Ökat intresse för odling

Studiebesök på två trädgårdar för STF Höga Kusten


Hans Jonsson 2020-06-27

Brännmarks trädgård i Öden, strax utanför Ullånger
Bild:Hans Jonsson
Brännmarks trädgård i Öden, strax utanför Ullånger

Lördagen den 27 juni 2020 besökte STF Höga Kusten två trädgårdar som låg i Öden och Salsåker. Vi var 28 deltagare som lyssnade, ställde frågor och gick runt bland träd, buskar och blommor. Vädret var sommarvarmt och soligt. Intresset för trädgårdar har ökat under den pågående pandemin, har undersökningar visat. Plantagens rapport om växttrender i mars visade ett växande intresse för hållbar, klimatsmart och bivänlig trädgård.

Vi började hos Christina och Håkan Brännmark på Sandsvedjans trädgård i Öden, strax utanför Ullånger. Deras stora trädgård med vacker utsikt över Ullångersfjärden är under uppbyggnad sedan 2009. De har och har haft många projekt och påbörjat många samtidigt. De har många finurliga idéer om återanvändning. Vi fick också chansen att få svar på våra frågor.. 


Anki Sandberg, Christina Brännmark och Åke Öberg
Bild:Hans Jonsson
Anki Sandberg, Christina Brännmark och Åke Öberg

Monica tog emot oss och guidade i Salsåker
Bild:Hans Jonsson
Monica tog emot oss och guidade i Salsåker

Vi drack kaffe och fick smaka Ankis jättegoda hembakta kaka. Efter drygt en timme hos Brännmarks åkte vi till Monica Söderströms visningsträdgård i Salsåker. Hon guidade oss, svarade på frågor och berättade mycket kunnigt och intressant. Hon leder kurser, skriver artiklar om trädgårdsodling ur ett norrländskt perspektiv och har en blogg som finns på www.gladigront.se. Vi åt vår medhavda matsäck här.

Monica berättar om ett träd och om den nyttiga busken blåbärstry
Bild:Hans Jonsson
Monica berättar om ett träd och om den nyttiga busken blåbärstry

Blå vallmo
Bild:Hans Jonsson
Blå vallmo

Några saker som jag minns hon sa var att frukt och grönt mognar långsammare i Norrland på grund av det lite kyligare klimstet. Därför blir kvaliteten högre. Ett äppelträd med 20 olika sorter fick vi se. En buske med ett mycket gott och nyttigt bär är blåbärstry, för bäret har till och med mer antioxidanter än aronia och blåbär. En pion kan bli hundra år. När vi kom till spansk körvel kom jag ihåg hur god soppan blev på den kryddörten. Den fick en fin smak av lakrtits. En försäljning av växter avslutade det innehållsrika studiebesöket.

Söndag den 28 juni 2020 är det dags för eventet Tusen Trädgårdar. Då kan du besöka några av de privata och offentliga trädgårdarna runt om i Sverge. Brännmarks privata trädgård i Öden är en av dem i år. Den är väl värd ett besök.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Vandring uppåt och bakåt i tiden

Salumsberget och en fäbod blev veckans uteaktiviteter

Ullångers Vandringsgrupp begav sig till Salumstugan onsdag den 14 oktober 2020. Vi hade maximal tur med vädret. Strålande sol från en blå himmel, ingen vind. Vi var sju vandrare, fler än förut i år. Det...

Läs mer
Stilla flöt älven

STF Höga Kusten gjorde en mycket trevlig båttur

Vi i Svenska Turistföreningen har ju ofta aktiviteter som innebär vandring, men idag lämnade vi vandringskängorna hemma. En båtresa stod på programmet den 17 augusti...

Läs mer
Ökat intresse för odling

Studiebesök på två trädgårdar för STF Höga Kusten

Lördagen den 27 juni 2020 besökte STF Höga Kusten två trädgårdar som låg i Öden och Salsåker. Vi var 28 deltagare som lyssnade, ställde frå...

Läs mer

STF Höga Kusten på studiebesök hos Hernö Gin 

Har Alessandro Del Piero gått över till Bowling?

Och fyra socknar att certifiera en båt

« Föreg. Nästa »Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   J Westin
Redaktion:   Anders, Karin, Ida