Westerlundskas lärare om Nobelpriset "Otroligt välförtjänt"


Emmy Illés 2022-10-28


Nobelpriset i litteratur år 2022 tilldelas den franska författaren Annie Ernaux. En av Westerlundskas fransklärare har läst och gillar författaren.


Annie Ernaux blir den sjuttonde kvinnan att prisas med Nobelpriset i litteratur. Svenska Akademiens motivering till priset lyder: ”För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar”.

Hur reagerade du när Nobelpriset tillkännagavs?

-Jag tycker att det är otroligt välförtjänt. Det är också fantastiskt att studier och litteratur kan öppna så många dörrar. I det här fallet kan man ju verkligen säga att skrivandet har tagit arbetardottern Annie Ernaux till den absoluta toppen, säger fransklärare Inger Persson på skolan.

Ernaux är hyllad bland det franska litteratur-communityt, men har inte alls lika stort stöd bland gemene fransmän. Författaren skriver om obekväma ämnen såsom klasskillnader, utanförskap och sexualitet från en kvinnlig synvinkel och hon är inte heller rädd för att ta politisk ställning. Annie är en stor inspiration för andra författare.

- Édouard Louis har, liksom Ernaux, skrivit om sin egen klassresa och sina föräldrars berättelser. Louis beskriver bland annat sin uppväxt i arbetarklassmiljö och hur han som homosexuell försöker passa in i det homofobiska samhälle han växer upp i. Han är en fantastisk författare.

Inger är mycket förtjust i Nobelpristagaren, speciellt hennes roman ”La Place”. Hon berättar att hon tycker om Annies språk, att det är lättillgängligt, rakt på sak och ärligt.  

 


Tipsa en vän Skriv ut

Street Feet är återigen tillbaka på Joar Blå för show!

”A Dancing Treasure”

Det har varit show-helg för dansarna på Street Feet och temat för årets specialshow var ”A Dancing Treasure” där en mystisk skatt i form av en portfölj...

Läs mer


WGY Nytt medverkar i Tiktok-trend

Vem är snyggast på Westerlundska?

Axel och Alfred från WGY Nytt tog sig an uppdraget att ta reda på vem som är...

Läs mer


Intervju med Mysteriet på Greveholm-Ivar

Bästa julkalendern!

Julkalendrar har funnits med oss i flera år och har samlat många barnfamiljer...

Läs mer


Granen håller ut även när julen dansas ut

Det är inte bara fredagen den 13:e idag utan också tjugondedag Knut. Det innebär...

Läs mer

Vilket program har bäst fester?

Saker om dina lärare du kanske inte visste!

Har ”Paradise Hotel” blivit ”PK Hotel”? – Så tycker eleverna på WGY

Sista FIFA-spelet

Axel testar: Musik

Sweet Sixteen – en föreställning om självmord och suicidprevention

Onsdagen den 8 februari 2023 - klockan 02:24
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris