Litet men ändå stort

STF Höga Kusten på studiebesök hos Hernö Gin 


Hans Jonsson 2020-03-12

Johan Wester berättar kunnigt om gin
Bild:Anders Böhlin
Johan Wester berättar kunnigt om gin

Trevlig och fräsch lokal för alla grupper
Bild:Anders Böhlin
Trevlig och fräsch lokal för alla grupper

Ändamålsenliga lokaler
Bild:Anders Böhlin
Ändamålsenliga lokaler

Torsdag den 12 mars 2020 var vi 19 medlemmar i Svenska Turistföreningens lokalavdelning Höga Kusten som besökte Hernö Gin. Detta lilla framgångsrika företag var Sveriges första renodlade gindestilleri, och världens nordligaste, när det invigdes 2011. Det ligger i en 1800-talsgård i den lilla byn Dala en bit utanför Härnösand. 


 

 


Vi började med kaffe och kanelbulle.

Inbjudande och fint
Bild:Anders Böhlin
Inbjudande och fint

<span style=\
Bild:Anders Böhlin

Vår kunniga guide Johan Wester berättade sedan om företaget. Grundaren Jon Hillgren reste i unga år till London 1999, jobbade som bartender,



 Vår kunniga guide Johan Wester berättade sedan om företaget. Grundaren Jon Hillgren reste i unga år till London 1999, jobbade som bartender, skaffade sig kunskaper om gin i olika länder och startade 2011 Hernö Gin. Viktiga faktorer för ett gott resultat är den hantverksmässiga framställningen, en handgjord kopparpanna, noggrant utvalda, ekologiska kryddor och eget vatten från brunn. Viktigaste kryddan är enbär men även älgört, korianderfrön, kassiabark, svartpeppar och vanilj. 


De största länderna inom ginproduktionen är Storbritannien, Filippinerna, USA, Australien, delar av Asien, Spanien

<span>Idag har Hernö Gin nio anställda och några på timbasis. Ginsorterna finns på alla Systembolagets butiker.</span>
Bild:Anders Böhlin
Idag har Hernö Gin nio anställda och några på timbasis. Ginsorterna finns på alla Systembolagets butiker.

På sista tiden har det exploderat i Sverige. Bara i år har ett tiotal destillerier startats. Ifjol fanns 28 svenska producenter. Gin is in! 

Redan under de första två åren, när Jon Hillgren skickade in gin till internationella tävlingar, nådde Hernö Gin stora framgångar. Hittills har företaget tilldelats över 100 Master- och Guldmedaljer i världens största dryckestävlingar. Det är Europas mest prisbelönta gin 2013-2017. 

Idag har Hernö Gin nio anställda och några på timbasis. Ginsorterna finns på alla Systembolagets butiker. Ca 70 procent säljs inom landet. Exporten går främst till Danmark, Storbritannien och Australien. Åttatusen flaskor per vecka produceras när man kör på full fart. I en snar framtid kommer den siffran att fördubblas. 


Guiden beskrev sedan destilleringen i den ångdrivna pannan i detalj och berättade om tre produktionssätt av gin 

<span>Guiden beskrev sedan destilleringen i den ångdrivna pannan i detalj och berättade om tre produktionssätt av gin och om olika ginsorter i sortimentet. T ex London Dry Gin, NavyStrength Gin och Juniper Cask Gin. Det sistnämnda ginet har en söma och är lagrat på fat av enträ. </span>
Bild:Anders Böhlin
Guiden beskrev sedan destilleringen i den ångdrivna pannan i detalj och berättade om tre produktionssätt av gin och om olika ginsorter i sortimentet. T ex London Dry Gin, NavyStrength Gin och Juniper Cask Gin. Det sistnämnda ginet har en söma och är lagrat på fat av enträ. 

Guiden beskrev sedan destilleringen i den ångdrivna pannan i detalj och berättade om tre produktionssätt av gin och om olika ginsorter i sortimentet. T ex London Dry Gin, NavyStrength Gin och Juniper Cask Gin. Det sistnämnda ginet har en sötma och är lagrat på fat av enträ. 

En säsongsprodukt är slånbärsgin. Efter första frostnatten plockar man slånbär, lägger bären i gin och det får stå fram till jul. En svartvinbärsvariant finns även. 

Vi fick också höra om varifrån de ekologiska kryddorna kommer. Enbären kommer från Makedonien. Det finns inga ekologiskt odlade enbär av hög kvalitet i Sverige. Men de har en ginsort som innehåller lokalt plockade enbär. 

Mitt i sommaren har Hernö Gin öppet hus för allmänheten.      

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Byn hade världens största timmersortering

STF Höga Kusten på studiebesök i Sandslån

Sandslåns historia är starkt förknippad med timmerflottningen på Ångermanälven. Vi i Turistföreningen fick fina  inblickar av de duktiga guiderna Pernilla och Peter Söderlind som på ett...

Läs mer
Spela musik på en hoppande loppa

Ukulelegruppen i Ullånger

Många aktiviteter är pausade under pandemin, men inte alla. En som håller avstånd och fortsätter i liten skala är Ukulelegruppen på Generationernas hus. Det...

Läs mer

Bykampen 2008

Det här är laget som vann 2008 års kamp, nämligen lag Törna.

Ja, så var det då dags igen.


Onsdagen den 16/7 är det dags för de olika byarna i Ullånger att försvara sin ära och sina platser eller kanske till och med ...

Läs mer

Boule går att spela året runt

Salumsberget och en fäbod blev veckans uteaktiviteter

STF Höga Kusten gjorde en mycket trevlig båttur

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof