Fredagen den 26 april 2024 - klockan 16:09
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Maten som revolutionerar hösten 2021! 


Tuva Lundqvist 2021-10-12

Här är några goda tips som är både enkla och goda! PS allt är vegetarisk och veganskt! 



  1. Så gör du god vegansk pasta - med egen deg till 4 portioner.

  2. Grundrecept: Växtbaserad pastadeg

  3. Ett grundrecept att alltid ha med sig: färsk pasta på växtbaserat vis!

  4. 4 1/2 dl durumvete

  5. 2 dl vatten

  6. 1 msk extra virgin olivolja

  7. 1 msk näringsjäst/b-jäst, valfritt

  8. 1 nypa salt

  9. Lägg ner alla ingredienser i en bunke och rör runt med en gaffel tills du fått ett smul, fortsätt sedan genom att knåda ihop degen med händerna tills du får en smidig och slät deg, som är lätt fuktig men inte kladdig. Tillsätt mer mjöl om den känns för kladdig. Täck med plastfilm och låt ligga i kylen i minst 30 minuter.


En annan toppen rätt är - 

Se till att alltid koka lite extra quinoa, ris eller annat sädesslag när du väl kokar – det passar nämligen utmärkt att svänga ihop med tärnade grönsaker och tofu, tempeh eller kokta baljväxter för en snabbfixad lunch eller middag.

2 dl vit eller röd quinoa, okokt

300–400 g tempeh

1 zucchini

150 g sockerärtor

150 g cocktailtomater

75 g spenat

Olja till stekning

Salt

Örtig mandelsås:

1/2 dl mandelsmör

1/2 dl vatten

2 tsk äppelcidervinäger

1 msk tamari eller 2 tsk soja

1 stor näve färska örter, t ex basilika och/eller persilja

Salt

Till servering:

Pinjenötter

Växtbaserad “ost” i parmesan-stil * (valfritt)

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.

Skär tempeh och zucchini i små tärningar. Strimla sockerärtorna tunt på snedden. Dela tomaterna på mitten.

Dela purjolöken på mitten, skölj noga och strimla den. Fräs i lite olja tills den mjuknar. Tillsätt zucchini och tempeh och fräs tills de får färg.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de är gyllene.

Örtig mandelsås: Mixa ihop alla ingredienser, smaka av med salt.

Sväng ihop spenat, quinoa, frästa grönsaker och tempeh, tomater och sockerärtor. Fördela i fyra skålar, toppa med pinjenötter och eventuellt växtbaserad “ost”. Ringla över dressing. 

Recept: Quinoa stir fry med zucchini, tempeh och örtig mandelsås

4 portioner

Min personliga favorit -

Se till att alltid koka lite extra quinoa, ris eller annat sädesslag när du väl kokar – det passar nämligen utmärkt att svänga ihop med tärnade grönsaker och tofu, tempeh eller kokta baljväxter för en snabbfixad lunch eller middag.

2 dl vit eller röd quinoa, okokt

300–400 g tempeh

1 zucchini

150 g sockerärtor

150 g cocktailtomater

75 g spenat

Olja till stekning

Salt

Örtig mandelsås:

1/2 dl mandelsmör

1/2 dl vatten

2 tsk äppelcidervinäger

1 msk tamari eller 2 tsk soja

1stor näve färska örter, t ex basilika och/eller persilja

Salt


Till servering:

Pinjenötter

Växtbaserad “ost” i parmesan-stil * (valfritt)

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.

Skär tempeh och zucchini i små tärningar. Strimla sockerärtorna tunt på snedden. Dela tomaterna på mitten.

Dela purjolöken på mitten, skölj noga och strimla den. Fräs i lite olja tills den mjuknar. Tillsätt zucchini och tempeh och fräs tills de får färg.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de är gyllene.

Örtig mandelsås: Mixa ihop alla ingredienser, smaka av med salt.

Sväng ihop spenat, quinoa, frästa grönsaker och tempeh, tomater och sockerärtor. Fördela i fyra skålar, toppa med pinjenötter och eventuellt växtbaserad “ost”. Ringla över dressing.


Eget tips!

. Blomkåls och morotsbiffar med en fantastisk tzatziki dressing! Här ett det fria mått, du kan även byta ut ingredienser till något annat liknande! 

Ingredienser - blomkål,morot ( vegansk ) oatly gräddfil. Krydda - salladskrydda,chili,salt,peppar och valfri krydda. 


Av : Tuva på bild och form frieriet! 


Källa : Göteborgs posten, och egna tips. 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
2. Tack Carro 2021-11-11
1. Mer vegetarisk inspiration! Kajsa 2021-11-10


Maten som revolutionerar hösten 2021! 

Här är några goda tips som är både enkla och goda! PS allt är vegetarisk och veganskt! 

Läs mer
No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF