 2016 så berättar hon om sin skolupplevelse innan AI och sina åsikter kring användandet av AI idag. Emma tycker att det finns både fördelar samt nackdelar med AI idag.

- Det är väldigt tråkigt att AI används på fel sätt men man kan också använda det på flera bra sätt också, säger Emma Jansson.

Emma anser att skolundervisningen har ändrats från hennes tid till nu. Hon tar upp att det är inte lika vanligt med uppsatser som inlämningsuppgift då risken för fusk ökar med AI, hon förstår varför ändringen skett. Hon menar att det är tråkigt då det alternativet tas bort och det kan finnas personer som presterar bättre med inlämningsuppgifter än prov. Hon nämner också att hon var en av dessa personer som presterade bättre på dem uppgifterna. Hon syftar på att den slutgiltiga åsikten om AI är att den påverkat skolan negativt, men att det finns bra fördelar med den.

I en intervju med läraren Karin Bratt som jobbar på Westerlundska gymnasiet så beskriver hon sina erfarenheter av AI som lärare och sina för - och nackdelar hon upptäckt med det.

Hon säger att det inte är en stor skillnad på AI i skolan idag, då elever har kunnat fuska innan genom internet men hon menar att AI kan göra det svårare att hitta fusk. Hon berättar om hur hon kan identifiera fusk:

-Det går ganska snabbt att lära sig hur AI skriver. Jag har fått in texter av elever där jag har känt att det här har inte den eleven skrivit. Detta för att man lär sig hur en elev skriver, säger Karin Bratt.

Hon påpekar att varje elev har ett speciellt sätt att skriva på som kan hjälpa henne att identifiera fusk då AI inte kan återskapa det sättet. Hon menar att man kan identifiera hur en AI text är uppbyggd och varje elevs egen text. Trots sina funderingar kring hur man identifierar fusk så menar hon också att hennes undervisning har ändrats, speciellt med inlämningsuppgifter då hon vill vara säker på att det är eleven som skrivit texten. Detta påpekar hon att hon gjort även innan AI, alltså under en längre tid då internet fanns. Hon säger även att AI kan hjälpa elever med sitt studerande. Hon berättar om att elever kan få hjälp med att plugga till ett prov eller göra småjusteringar i en övningsuppgift.

I en smsintervju med Petter Ahlberg som jobbar på Westerlundska gymnasiet som IT person så utrycker han sina åsikter om AI.

Han menar att AI är något som är stort idag i världen, men konsekvenserna av det handlar om människans användning av AI. Här menar han att även i skolan så spelar det roll hur eleven använder AI. Han tar upp ett exempel på två olika sätt som AI har använts på i skolan.

- Används AI för att skapa förutsättningar eller för att slippa arbete, skriver Petter Ahlberg i ett meddelande.

Han menar också att man måste vara kritisk till AI då informationen inte alltid är korrekt, då han menar att AI:s information byggs på sannolikhet och inte rena fakta. Han påpekar också att han tror på en positiv utveckling på AI och speciellt inom skolan. Han menar att det kommer att användas i skolans digitala verktyg och det kommer göra att AI:s positiva fördelar kommer att bli större.

I en mejlintervju med Skolverket skriver de sin syn och hantering av AI inom skolan.

I mejlet så menar Skolverket att det är viktigt att inkludera AI i skolan, då man ska förbereda elever inför framtiden och samhällsutvecklingen. Läroplanen ska alltså anpassas. Dem lyfter även upp här att det är varje specifik lärare som ska tolka elevers skrivningar tillsammans med deras erfarenhet och läroplanen för de olika kurserna. De hänvisar även till länkar i mejlet som finns på deras hemsida där tas det upp information om AI och hur man kan använda de. Där tar det bland upp att det är svårt att få reda på om en text är skriven av eleven eller AI, då det inte finns något hjälpmedel att ta reda på fusk. Skolverket menar också att det inte rekommenderar att anordna inlämningsuppgifter som kommer att vara betygsgrundande om man inte kan veta säkert att uppgifter är skrivna av eleven eller AI. Detta eftersom enligt Skolverket så ska betygen vara rättssäkra och rättvisa utifrån elevens kunskaper. Skolverket menar också att användandet av AI ska bestämmas av respektive skola, men Skolverket ger råd och tips till lärare angående AI inom användning och konsekvenser via dessa länkar som de skickade i mejlet.

En slutsats gällande AI i skolan visar på att det har skett en tydlig förändring men på olika sätt. AI har påverkat undervisningen på ett negativt sätt, exempelvis gällande den stora risken för fusk som påverkar elevers inlärning och kan försvåra lärares jobb gällande bedömning på elevers arbeten. Användandet av AI kan också påverka elevers studerande positivt, exempelvis kan AI vara hjälpmedel när elever ska plugga inför prov. Man kan säga att hur man använder AI på ett skolrelaterat sätt påverkar vilken följd användandet får inom skolan.


Tipsa en vn Skriv ut





Dags för skolval

Idag den 25 april har Westerlundska gymnasiet EU-val på skolan där alla elever på samhällsprogrammet från en chans att göra sin röst hörd och att lära...

Läs mer


En årlig tradition av brännboll och gemenskap  

Under torsdagseftermiddagen hölls brännbollsturneringen SA-slaget. Denna har anordnats av elever som går kursen Ledarskap och organisation. Eftermiddagen fylldes...

Läs mer
Westerlundskas rektor, Daniel Hellström, uttalar sig om strejkvarslet.

Strejk avblåst 

Kommunal varslade om strejk i kommuner och regioner runt om i Sverige. Anledningarna till att man flaggade om strejk var den låga lönen och dygnsvilan. Strejkhotet är nu över och...

Läs mer


Nu har skatteåterbäringen kommit

Fick tillbaka över 10 000 kronor

Varje år under april månad så infaller skatteåterbäringen. Det innebär att man som arbetande får eller betalar pengar beroende på om man betalat för...

Läs mer
Vid Coop kommer det nya området \

Ny stadsdel vid Coop

Enköpings kommun har gått ut med planerna om ett nytt projekt här i Enköping, nämligen den nya stadsdelen Plantskolan. Stadsdelen planeras ta plats vid nuvarande Coop samt parkering, Systembolaget...

Läs mer


Elevers åsikter om den nya lagen

WGY om den nya lagen att byta kön

Den nya lagen om att byta kön har skapat en hel del debatter. Så här tycker WGY om den nya lagen.

Läs mer


Drömläger i Estapona

Fotboll, sol och värme i Estepona för Enköpings SK herrlag när de åkte iväg för ett träningsläger i Spanien i mars. Ett nyttigt tillfälle att...

Läs mer


Fotbollströjfredag är här

Idag är det fotbollströjfredagen som är ett event för att stötta barncancerfonden. Det är en dag då folk kommer till jobbet eller skolan med en fotbollströja...

Läs mer
Kökschefen Magnus Karlsson

Följ med in i Westerlundska skolkök

Jag har varit en förmiddag i skolköket och fått en inblick i det välfungerande maskineriet. Från den doftande soppkokningen till bak stationen för konferenser och...

Läs mer
Misstänkt koppling till kriminellt nätverk infiltrerar känt barnspel

"De läckte hela min identitet”

Det var under söndagsnatt när en elev på Westerlundska gymnasiet spelade datorspelet Moviestarplanet som mardrömmen bröt ut. Personen blev trakasserad, uthängd och fick sin personliga information...

Läs mer
Redaktionsledningen hälsar

Glad Eid al-fitr!

Den senaste månaden har muslimer runt om i världen och här på Westerlundska gymnasiet firat Ramadan. Men nu är fastan över! Eid al-fitr kallas festen som avslutar...

Läs mer


Granskning av hemlöshet bland barn i Enköping

Hur många barn lever utan ett hem i Enköping?

I Sverige lever flera tiotusen människor utan ett eget tak över huvudet och något de kan kalla ett hem, det visar hemlöshetsrapporten för 2023. Tusentals av de människorna är barn. Hur ser det ut i...

Läs mer
En ny undersökning visar elevers rökvanor. 

Hur ser rökningen ut bland eleverna på Westerlundska Gymnasiet?

Rökning bland ungdomar fortsätter vara ett problem, och en ny studie vid Westerlundska gymnasiet ger en inblick i hur eleverna där känner för tobaksanvändning i en...

Läs mer


Höga priser på studentmössan

ABCgruppen är ett välkänt företag i Sverige som säljer studentmössor till studenter. Studentmössan är känd för att vara väldigt dyr med massa...

Läs mer


Love och Jonathan fick ta del av 500 000kr

Jonathan Moene och Love Frisell är två av stipendietagarna till det nystartade ”Clas-Eric Sjödings stipendium, båda fick egna övningsorglar i deras dröm att bli...

Läs mer


Efter uppgifter om våldtäkter och fylla

Oro inför studentkryssning

Det är snart dags för årets studentkryssning - något du aldrig kommer att glömma! Ett minne, en händelse som många tjejer kommer att bära med sig hela livet...

Läs mer
TEKNIK PÅ WESTERLUNDSKA

Populäraste teknikprogrammet bland tjejer i Uppsala län

Söktrycket på ingenjörsutbildningar minskar markant men om fler tjejer väljer teknik är chansen större att trycket ökar igen. Sveriges Ingenjörer har gjort en...

Läs mer


Här lever Sveriges utvisade under minimala förhållanden på Lillsidan

En januarimorgon anländer vi till Ormvråksgränd på Lillsidan i Enköping. I den låsta porten möts vi av två väktare som tvekar på om de ska...

Läs mer


”Från noll till hundra på tre år”

I lilla Enköping har vi massor med restauranger men den mest varma armar har vi Grekiska Grill och Bar på Kryddgårdsgatan som blev succé under Coronapandemin 2020....

Läs mer

Inför senare tåg mellan Stockholm och Enköping!

Enköpings kommun marknadsför Enköping som Sveriges närmaste stad, en plats där du är nära till allt. När till alla storstäder och är den perfekta...

Läs mer
Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 30/4
Valborg
Onsdag 1/5
Första maj
Fredag 3/5
Världsdagen för pressfriheten
Lördag 4/5
"May the Fourth be with you"
Tisdag 7/5
Brännbollsturnering
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton