Dags för skolval


Gustav Ahlquist 2024-04-25




Idag den 25 april har Westerlundska gymnasiet EU-val på skolan där alla elever på samhällsprogrammet från en chans att göra sin röst hörd och att lära sig mer om hur det fungerar att rösta. Att ha ett EU-val på skolan är nyttigt för ungdomarna och att ge oss en bild om hur skolan röstar.

Det är de som går i 3an på samhällskunskapsprogrammet och går kursen ledarskap och organisation som styr upp skolvalet. Alma Lindholm är vald till ordförande av EU-skolvalet och berättar om varför man ska rösta i EU-valet.

- Det är viktigt att rösta även fast det ”bara” är ett skolval därför att ungdomar lär sig om hur man röstar och politikerna får en uppsyn om hur framtidens röstare tänker.

Då många av dem som röstar inte är 18 än så är frågan om det är många som röstar över huvud taget. I det riktiga EU-valet är valdeltagandet ofta väldigt lågt, endast 55% av alla röstberättigande.

- I vårt skolval har vi ändå haft ett ganska stort valdeltagande och vi hoppas att genom detta kunna öka valdeltagande till det riktiga EU-valet.

Det är färre som röstar i EU-valet än i riksdagsvalet om vilket parti som ska bestämma. Hur kommer det sig egentligen då båda valen påverkar vårt liv. Men varför är det endast 55%?

- Jag tror det beror på därför att riksdagsvalet ligger mycket närmare oss än EU-valet, däremot tycker jag verkligen att folk måste öppna upp ögonen för EU-valet.

Skolan är platsen för framtida röster och är ett väldigt bra sätt att nå ut till ungdomar och därför är det väldigt bra att ha ett skolval inför EU-valet då många ska rösta för första gången.

Att fråga vad folk röstar är lite av en norm att inte göra då det upp till en själv vad man röstar på. Därför frågar vi i stället, vet du vad du ska rösta på?

- Ja jag är ganska säker på vad jag ska rösta på i EU-valet.


Tipsa en vn Skriv ut



Taylor Swift kommer till Sverige

I vår och sommar så beger sig superstjärnan Taylor Swift ut på vägarna runt om i Europa med sin turné och ska spela i Stockholm för första gången...

Läs mer

EHF P14 har spelat steg fem- ”Just nu känns det surt!”

Den 17/3 stod det klart, killarna i Enköpings HF P14 skulle spela steg fem i Uppsala. I helgen...

Läs mer


Dags för skolval

Idag den 25 april har Westerlundska gymnasiet EU-val på skolan där alla elever på...

Läs mer


En årlig tradition av brännboll och gemenskap  

Under torsdagseftermiddagen hölls brännbollsturneringen SA-slaget. Denna...

Läs mer

Strejk avblåst 

Fick tillbaka över 10 000 kronor

Ny stadsdel vid Coop

WGY om den nya lagen att byta kön

"De läckte hela min identitet”

Påsken är här!

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 7/5
Brännbollsturnering
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton