Anders Böhlin 2012-01-01

Om ambulanser finns finns här och ersätts vid skiftbyte vid Sundbrolund, slipper man frågor, och dåliga/idiotiska svar varför det ska ta timmar för ambulansen att komma, bara för att man byter manskap (svaret till EXPRESSEN var ju inte det samma som getts som orsak förut) då var orsaken att man höll på att byta manskap.
Bild:Anders Böhlin
Om ambulanser finns finns här och ersätts vid skiftbyte vid Sundbrolund, slipper man frågor, och dåliga/idiotiska svar varför det ska ta timmar för ambulansen att komma, bara för att man byter manskap (svaret till EXPRESSEN var ju inte det samma som getts som orsak förut) då var orsaken att man höll på att byta manskap.

Nu verkar det bli lite "verkstad" när det gäller utryckningstiderna i Högakustenområdet. Den grupp som bildades för att undersöka varför de 30 procent av Kramfors befolkning som bor i de centrala delarna av staden ska prioriteras, så att om en av de tre, som finns för utryckning blivit larmad, då ska HÖGA KUSTEN-ambulansen åka dit och ersätta den.


Ambulansgruppen som på John Lundströms initiativ bildades för att bevaka Höga Kustens service har nu börjat sin verksamhet. John har fått påringning från EXPRESSENS Anna Skarin som skrivit artikeln länkad till rubriken.
En annan bidragande orsak till varför frågan blivit högaktuell är den stora jämförelse som Expressen hade om snabbheten i utryckningarna i minuter på orter/distrikt i Sverige.
Här i Ullånger är det ingen hemlighet att "Pia" i artikeln, var Hans-Rolands syster Karin

Ambulansgruppen har haft två "utryckningar"...

Vi som träffades på GH denna gång fr.v. Leif Lindström, Magnus Svensson, John Lundström, Bertil Böhlin, Hasse Hedlund och undertecknad.
Bild:Anders Böhlin
Vi som träffades på GH denna gång fr.v. Leif Lindström, Magnus Svensson, John Lundström, Bertil Böhlin, Hasse Hedlund och undertecknad.

...den ena när man träffades första gången här på Generationernas Hus, den andra besökte vi räddningscentralen i Kramfors...nästa blir ett avtalat möte med Landstingsledningen i Härnösand, troligen  påskyndat av att missförhållandena börjar redovisas i rikspressen.

Under vårt besök i Kramfors fick åtminstone jag uppfattningen att...

...i stället för att prioritera tiden att nå fram till drabbade, ska alla till Kramfors för att få arbetskläder, ska förbrukningsmaterial fyllas på i Kramfors, ska all personal utbildas i Kramfors, ska tiden för sjukskötersketjänsterna för kommunen, plus många timmar för byte av manskap, innebära att HÖGA-KUSTEN-ambulansen inte är på sitt jobb i Ullånger.

En stor del av Höga-Kusten tillhör upptagningsområdet för Örnsköldsviks Sjukhus...

...vilket ger följden att en utryckning där patienten körs till Övik blir många gånger uppåt en tjugomilafärd om starten sker i Kramfors. En sådan logistik är ju heller inte uppmuntrande.
Några av följande punkter kan man hoppas att Landstinget som ansvarig atbetsgivare för ambulansservicen i länet, borde kunna lösa:

  • Varför tar det upp till tre timmar för ambulansen att växla besättning till HÖGA- KUSTEN-AMBULANSEN som kunde göras på fem minuter?

  • Varför har samövningarna med räddningstjänsten i HÖGA-KUSTEN (som var exemplariska med Docksta Ambulansen), upphört och därmed beredskapen för större olyckor försämrats?

  • IVPA (i väntan på ambulans) har inte utnyttjats trots att, trots att tjänsten alltid finns till hands och kan vara före HÖGAKUSTEN-AMBULANSEN och rädda liv, varför?

  • 70% av befolkningen i Kramfors bor inte i stadskärnan, trots detta lägger man man alla ställtider och extra arbeten åt Kommunen på HÖGAKUSTEN- AMBULANSEN trots att det finns flera ambulanser i Kramfors än ÖVIK och Sollefteå, varför?

  • När blir det dags att schemalägga och placera HÖGA-KUSTEN-AMBULANSEN dygnet runt i Ullånger, där garaget och fin lägenhet finns för ambulanspersonalen? Ett samarbete med Sundbrolund med fordonen under laddning torde inte vara någon omöjlighet heller om intresset funnes.



Finns inte intresse och vilja att lösa att inom rimlig tid minska utryckningstiderna för HÖGAKUSTEN-AMBULANSEN?

Flytta en eller två ambulanser från Kramfors, (de tycker själva också att hallen är för liten för att rymma fordonen som blivit större) aministrativt kan de tillhöra Övik men schemaläggs och placeras i Ullånger, en ambulans kan då fungera som backup (om det blir två!) vid större trafikolyckor på E4

Svar från Verksamhetschef LarsNorberg Prehospitalt länscentrum 2011-04-04 angående DYGNET RUNT AMBULANS I ULLÅNGER

Hej
I samband med Arbetstidslagens skärpning så ökade Ambulanssjukvårdens kostnader med ca 11 Mkr varav verksamheten fick ett tillskott på 7 Mkr. För att reducera kostnaderna så beslöts att ambulanserna i Liden och Docksta skulle konverteras till att omfatta tjänstgöring dagtid istället för dygnet runt.
2003 togs ett beslut i dåvarande Servicedelegationen att Ambulanssjukvården skulle samverka med andra, i första hand inom landstinget men även med kommuner. Det första utfallet av detta är samverkan i Ramsele där Ambulanssjukvården fungerar som nattsjuksköterskor åt Sollefteå kommun och PV (primärvården) i Sollefteå. En liknande lösning började diskuteras för Kramfors kommuns räkning. Det gjordes en studie och arbetades fram ett förslag om samverkan som föll då Kramfors kommun valde en egen lösning. Kommun och Landstingspolitiken fortsatte sina diskussioner och gav på nytt uppdraget till Ambulans- och PVsjukvården samt Kramfors BAS-nämnd att utreda frågan på nytt.
Detta resulterade i den samverkan som finns idag. I Landstinget så var det Eva Söderberg sedermera Elisabeth Strömqvist och lokala politiker i Docksta/Ullånger som förde samtal med Kramfors kommunpolitiker och därLarsBolinfanns med som hjälp till mig i de förhandlingar som fördes. Om denna samverkan skulle komma till stånd så öppnades även möjligheten att åter få en ambulans dygnet runt i Ullånger vilket nu är fallet.
Förhandlingar och beslut har förts på landstingsledningsnivå så jag har inte heller några skrivna handlingar i beslutsfrågan.

Hälsningar
LarsNorberg
Verksamhetschef
Prehospitalt länscentrum

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Byn hade världens största timmersortering

STF Höga Kusten på studiebesök i Sandslån

Sandslåns historia är starkt förknippad med timmerflottningen på Ångermanälven. Vi i Turistföreningen fick fina  inblickar av de duktiga guiderna Pernilla och Peter Söderlind som på ett...

Läs mer
Spela musik på en hoppande loppa

Ukulelegruppen i Ullånger

Många aktiviteter är pausade under pandemin, men inte alla. En som håller avstånd och fortsätter i liten skala är Ukulelegruppen på Generationernas hus. Det...

Läs mer

Bykampen 2008

Det här är laget som vann 2008 års kamp, nämligen lag Törna.

Ja, så var det då dags igen.


Onsdagen den 16/7 är det dags för de olika byarna i Ullånger att försvara sin ära och sina platser eller kanske till och med ...

Läs mer

Boule går att spela året runt

Salumsberget och en fäbod blev veckans uteaktiviteter

STF Höga Kusten gjorde en mycket trevlig båttur

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof