Granskning

Hur påverkar AI skolan?


Evelina Rosberg 2023-11-22



AI närmare bestämt Artificiell Intelligens är en mycket lättillgänglig teknisk funktion i dagens samhälle. Den kan genom sin kunskap skapa en rad olika funktioner för användarna, exempelvis skriva färdiga texter genom att bara ha ett nyckelord vad de ska handla om. AI har påverkat dagens skola på olika sätt. Det visar WGYnytts granskning. 

En enkät som handlar om användandet av AI inom skolan har riktats till eleverna på Westerlundska gymnasiet. Det är 26 stycken elever som har svarat på enkäten. Där hela 14 stycken elever som svarat använder AI några gånger i månaden. 6 av eleverna använder AI några gånger i veckan och 5 styckena använder aldrig AI. Endast en person av all dessa 26 stycken som svarat använder AI varje dag. Den största orsaken till användandet av AI är till skoluppgifter, där hälften svarade på det alternativet. Den näst största orsaken var att AI ska hjälpa dem förstå något svårt, till exempel ett svårt ord där 10 stycken svarade på denna orsak. Det var en person som använt AI för att fuska, medan 2 andra använder AI till något annat. Vi kan se att AI används flitigt i skolan bland eleverna baserat på svaren från enkäten.

I enkäten så undersöktes också vad elevernas åsikt angående AI inom skolarbetet var. Den positiva effekten som majoriteten av eleverna ansåg var bra med AI, det var just att det var lätt att få information till olika ändamål, exempelvis för att lättare kunna genomföra skoluppgifter. En negativ effekt av AI inom skolan så tyckte majoriteten av eleverna i enkäten att det kan påverka deras arbete negativt på olika sätt, exempelvis lyfts det fram att AI inte kan ge aktuella källor och därmed kan svaren bli opålitliga. I slutändan så anser 20 av 26 personer att man ska använda AI inom skolan. Deras motiveringar var bland annat att man ska anpassa sig efter samhället idag, då AI är något stort i dagens samhälle. Många ansåg även att AI:s fördelar med att lära sig var något som man skulle ta del av. 6 personer av 26 stycken ansåg att AI inte skulle användas i skolan. Deras motiveringar var att det tar bort skolans syfte med lärandet. Majoriteten av enkätsvaren var positivt inställda till AI och dess användande i skolan.

I en intervju med eleven Malin Andersson i SA22B på Westerlundska gymnasiet så uttryckte hon sina erfarenheter och åsikter kring AI inom skolan.

Malin berättar att hon använt AI någon gång ibland för att förstå något svårt i en skoluppgift. Hon tycker att användandet av AI kan vara väldigt onödigt då hon anser att man har klarat sig i många år utan det så det är inte något nödvändigt idag. Hon anser att det kan vara ett bra hjälpmedel för att studera inför uppgifter och prov. Hon menar att AI kan också vara opålitligt om man endast använder sig av de för att studera inför prov, då hon nämner att det kan bli att lärare märker det och blir fundersam kring elevers svar på prov.

I en intervju med dåvarande eleven Emma Jansson som gick på samhällbeteende på Westerlundska gymnasiet mellan 2013 och 2016 så berättar hon om sin skolupplevelse innan AI och sina åsikter kring användandet av AI idag. Emma tycker att det finns både fördelar samt nackdelar med AI idag.

- Det är väldigt tråkigt att AI används på fel sätt men man kan också använda det på flera bra sätt också, säger Emma Jansson.

Emma anser att skolundervisningen har ändrats från hennes tid till nu. Hon tar upp att det är inte lika vanligt med uppsatser som inlämningsuppgift då risken för fusk ökar med AI, hon förstår varför ändringen skett. Hon menar att det är tråkigt då det alternativet tas bort och det kan finnas personer som presterar bättre med inlämningsuppgifter än prov. Hon nämner också att hon var en av dessa personer som presterade bättre på dem uppgifterna. Hon syftar på att den slutgiltiga åsikten om AI är att den påverkat skolan negativt, men att det finns bra fördelar med den.

I en intervju med läraren Karin Bratt som jobbar på Westerlundska gymnasiet så beskriver hon sina erfarenheter av AI som lärare och sina för - och nackdelar hon upptäckt med det.

Hon säger att det inte är en stor skillnad på AI i skolan idag, då elever har kunnat fuska innan genom internet men hon menar att AI kan göra det svårare att hitta fusk. Hon berättar om hur hon kan identifiera fusk:

-Det går ganska snabbt att lära sig hur AI skriver. Jag har fått in texter av elever där jag har känt att det här har inte den eleven skrivit. Detta för att man lär sig hur en elev skriver, säger Karin Bratt.

Hon påpekar att varje elev har ett speciellt sätt att skriva på som kan hjälpa henne att identifiera fusk då AI inte kan återskapa det sättet. Hon menar att man kan identifiera hur en AI text är uppbyggd och varje elevs egen text. Trots sina funderingar kring hur man identifierar fusk så menar hon också att hennes undervisning har ändrats, speciellt med inlämningsuppgifter då hon vill vara säker på att det är eleven som skrivit texten. Detta påpekar hon att hon gjort även innan AI, alltså under en längre tid då internet fanns. Hon säger även att AI kan hjälpa elever med sitt studerande. Hon berättar om att elever kan få hjälp med att plugga till ett prov eller göra småjusteringar i en övningsuppgift.

I en smsintervju med Petter Ahlberg som jobbar på Westerlundska gymnasiet som IT person så utrycker han sina åsikter om AI.

Han menar att AI är något som är stort idag i världen, men konsekvenserna av det handlar om människans användning av AI. Här menar han att även i skolan så spelar det roll hur eleven använder AI. Han tar upp ett exempel på två olika sätt som AI har använts på i skolan.

- Används AI för att skapa förutsättningar eller för att slippa arbete, skriver Petter Ahlberg i ett meddelande.

Han menar också att man måste vara kritisk till AI då informationen inte alltid är korrekt, då han menar att AI:s information byggs på sannolikhet och inte rena fakta. Han påpekar också att han tror på en positiv utveckling på AI och speciellt inom skolan. Han menar att det kommer att användas i skolans digitala verktyg och det kommer göra att AI:s positiva fördelar kommer att bli större.

I en mejlintervju med Skolverket skriver de sin syn och hantering av AI inom skolan.

I mejlet så menar Skolverket att det är viktigt att inkludera AI i skolan, då man ska förbereda elever inför framtiden och samhällsutvecklingen. Läroplanen ska alltså anpassas. Dem lyfter även upp här att det är varje specifik lärare som ska tolka elevers skrivningar tillsammans med deras erfarenhet och läroplanen för de olika kurserna. De hänvisar även till länkar i mejlet som finns på deras hemsida där tas det upp information om AI och hur man kan använda de. Där tar det bland upp att det är svårt att få reda på om en text är skriven av eleven eller AI, då det inte finns något hjälpmedel att ta reda på fusk. Skolverket menar också att det inte rekommenderar att anordna inlämningsuppgifter som kommer att vara betygsgrundande om man inte kan veta säkert att uppgifter är skrivna av eleven eller AI. Detta eftersom enligt Skolverket så ska betygen vara rättssäkra och rättvisa utifrån elevens kunskaper. Skolverket menar också att användandet av AI ska bestämmas av respektive skola, men Skolverket ger råd och tips till lärare angående AI inom användning och konsekvenser via dessa länkar som de skickade i mejlet.

En slutsats gällande AI i skolan visar på att det har skett en tydlig förändring men på olika sätt. AI har påverkat undervisningen på ett negativt sätt, exempelvis gällande den stora risken för fusk som påverkar elevers inlärning och kan försvåra lärares jobb gällande bedömning på elevers arbeten. Användandet av AI kan också påverka elevers studerande positivt, exempelvis kan AI vara hjälpmedel när elever ska plugga inför prov. Man kan säga att hur man använder AI på ett skolrelaterat sätt påverkar vilken följd användandet får inom skolan.


Tipsa en vn Skriv ut



Butiksanställd mördades på ICA Maxi Botkyrka 

En kvinna i 60-årsåldern, anställd på ICA Maxi Botkyrka i Norsborg avled efter en knivattack inne i butiken. Butiken höll under onsdagen stängt för att...

Läs mer


Snusandet bland eleverna på Westerlundska Gymnasiet

Det finns många olika studier om att snus påverkar både den fysiska och psykiska hälsa negativt , men trots det är det rekordmånga ungdomar som väljer att snusa...

Läs mer


God jul önskar WGY Nytt!

Läs mer


Julen en tid på året att stanna upp


Julen är en speciell tid på året. När mörkret är som djupast tänder vi ljus och försöker göra världen lite varmare. Det är en tid fö...

Läs mer
Gästskribent Mats Alvemark från Måndagsrörelsen skriver i WGYnytt

Tidigare försvarsminister Hultqvist på WGY om kriget i Ukraina 

Peter Hultqvist (till höger) besökte elever på Westerlundska gymnasiet för att berätta om kriget i Ukraina. Göran Bylund var en av lärarna som tog emot honom. 

Måndagsrörelsen för Ukraina är en rörelse som ger sitt stöd för Ukrainas kamp gentemot den ryska invasionen.  I november var tidigare försvarsminister...

Läs mer


Lisa och Agnes spelar fotboll på college 

Flera av Westerlundskas tidigare fotbollselever har flyttat till USA efter studenten för att spela fotboll på college. Två av dem är Lisa Faber Andersson och Agnes Vilén...

Läs mer


Ann Lislegaard - en av sin tids främsta konstnärer

Ann Lislegaard, Född 1962 i Tønsberg, Norge, är en av sin tids främsta konstnärer. Hon är känd för att tänja gränserna mellan konst, teknologi och...

Läs mer


"Viktiga vatten" i Enköping

Fältbiologerna ger nu ungdomar möjlighet att delta i projektet "Viktiga vatten", där ungdomar får vara med och restaurera vattendrag i Enköping. Tillsammans med andra...

Läs mer


Vad tycker WGY elever om dyra julkalendrar?

Varje december köper människor massa julkalendrar till otroligt höga priser. En julkalender har blivit tradition i Sverige då man öppnar en lucka varje dag fram till den 24...

Läs mer


Är det verkligen billigare priser på black friday?

Varje år med lite kortare än en månad till julafton infaller en dag vid namn Black friday. Dagen är ett väldigt stort tillfälle för företag att sälja...

Läs mer


Redaktionen hälsar er alla en Glad Lucia!

Luciatåg!


Treorna på medieinriktningen har invigt den gamla traditionen av Luciatåg på nya skolan! Utklädda som tomtar, julmust, juleskum, paket och annat som hör julen och Lucia...

Läs mer


De är vinnare av Pedagogiska priset i Enköping 2024


Under tisdagskvällen utsågs vinnarna för årets pedagogiska priser. Prisutdelningen skedde under kommunfullmäktiges sammanträde. De tre kategorierna som finns för...

Läs mer
Här övar lärare inför luciatåget.

Imorgon är det Luciadagen och det firas såklart på Westerlundska med sång och dans!


Den 13 december firas Lucia, en av Sveriges mest älskade högtider, som markerar starten på julens festligheter. På Westerlundska Gymnasiet firar vi Lucia med luciatåg. Kl...

Läs mer


Westerlundskas musikhjälpen

Under denna vecka (vecka 50) håller SA22B och EK23E2 Westerlundskas egen Musikhjälpen utanför matsalen och kafeterian.

Läs mer

Lucia – Ljus i mörkret


Lucia är en av de finaste traditionerna vi har i Sverige. Varje år, den 13 december, firar vi lucia med ljus och sång. När vintermörkret är som djupast, kommer lucia...

Läs mer


Ny Willys Hemma-butik har öppnat i centrala Enköping 

Nu står det klart en ny Willys Hemma-butik som finns på Torggatan 31 i centrala Enköping, ett av stadens mest centrala lägen, som öppnade nu den 28 november. Den nya...

Läs mer
Bild från livesändningen av fullmäktiges möte. Magnus Johansson, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden läste upp motiveringen till Karin Bratts pedagogiska pris.

Karin Bratt på WGY vann årets pedagogiska pris

På kommunfullmäktiges möte den 10:e december delade utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ut årets pedagogiska pris i förskolan, grundskolan och på gymnasiet...

Läs mer
Showen börjar starkt och självsäkert med låten Confident av Demi Lovato.

Reportage

En show fylld av historia, humor och musik

Förväntan inför vad som komma skall hörs i publikens sorl. Vi uppmanas stänga av mobiltelefoner och bakom scenen väntar eleverna som ska uppträda. Nu börjar...

Läs mer


Carina Loberg:
Ett liv i skolans tjänst – nu väntar nya kapitel

Efter 15 år på Westerlundska gymnasiet går Carina Loberg i pension. I skolkaféet och som handledare har hon gjort skillnad för många elever.

Läs mer


Det börjar närma sig Nobeldagen!

Tisdagen den 10/12 är det Nobeldagen. Dagen då Nobelprisen delas ut till pristagarna. Det är en stor och festlig dag som uppmärksammas över hela världen.

Läs mer
Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa
Kalender

Fredag 28/2
100-dagars
Lördag 8/3
Internationella kvinnodagen
Lördag 22/3
Earth hour
Onsdag 23/4
Världsbokdagen
Söndag 25/5
Mors dag
Torsdag 5/6
Studenten!
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella, Ella , Gustav , Emmy, Neo, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Noah, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Elise, Vera, Chris, Chris, Elton