Litet men ändå stort

STF Höga Kusten på studiebesök hos Hernö Gin 


Hans Jonsson 2020-03-12

Johan Wester berättar kunnigt om gin
Bild:Anders Böhlin
Johan Wester berättar kunnigt om gin

Trevlig och fräsch lokal för alla grupper
Bild:Anders Böhlin
Trevlig och fräsch lokal för alla grupper

Ändamålsenliga lokaler
Bild:Anders Böhlin
Ändamålsenliga lokaler

Torsdag den 12 mars 2020 var vi 19 medlemmar i Svenska Turistföreningens lokalavdelning Höga Kusten som besökte Hernö Gin. Detta lilla framgångsrika företag var Sveriges första renodlade gindestilleri, och världens nordligaste, när det invigdes 2011. Det ligger i en 1800-talsgård i den lilla byn Dala en bit utanför Härnösand. 


 

 


Vi började med kaffe och kanelbulle.

Inbjudande och fint
Bild:Anders Böhlin
Inbjudande och fint

<span style=\
Bild:Anders Böhlin

Vår kunniga guide Johan Wester berättade sedan om företaget. Grundaren Jon Hillgren reste i unga år till London 1999, jobbade som bartender, Vår kunniga guide Johan Wester berättade sedan om företaget. Grundaren Jon Hillgren reste i unga år till London 1999, jobbade som bartender, skaffade sig kunskaper om gin i olika länder och startade 2011 Hernö Gin. Viktiga faktorer för ett gott resultat är den hantverksmässiga framställningen, en handgjord kopparpanna, noggrant utvalda, ekologiska kryddor och eget vatten från brunn. Viktigaste kryddan är enbär men även älgört, korianderfrön, kassiabark, svartpeppar och vanilj. 


De största länderna inom ginproduktionen är Storbritannien, Filippinerna, USA, Australien, delar av Asien, Spanien

<span>Idag har Hernö Gin nio anställda och några på timbasis. Ginsorterna finns på alla Systembolagets butiker.</span>
Bild:Anders Böhlin
Idag har Hernö Gin nio anställda och några på timbasis. Ginsorterna finns på alla Systembolagets butiker.

På sista tiden har det exploderat i Sverige. Bara i år har ett tiotal destillerier startats. Ifjol fanns 28 svenska producenter. Gin is in! 

Redan under de första två åren, när Jon Hillgren skickade in gin till internationella tävlingar, nådde Hernö Gin stora framgångar. Hittills har företaget tilldelats över 100 Master- och Guldmedaljer i världens största dryckestävlingar. Det är Europas mest prisbelönta gin 2013-2017. 

Idag har Hernö Gin nio anställda och några på timbasis. Ginsorterna finns på alla Systembolagets butiker. Ca 70 procent säljs inom landet. Exporten går främst till Danmark, Storbritannien och Australien. Åttatusen flaskor per vecka produceras när man kör på full fart. I en snar framtid kommer den siffran att fördubblas. 


Guiden beskrev sedan destilleringen i den ångdrivna pannan i detalj och berättade om tre produktionssätt av gin 

<span>Guiden beskrev sedan destilleringen i den ångdrivna pannan i detalj och berättade om tre produktionssätt av gin och om olika ginsorter i sortimentet. T ex London Dry Gin, NavyStrength Gin och Juniper Cask Gin. Det sistnämnda ginet har en söma och är lagrat på fat av enträ. </span>
Bild:Anders Böhlin
Guiden beskrev sedan destilleringen i den ångdrivna pannan i detalj och berättade om tre produktionssätt av gin och om olika ginsorter i sortimentet. T ex London Dry Gin, NavyStrength Gin och Juniper Cask Gin. Det sistnämnda ginet har en söma och är lagrat på fat av enträ. 

Guiden beskrev sedan destilleringen i den ångdrivna pannan i detalj och berättade om tre produktionssätt av gin och om olika ginsorter i sortimentet. T ex London Dry Gin, NavyStrength Gin och Juniper Cask Gin. Det sistnämnda ginet har en sötma och är lagrat på fat av enträ. 

En säsongsprodukt är slånbärsgin. Efter första frostnatten plockar man slånbär, lägger bären i gin och det får stå fram till jul. En svartvinbärsvariant finns även. 

Vi fick också höra om varifrån de ekologiska kryddorna kommer. Enbären kommer från Makedonien. Det finns inga ekologiskt odlade enbär av hög kvalitet i Sverige. Men de har en ginsort som innehåller lokalt plockade enbär. 

Mitt i sommaren har Hernö Gin öppet hus för allmänheten.      

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Litet men ändå stort

STF Höga Kusten på studiebesök hos Hernö Gin 

Johan Wester berättar kunnigt om gin

Torsdag den 12 mars 2020 var vi 19 medlemmar i Svenska Turistföreningens lokalavdelning Höga Kusten som besökte Hernö Gin. Detta lilla framgångsrika företag var Sveriges första renodlade gindestilleri, och vä...

Läs mer
Hans bodde fyra år i Italien, var då Alessandro Del Pieros stora supporter

Har Alessandro Del Piero gått över till Bowling?


När vi spelar bowling på Kusthallen, förnyas spelarmaterialet ibland, men att Juve-stjärnan Alessandro Del Piero, blivit Ullångersbo, kanske verkar lite lå...

Läs mer
Curt Sundqvist delade ut lunchbiljetter på  Ullångers Hotell & <span>Restaurang </span>till alla när de steg av m/s Rånö

Det krävs en hel by att fostra ett barn

Och fyra socknar att certifiera en båt

Telefonen hos John Bergström, var flitigt använd, när han fick uppdraget att kalla ihop folk som skulle agera "barlast", när m/s Rånö, Höga Kusten Bå...

Läs mer

Tack vare en duktig guide fick vi en lärorik och trevlig resa

Sägner och Sagor med Ann Järneström på Församlingshemmet i Docksta

Att träffas och minnas

« Föreg. Nästa »Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   J Westin
Redaktion:   Anders, Karin, Ida