Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 22:00
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Min syster pluggar i Bosnien


Ellen Rödström 2017-11-24

Det var lördag och vi skulle åka till Bosnien och hälsa på min storasyster Alva.
Vi gick upp kl halv åtta och åt lite snabbt en macka var och klädde på oss kläder. Sedan så gick vi ut till bilen. Vi åkte till flygplatsen och köpte lite tuggummi och vatten. Sedan så gick vi till en kontroll som man skulle gå igenom så att man inte skulle ha metall eller annat farligt med sig på flygplanet. Efter kontrollen så skulle vi gå till passkontrollen, vi gick sedan in i väntsalen och drack vatten och åt smörgåsar. Efter en liten stund så skulle vi gå in till flygplanet och vi gick i en liten korridor till flygplanet. Jag skulle sitta på plats 8b bredvid min storebror Malte och jag hade fönsterplats. Min lillasyster Elsa, mamma och pappa satt på en rad bakom oss. Jag tog ett tuggummi för att jag inte skulle få lock för öronen. Vi började rulla och det gick fortare och fortare och tillslut så lyfte vi, det kändes jättekonstigt men också roligt. Jag lyssnade på musik hela resan. När vi var framme så märkte jag inte så stor skillnad först bara att det var varmare, i solen var det var liksom en varm sommardag i Sverige, jag satte inte på mig jackan för det var så varmt. Men när jag tittade bakom flygplanet så såg jag att det var jättestora och höga berg. När vi gick in i flygplatsen så skulle man visa sitt pass igen och sedan så gick vi ut till där man hyr bilar för vi skulle hyra en bil där så att vi skulle kunna åka till Mostar där min storasyster Alva bor. Vi gick ut till bilen och den var silvrig och liten. Man fick bara plats fem stycken i den så hela familjen skulle inte få plats. När vi satte oss så började jag Malte och Elsa klaga på att det var så trångt i bilen där bak. Vi skulle åka i den där trånga bilen i 6 timmar! Jag lyssnade på musik och åt lite godis i bilen och sedan så åkte vi in på en Mac och då skulle det komma någon som vi hyrde huset av som skulle visa vägen.

När han kom så åkte vi efter honom till en liten parkering en bit bort från huset som vi skulle bo i. De visade vägen upp till huset och gav oss nycklarna och visade oss runt lite i huset och sedan så gick de. Det första som jag och Elsa gjorde var att gå till sovrummet med flest sängar i och bestämde vart alla skulle sova. Jag skulle sova i en dubbelsäng med Alva och Malte och Elsa skulle sova i en säng bredvid. Mamma och pappa skulle sova i ett rum bredvid i en dubbelsäng. Sedan så hörde vi Alva och då så gick vi ut och släppte in henne i huset. När vi hade varit där en stund så gick vi till en restaurang och det var jättekonstigt för jätte många rökte inomhus. Men det var god mat ändå. När vi hade ätit upp och skulle gå hem så började det bli sent och alla var trötta så alla gick och lade sig för att sova. Jag läste en liten stund i min bok och sedan somnade jag. Jag vaknade klockan sju och jag tyckte att det var så tidigt så jag försökte att somna om men det gick inte så jag läste en liten stund istället. När jag hade läst en ganska lång stund så ropade mamma att det fanns frukost och då gick jag upp. Det fanns bröd, nutella och två stycken olika juicer. När vi hade ätit upp så satte jag mig och läste en lång stund och sedan så klädde jag på mig kläder. Sedan så skulle vi gå till där Alva bodde. Vi gick till ett stort hus där det stod UWC vid dörren. Vi gick in och det var först en liten matsal till höger och en trappa till vänster. Vi hälsade på några som satt i matsalen. De hade precis ätit frukost. Sedan så gick vi längst upp i trapporna för där bodde Alva med sina två andra rumskompisar. Alva sov högst upp i en våningssäng och hade sitt lilla skrivbord i ett hörn. Det var ganska litet rum för att tre stycken skulle dela på det men det var ändå ganska mysigt! Vi gick ut till hennes ”house mom” och pratade lite med henne. Vi berättade lite om oss själva och hon sa att hon skulle åka till Göteborg några dagar på jullovet! Sedan så gick vi ner och sa hejdå till alla andra som var där nere och sen så gick vi ut.

På kvällen så lagade vi mat hemma. Vi gjorde pasta med tomatsås. Senare på kvällen så lekte vi Maffia. Det är en lek som är jätterolig. Det är lite som ett rollspel. Sedan så var det sent så alla gick och borstade tänderna och läste i sängen en stund. Dagen efter så skulle Alva gå till skolan så vi åt frukost lite tidigare. När Alva hade gått och vi hade ätit frukost så läste jag bok nästan hela dagen. Men när Alva hade kommit hem så gick vi på en ny restaurang. När vi var hemma så lekte vi maffia och åt macka och drack te. Nästa dag så skulle Alva gå till skolan igen och den dagen också. Den här dagen skulle vi åka till ett vattenfall. Vi åkte ganska långt men det var väldigt fin utsikt från bilen. När vi var framme så skulle man betala för parkeringen. Den dagen så var det jättevarmt så jag lämnade jackan i bilen. Det var ganska många trappor ner till vattenfallet. När vi var nere vid vattenfallet så tog jag några bilder, men det blev inte så bra. Vi satte oss vid ett bord och beställde pommes. När vi hade ätit upp och kollat lite på vattenfallet så gick vi tillbaka till bilen och åkte hem. När vi kom till lägenheten så hade Alva redan kommit hem. Sedan så gick jag, Malte, pappa och Elsa och köpte glass till mig, Alva, mamma och pappa och Elsa. Glassen såg jättegod ut. När vi hade köpt alla glassar så gick vi hem och åt upp de medans vi gjorde Maffia. Sedan så åt vi kvällsfika och myste lite. Nästa dag så skulle vi åka till Sarajevo - Bosniens huvudstad. Vi skulle åka bil hela vägen. Men alla i familjen fick inte plats i bilen så mamma och Alva fick åka buss istället. Efter vi hade åkt en stund så åkte vi upp på ett stort berg. Jag fick lock för öronen och när vi hade åkt ännu högre upp och då åkte vi igenom ett moln! Det var jätte häftigt men det gjorde ont i öronen för att jag hade lock. När vi var framme vid lägenheten i Sarajevo så mötte ägaren emot oss och visade oss upp till lägenheten och gav oss nycklar.

När vi hade lämnat av oss väskor och sånt så skulle vi gå och hämta upp mamma och Alva och visa de till lägenheten. Men de skickade ett sms om att bussen var försenad. Så vi tänkte att vi skulle gå till ett litet mysigt café. Men vi hittade inget så vi gick till ett café i vänt centralen istället. Jag, Malte och Elsa tog en varm choklad och pappa tog te. När vi hade druckit upp så gick vi tillbaka hem till lägenheten. När vi var påväg hem så fick vi ett till långt sms från mamma och Alva. Det stod att bussen var qqqqq mer försenad så de skulle komma senare. När vi kom till lägenheten så bara jag läste tills Alva och mamma kom hem. När de kom hem så gick. vi och åt middag på en restaurang. Jag tog en mat pannkaka med pesto. Jag tog iste till att dricka. När vi hade ätit upp maten så köpte jag, Malte och Elsa varm choklad. När vi hade ätit upp så gick vi hem. När vi kom hem så gick Elsa och la sig och jag mamma Alva och Malte stannade uppe lite till och pratade. Sedan gick jag och lade mig. På morgonen så gick jag upp och åt frukost och sedan gick jag tillbaka till rummet och målade jättelänge. Sedan så skulle jag, Malte, pappa och Elsa gå och shoppa lite. Vi gick mot gamla stan. Vi åt glass som inte var så god. Sedan så gick vi genom gamla stan och sedan så gick vi hem. Vi gick till samma restaurang som vi var på igår och jag åt pasta och köttfärssås. Sedan så gick vi hem, mamma och Alva var inte hemma. Jag satte mig och målade. När mamma och Alva kom hem så gick vi till en måleriaffär. Vi köpte lite målargrejer. Jag köpte en kolpenna, ett sudd och två blyertspennor. När vi var färdiga så gick vi hem. Vi skulle äta mat hemma den dagen. Vi åt potatis klyftor, sås och fisk. Sedan så pratade vi lite och sedan så badade jag i badkaret. Sedan var jag så trött så jag gick och la mig.


Nästa dag så skulle vi åka hem. Vi packade allt och gick ut ur lägenheten. Vi gick till bilen och sa hejdå till Alva och åkte iväg till flygplatsen, det var närmare från Sarajevo till flygplatsen än från Mostar. När vi var på flygplatsen så fick vi visa passen och gå igenom kontrollen. Det pep när jag gick igenom så jag fick ta av mig skorna och då funkade det. Sedan så gick vi till vänthallen och pappa hämtade juice och jag lyssnade på musik medans vi väntade. När vi skulle gå in i flygplanet så skulle vi gå genom en lång korridor. Jag gick först av alla av familjen in i flygplanet. Jag hade samma plats som förra gången, bredvid Malte. När vi började åka så fick jag lock för öronen, när vi lyfte så fick jag jätteont i öronen. Jag lyssnade på musik tills mamma frågade om jag ville ha någonting att äta eller dricka. Jag sa att jag ville ha en cola. Malte tog en macka. Sedan så somnade jag lite medans jag lyssnade på musik. När vi kom ut ur flygplanet så var det jätte kallt så jag tog på mig jackan. Sedan så tog vi en flygbuss mot Göteborg. När vi var på korsvägen så tog vi en spårvagn hem. När vi kom hem så var klockan halv tolv. Så jag gick och la mig i min egna sköna säng!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
2. Bra skrivet Leia 2017-11-24
1. Mycket text___ MHR 2017-11-24


Min syster pluggar i Bosnien


Det var lördag och vi skulle åka till Bosnien och hälsa på min storasyster Alva. Vi gick upp kl halv åtta och åt lite snabbt en macka var och klädde på oss kläder. Sedan så gick vi ut till bilen. Vi åkte till flygplatsen och köpte lite tuggummi och...

Läs mer

Återbesök   i Kina

 



När jag var sex år flyttade jag till Kina för att min pappa fick jobb där....

Läs mer

Tims USA-resa

Här är New York!

Jag och min pappa ska åka till USA i sjutton dagar. Först ska vi till New York och sedan...

Läs mer


A nice country

När jag var i London

När vi kom till London åkte vi till Camden Town


Camden Town är en jättelång gata där det bara är affärer, det kan vara kläder de säljer eller vä...

Läs mer
Reserepotage

WEEKEND I DUBLIN

Jag har varit i Dublin och har skrivit lite om det:) <3


Jag och min mamma har varit på Irland (Dublin). Vi bodde på ett Hotel i 3 nätter och 4...

Läs mer

Ruts resedagbok från Kina

Här är jag på Kinesiska muren

Rut i klass 3 har skrivit dagbok från sin resa till Kina


Resan till Peking (Beijing)

Vecka 46 besökte jag Kinas huvudstad Peking (Beijing). Kina är ett väldigt stort land och...

Läs mer


På safari i Botswana

I oktober var jag i Botswana som ligger norr om Sydafrika. Vi åkte dit för att min pappa fyllde 50 år. Vi åkte tillsammans med en annan familj som vi känner. Resan dit...

Läs mer

Min resa till Turkiet i staden Side4

Har hälsar på mormor i Paris

Min resa till danmark

Min syster pluggar i i Bosnien

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF