Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 22:49
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Bild och form


Amanda Carlsson 2011-10-11

När jag gick hemifrån var jag lite nervös men förväntansfull över dagen. Jag skulle nämligen praoa på Bild och form-förskolan, det låg tvärs över Slottsskogen, så det tog mig 5 minuter att komma fram. Jag slog in koden och öppnade dörren. Jag möttes av en mamma som klädde av sitt barn ytterplaggen och jag gick igenom hallen mot avdelningen där jag skulle vara under dessa 2 veckor.

Jag hälsade på Manja, Annika och Eva som jobbade där och på barnen vid avdelningen. Några var lite blyga och sa inte sitt namn men jag fick reda på det ändå via kollegorna. En tjej var så förtvivlad efter att mamman hade gått . Jag fick sätta mig med henne i knät och då slutade hon gråta. Inte visste jag att hon de 2 kommande veckorna skulle klänga på mig som ett djur. Vi hade upprop och sedan kom en ny flicka till dagiset. Hennes mamma var med oss de kommande dagarna , hon hade en äldre son son som gick där med. Jag fick läsa böcker, vara ute och äta lunch med dom. Sedan var det rätt lugnt där, jag fick städa, och duka undan medan de låg i vilorummet. Sedan satt jag i soffan och väntade på att dom skulle sova klart. Till sist kom barnen ut, lite sömniga och la sig med huvudet neråt i soffan. Man fick sätta barnen vid leksakerna och ständigt prata med dom för att dom inte skulle somna om. Jag jobbade fram till halv 3, sedan gick jag hem.

Nästa dag grät nästan alla barnen på morgonen, eftersom mammorna och papporna hade gått till jobbet. Så mitt jobb blev att försöka göra dom glada . Det gick till slut när jag hittade nån leksak med djur som åkte upp ur en låda så började den spela musik.

Nästa dag var den nästan helt paj för dom hade lekt så mycket med den. Jag klarade av att få 2 barn att sluta deppa och börja leka med dom andra, vilket jag kände mig väldigt stolt över! Jag gick på en liten rundvandring och så fick jag träffa chefen över dagiset. Sedan kollade jag på de andra avdelningarna också. Vi äter alltid frukt innan lunchen, och klantig som jag är så skar jag mig när jag skulle skära ett äpple och jag tyckte kniven var seg så tryckte lite för hårt... Det blev bara ett litet jack i fingret men de gjorde svainont. Så i fortsättningen ska jag känna om kniven är vass eller slö innan jag skär frukt!

Vi gick ut till sälarna i Slottsskogen, och det gick inte så värst fort när 1-2 åringarna skulle gå. Men det är i alla fall bra att de får gå och inte alltid sitta i vagn på dagiset. Maten funkar och är i alla fall godare än skolans! Trodde faktiskt att det skulle vara mer krävande än skolarbetet, men det är det inte, lite stressigt ibland men inte alls lika mycket press som sätts på en. Dagiset har olika avdelningar, tigrarna, aporna, slottet och hajarna. Sedan finns ett kök och ett personalrum. Det finns ingen dagisgård men vi går upp till gården som ligger vid lägenheterna över. Det enda jobbiga är när man ska gå med vagnarna och måste gå värsta omvägen runtom. Något som var lite pinsamt var när man skulle lämna vagnen och barnen gick den andra vägen så gick man där själv med en megastor vagn utan någon i.

Så, hur har praon varit? Den har fått mig att gilla barn mer och det har varit kul att vara borta från skolan och göra något för samhället, dagis hjälper ju föräldrar att kunna arbeta eller studera medan någon tar hand om deras barn. Jag har fått en chans att lära känna barnen, vilket har varit kul det med. De kan så mycket mer än man tror!

Lite om förskolan: Ägare: Ulf Arbetstider : Schemalagd mellan 7-17.30 Verksamhet : Barnomsorg Antal anställda : 15 totalt (10 deltid 5 heltid) Personalkategorier: Städare , Kock , Ekonomi , Förskolelärare , Barnskötare .

Övrigt om dagis : Alla dagis erbjuder en plats åt barn från 1 år . De är skyldiga att erbjuda minst 15 timmars vistelse i veckan eller 3 timmar om dan till barnen då föräldrarna jobbar /söker jobb. Dagisplatsen ska erbjudas inom en rimlig väntetid som ligger på 3-4 månader efter att föräldrarna anmält sitt intresse . Barnet har även en platsgaranti och har rätt till heltid på dagiset. Men betalar man inte dagisräkningen kan platsen dras in.

Dagis ska lägga grunden för ett barns livslånga lärande och ge ett stöd för familjer i deras ansvar för barnets uppfostran , utveckling och växande. Klädseln och utseendet spelar ingen roll , så länge man inte skrämmer skiten ur ungarna .

Synpunkter!

Positivt : * Mindre stress och press som läggs på en om man jämför med skolan. *Godare mat än skolans * Det känns som att man bidrar med något bra , till skillnad från skolan .. Där känner man sig bara värdelös . * Man får faktiskt vara social under arbetstid! * KAFFEMASKINEN * Man får gå tidigare om man har något ärende att göra .

Negativt : * Sen lunch * För få personal ibland * De som arbetar borde få högre löner!

Intervju med Cecilia ( Fackrepresentant ) Det Cecilia gillar mest med jobbet är barnen och utvecklingen med dom. Hon tycker dock att barnen bara borde vara på dagiset max 5 timmar om dagen och vara hemma mer, och vara minst 2-3 år när man börjar på dagis. För att när man är yngre har man inget behov av att vara social med 10 andra i en grupp. Hon har jobbat 10 år på dagis och innan det pluggat till förskolelärare i 3 år. Barn som inte går på förskola har mindre chans att kunna vara självständiga, både negativt och positivt. Uppfostran för barnet på dagis och hemma är olik , eftersom dagis är kommunalt. Man ska inte ta något ifrån föräldrarnas uppfostran. Det svåraste med yrket är att jobba med de yngsta, eftersom de själva inte alltid vet vad det vill. Förskola ger mycket lärdom eftersom vi hjälper barnen att vara mer självständiga. Det är kul med variation i arbetet så att jobba på de olika avdelningarna är bra. På bild och form tycker vi det är viktigt med en bra kontakt till föräldrarna.

Lite mer om Cecilia : På fritiden gör hon clashmusik och stickar för att varva ner. Det hon har alltid varit intresserad av är psykologi och utveckling. De roligaste åldrarna att jobba med är 3-4 åringarna eftersom deras humör varierar så mycket. Miljön på förskolan tycker hon är trevlig, och härliga kollegor har hon med. Bild och form är bäst helt enkelt, för det är kreativt. Innan har hon jobbat med kooperativ .

Intervju med Manja ( Förskolelärare ) Det bästa med arbetet är att det är här och nu, och att man får dela med sig av olika erfarenheter till både barn, kollegor och föräldrarna. Detta14:e året hon jobbar här, innan gick hon förskolelärarlinjen och förskola 2½ år. Hon har varit intresserad av att jobba med barn sedan 7an , alltså redan som tonåring. På dagis får barn en chans att vara självständiga och utveckla sig själva, sedan att vara med många i en grupp, lära sig att samspela och vara generösa emot andra. Uppfostringen mellan dagis och hemmet ska vara kompletterat. Förskolan har kreativ inlärning o ger barnen tillfälle att vara självständiga, leva i verkligheten, och även kollektivt och kommunalt . Sedan att misslyckas man, Miljön är bra men det kan vara svårt eftersom barnen inte alltid själva vet vad de villär det bara att ge det en till chans till det funkar, vissa moment kan bli trevande försök medan andra kan gå jättebra. Kontakt med föräldrarna är även otroligt viktigt.

"Dessa2 veckor har du tagit ansvar och du tar verkligen initiativ och passar att jobba med barn ,Det var de 2 bästa veckorna vi haft och frågan är hur vi kommer klara oss utan dig nu !" "Jag får komma och hälsa på!"

Kort intervju med Linda ( Förälder ) Det är viktigt med personliga möten med personalen så man får en uppfattning om vad barnen lär sig själva under tiden de vistas på dagis, och vad som är jobbigt och när de är glada, så det är viktigt att prata mycket med de som har ens barn under dagarna!Bild och form är en fantastisk trygghet. Frihet att skapa en omfattning saker de inte skulle gjort när de inte var här. När vi kom in här, va det klart från första början att "Det är här vi ska vara!"

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. världens bästa praktikant Manja 2011-10-12


Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...
Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...

Söta, underbara och snälla barn på Asperö förskola


Jag har varit på Asperö förskola i Göterborgs skärgård som byggdes i slutet av 1940 talet. Den ligger vackert till mitt på ön. Förskolan är ganska nybyggd, bara två år gammal ...

Läs mer

Min tid som KappAhls jobbnisse

Efter att de stora dörrarna öppnar till Nordstan, går jag igenom byggnaden, svä...

Läs mer

Praktikant på Cajsa Warg


Tjusig Affär
En frisk vind blåser genom håret när jag går längs...

Läs mer

Bild och form

När jag gick hemifrån var jag lite nervös men förväntansfull över dagen. Jag skulle nämligen praoa på Bild och form-förskolan, det låg tvärs...

Läs mer

Kaffe, café och glada människor

Det har varit en sån där långsam och trög morgon, en sådan som aldrig tar slut. Till slut bestämmer jag mig för att det är bättre att komma för...

Läs mer
En praotid fylld av lampor

Elektrotekniska Byrån

Hela butiken var fylld av lampor, från golv till tak och på många av väggarna också.


Den första dagen.
Prao, Praktisk-arbetsplats orientering, är något som...

Läs mer

Praktikant på Stendahls reklambyrå


Ett av husen på Vasagatan har en flagga där det står Stendahls med stora bokstäver. Här måste det ju vara tänker jag och går in genom den stora porten. Jag...

Läs mer

PRAO

Kaffe på Santo Domingo

Praktik på Freinetdagiset

Dubbelprao

Praktik på restaurang Det Blå huset.

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF