Bland bronsåldershövdingar, nutida konstnärer och rövare

Intensiv och omväxlande vecka för STF Höga Kusten


Hans Jonsson 2020-10-04

Åke berättar om rövarna i grottan på Rövarberget i Mjösjö
Bild:Hans Jonsson
Åke berättar om rövarna i grottan på Rövarberget i Mjösjö

Guiden Lars Högberg berättar kunnigt om historiska lämningar
Bild:Hans Jonsson
Guiden Lars Högberg berättar kunnigt om historiska lämningar

Höga Kusten-bron i dimma är också vacker
Bild:Hans Jonsson
Höga Kusten-bron i dimma är också vacker

Vecka 40 blev händelserik för oss i Turistföreningen. Det var aktiviteter både tisdag, onsdag och söndag! Onsdagens besök på Millennium Art Gallery i Åsäng var flyttat till denna vecka på grund av Konstveckan som arrangeras över hela landet. Vi började veckan med en vandring på Hornöberget på tisdagen den 29 september 2020. Sedan blev det konst och sist ett besök i en rövargrotta från 1600-talet.

På Hornöberget var det lokalhistorikern Lars Högberg och kultursekreteraren Lena Hermansson som var guider. Sådana aktiviteter med guide ger mycket mer. Det var dimmigt väder, Höga Kusten-bron syntes knappt. Men idag skulle vi inte beundra utsikter utan spana efter fornlämningar på marken, som Lars sa. Lena Hermansson hittade genast en eldstad som kunde vara allt mellan tretusen och trettio år gammal.

När man hittar något som man tror är ett fornminne är det viktigt att dokumentera det, ta ett foto eller rita av det, sa Lars. Vi tittade bland annat på stenrader för att snara fågler och ett bronsåldersröse cirka tretusen år gammalt. Kuströsen är ett slags revirmarkering som skulle synas från havet. Mitt i röset begravde man hövdingen. Landhöjningen har gjort att rösena idag ligger trettio meter över havet. Det röse vi såg låg på ett bergskrön 120 meter över havet.Vi såg också en försvarsanläggning med luftvärnskanoner och ett bevakningstorn från andra världskriget. Här skulle det finnas en informationstavla, tyckte några av oss. Annars kan man bara gissa.
Här fanns luftvärnskanoner under andra världskriget
Bild:Hans Jonsson
Här fanns luftvärnskanoner under andra världskriget

Konstnärerna Kethy Bjesse (till vänster) och Petra Lundström. Eileen lyssnar
Bild:Hans Jonsson
Konstnärerna Kethy Bjesse (till vänster) och Petra Lundström. Eileen lyssnar

Konstnären Lars Eurenius
Bild:Hans Jonsson
Konstnären Lars Eurenius


Nästa programpunkt var ett besök på Millennium Art Gallery i Åsäng, med konst av Kethy Bjesse,  Nordingrå, Lars Eurenius, Nordingrå, Karin Hedlund, Täfteå, Maria Tjärnström, Nyland och 
Petra Lundström, Härnösand. Konstens vecka hålls varje år i vecka 40. 

Kethy Bjesse berättade om lokalens historia och om sitt eget konstnärskap, bilder med budskap. Hennes "Kraftfångare" är originella. Lars Eurenius brukar ha vernissage på sommaren. 1990 kom han tillbaka till sin hemby  Främmerveda. Lars blev tidigt påverkad av de franska impressionisterna. Petra Lundström berättade om sitt liv och sitt måleri, bl a om en resa till London där hon blev kvar i sexton år. Hon har haft utställningar i både Paris och London. Av en slump hamnade hon i Härnösand där hon har en studio.Idag söndag stod en vandring till Rövarklippan, Mjösjö på programmet. Den ligger inte så långt från Bönhamn. Vi var ett 15-tal vandrare och fyra hundar. Det var trevligt att se flera yngre personer och några barn. På väg till grottan passerade vi förvånade kor och får.

Det var ett mäktigt klippmassiv med sprickor där den den stora grottan låg. Grottan, över 70 meter lång, bildades för cirka tretusen år sedan genom en jordbävning, berättade dagens guide Åke Öberg. Rövarna i grottan var där i cirka tio år på 1600-talet, innan bönderna kunde jaga bort dem. Det var kanske samer som plågade bönderna. Kvarlevor av människor bevisar att folk bott i grottan. 

Det finns en sägen om att rövarna lurade bönderna när de flydde från en bondgård med ett byte i form av en tjur. De lär ha satt på djuret människoskor men vänt dem bak och fram. När bönderna såg fotspåren ledde de åt fel håll, mot ladugården. Men rövarna fick kanske sitt straff. När de åkte iväg med sin hopvikbara båt  kapsejsade den och många drunknade.

Det var roligt att se några unga deltagare i dagens vandring
Bild:Hans Jonsson
Det var roligt att se några unga deltagare i dagens vandring

Många tog foton från toppen av berget
Bild:Hans Jonsson
Många tog foton från toppen av berget

Man såg Högbonden från Rövarklippans \
Bild:Hans Jonsson
Man såg Högbonden från Rövarklippans "tak"


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kommentarer
1. SatF 2020-10-06


Fin sandstrand
Fin sandstrand

STF Höga Kustens vandring från Entré Nord till Tärnättholmarna

Vi var 18 STF-are som deltog i vandringen söndag den 13 juni 2021. Dessutom två hundar. Vädret var lagom varmt och soligt. Vinden höll alla mygg på avstånd. Vi började på Entré Nord och följde...

Läs mer
Vandring förbi rotvälta och portal

Ullångersgruppen skogsvandrade nära Hump och Svedjeberget

För ovanlighetens skull följde vi i gruppen inte en vandringsled den 17 juni 2021. Tommy hade tipsat oss om skogsstigar i närheten av byn Hump. Till starten tog vi vandrare bilen. Det...

Läs mer
Dags för fika och info från Åke vid Västanåbodarna

STF Höga Kusten vandrade i Nätra Fjällskog

Vi var 17 deltagare och en hund i Turistföreningens vandring lördag den 5 juni 2021. De flesta var naturligtvis från STF Höga Kusten, arrangörerna, men några kom...

Läs mer

Ullångers Vandringsgrupp på Höga Kusten-leden

Soligt sommarväder på vandringen till Salumstugan

STF Höga Kusten vandrade från Barsta till Rotsidan

« Föreg. Nästa »Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   J Westin
Redaktion:   Anders, Karin, Ida