Söndagen den 19 maj 2024 - klockan 13:54
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

En dag på min prao


Edvard Langert 2011-10-04

Jag har praoat på Jazzå bar och restaurang, jag hade aldrig lagt märke till att den restaurangen fanns där. Jazzå har en utsökt mat ock mycket smaklig öl. Chefen Christer Jansson har ägt restaurangen i fem år.

På väg till jobbet
Jag börjar klockan fyra på eftermiddagen, vilket är en timme senare än jag vanligtvis slutar skolan, jag går upp och skrattade lite slugt för mig själv när jag tänker på att alla andra börjar tidigt. När klockan är tre går jag till bussen vid Bergsprängargatan, jag kommer lite tidigt men jag tänkte att jag inte hade någonting bättre för mig att göra. När jag kom in genom dörren till restaurangen stod Christer där, han såg som vanligt oerhört trött ut. Jag ser på de uppradade flaskorna, Gordons gin, Grants wiskey, Martini, Bailys, Abstinenth, Jägermeister. Flaskorna ser fina ut, men jag är helt säkert att innehållet inte är lika fint. Jag ser Jazzås logo stå på väggen upplyst av två små glödlampstrålkastare. Eftersom Jazzå öppnade klockan 5 var det inte jättestressigt, om inte det finns saker som behöver göras eller om det inte är torsdag för då var det quizz och på torsdagar kommer det mest folk.

Fakta
En halvtimme senare(klockan halv 5) äter jag och resten av personalen lunch, det kommer inte så himla många gäster klockan fem(då restaurangen öppnar)eller klockan sex, oftast sena lunchgäster eller tidiga middagsgäster. Det kommer mest gäster på torsdagarna och fredagarna, så det är stressigt de dagarna. Det finns en to-do lista i köket som ska vara klar samma dag, göra vitlöksbröd, hacka fisk, skala och dela potatis, göra mer vitlökssmör mm. Man måste alltid se till att allting finns, det räcker med att det saknas rödkol så finns det plötsligt fyra rätter som man inte kan göra. Grunderna som man måste ha i köket är potatis, vanlig sallad och rödkol. Allting måste finnas och det som måste göras står på to-do listan.

Laga mat
Jag tycker att det är roligast att ostgratinera nachos men det tycker ingen annan i köket. Det kom ofta beställningar på ölkorv, oliver, vitlöksbröd och andra små snacks som man kan äta i baren till ölen, drinkarna eller vinet. Jag gör också en hel del Caesarsallad, jag trodde att det var svårt men när de visade mig var det lätt, man bara river ner sallad, häller i Ceasardressing, blandar och häller upp det på en tallrik som man toppar med riven parmesan, krutongen och krispigt bacon. Jag har alltid på mig en kockmössa eftersom annars så kan man tappa hår i maten och då får gästerna hår i maten. Jag gör ofta de lätta jobben som att hacka potatis en gång på mitten, skala grönsaker, vakuumförpackad.

Maskiner och utrustning
Jag vakuumförpackar ofta kött och grönsaker så att de ska hålla längre, man lägger produkten/maten i en hård liten plastpåse, lägger den i maskinen och den slås på automatiskt, resultatet blir att man har en påse med grönsaker i en plastpåse utan luft i, de håller längre då. Det finns bra utrustning på restaurangen, det finns en stor spis och ett stort stekbord om man vill steka en stor mängd av saker. Det finns en vakuumförpackningsmaskin, det finns också en hel mängd av ytor där man kan ställa skärbrädor på. Det finns ett mycket litet rum som används som kylskåp (ett kylrum), det finns också en stor frys där man lägger fisk och andra saker som man tar fram när det är slut på någonting. Det är ett ganska litet kök för en sådan populär restaurang, ofta är det trångt och stressigt när det kommer beställning efter beställning. Innan man börjar jobba ska jag och resten av personalen skriva i namn, personnummer och arbetstid i en bok som finns bakom baren, jag tror att det var för att kolla upp så att ingen jobbar svart mm.

Överbliven fakta
Baren får mer kunder än vad köket får, många av kunderna är inte på Jazzå för att äta utan för att dricka öl, vin eller drinkar. Jag kallar inte Jazzå en krog eftersom de serverar så utsökt mat att den är för god för att komma från en krog/pub. .Jag tror på relativitet, tiden går långsammare när det inte kommer några beställningar och man har tråkigt, men tiden går mycket snabbare när vi får beställningar och det finns saker att göra. Jag upplevde detta hela tiden när jag kollade på klockan.

En liten intervju
Innan jag gick frågade jag chefen på Jazzå, Christer Jansson, två frågor som jag hade funderat på.

Jobbar du någonsin övertid, varför?
-Ja, massor med gånger, ända sen den misslyckade affären i somras har jag jobbat övertid.
Är du nöjd med Jazzås inredning?
-Ja, vi har haft den i fem år.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
2. hejj! julia :) 2011-10-05
1. Petters Respons Petter Rudbäck 2011-10-05


Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...
Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...

Söta, underbara och snälla barn på Asperö förskola


Jag har varit på Asperö förskola i Göterborgs skärgård som byggdes i slutet av 1940 talet. Den ligger vackert till mitt på ön. Förskolan är ganska nybyggd, bara två år gammal ...

Läs mer

Min tid som KappAhls jobbnisse

Efter att de stora dörrarna öppnar till Nordstan, går jag igenom byggnaden, svä...

Läs mer

Praktikant på Cajsa Warg


Tjusig Affär
En frisk vind blåser genom håret när jag går längs...

Läs mer

Bild och form

När jag gick hemifrån var jag lite nervös men förväntansfull över dagen. Jag skulle nämligen praoa på Bild och form-förskolan, det låg tvärs...

Läs mer

Kaffe, café och glada människor

Det har varit en sån där långsam och trög morgon, en sådan som aldrig tar slut. Till slut bestämmer jag mig för att det är bättre att komma för...

Läs mer
En praotid fylld av lampor

Elektrotekniska Byrån

Hela butiken var fylld av lampor, från golv till tak och på många av väggarna också.


Den första dagen.
Prao, Praktisk-arbetsplats orientering, är något som...

Läs mer

Praktikant på Stendahls reklambyrå


Ett av husen på Vasagatan har en flagga där det står Stendahls med stora bokstäver. Här måste det ju vara tänker jag och går in genom den stora porten. Jag...

Läs mer

PRAO

Kaffe på Santo Domingo

Praktik på Freinetdagiset

Dubbelprao

Praktik på restaurang Det Blå huset.

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF