I glesbygd är det något storartat att ta ett sådant initiativ ...

Nu invigs Magdalena Forsbergs staty i Ullånger – möt konstnären Jörgen Nilsson från Ö-vik: "Det är mycket som ska klaffa"


Katarina Östholm 2018-10-26


Superidrottaren Magdalena Forsberg blir staty. Lördag den 27 oktober invigs Jörgen Nilssons konstverk i Ullånger – en Magda i naturlig storlek, gjuten i brons. 
– Det är angeläget att vi i Norrland också kan manifestera våra storheter, säger konstnären Jörgen Nilsson från Överhörnäs.


 

Sex VM-guld, två OS-brons, världsmästare i skidskytte sex år i rad samt mottagare av Jerringpriset inte mindre än fyra gånger. Magdalena Forsberg, född i Örnsköldsvik och uppvuxen i Ullånger, är sannerligen en idrottare värd att uppmärksamma.

– Generellt är vi i Norrland rätt dåliga på att lyfta fram våra storheter, jag tycker det är kul och relevant att kunna göra en sådan här sak, säger Jörgen Nilsson, konstnär bosatt i Överhörnäs.

– Titta på hur det ser ut i Stockholm, där vimlar det av dem – Margareta Krook, Nils Ferlin, Strindberg och många fler. Vi skulle kunna göra samma sak här hos oss, föreviga gestalter som spelar och har spelat roll i Norrland. Det är ett sätt att mota historielösheten

Jörgen Nilsson arbetar med vaxmodellen av Magdalena Forsberg. Foto: Mats Wikström

 

Jörgen Nilsson träffade Magdalena Forsberg innan han började arbeta med statyn för drygt ett år sedan.

– Jag fotograferade och mätte henne ganska noggrant, och har sedan utgått från bilder av henne när hon var i 25-årsåldern; det kändes mest relevant att avbilda henne när hon stod på topp.

Det är inte första gången som Jörgen Nilsson gör realistiska skulpturer i naturlig storlek. Han har bland annat skulpterat sig själv – skulpturen visades på Villa Fraxinus sommaren 2015 – samt Lapp-Lisa som står staty i Vilhelmina.

Efter tio år som projektledare på Statens Konstråd är Jörgen Nilsson väl förtrogen med konst i offentliga miljöer. Foto: Leif Wikberg/Arkiv

 

Att skulptera realistiskt är ett i dag inte särskilt vanligt tillvägagångssätt. Jörgen Nilsson konstaterar att det är en utmaning och fortsätter:

– Visst är det svårt att göra en representativ skulptur av en så känd person. Men jag tycker att det är försvarbart – den exkluderar ingen, den kommunicerar direkt med betraktaren; vi människor ser ju ut så här. Den kommer att leva sitt liv parallellt med andra uttryck.

Geväret var heller inte okomplicerat – hur skulle det placeras? Jörgen Nilsson valde att hänga det på Magdas rygg.

– På så sätt kan vapnet inte tolkas som en provokation – och hon får själv stå i centrum.

Magdalena Forsberg. Foto: Dennis Petterson/Arkiv.
 

Att skapa en skulptur är ett komplicerat arbete. Den ska modelleras, bli en gipsform i flera delar, bli en modell i gips att arbeta vidare på.

Det är många steg innan den slutliga gjutningen äger rum; Jörgen Nilsson har samarbetat med Mats Wikström i Luleå där viktiga delar av arbetet kunnat slutföras. Själva gjutningen är inte helt ofarlig, då det handlar om flytande brons i mycket höga temperaturer.

– Vi göt det sista för en knapp vecka sedan, därefter skulle de tolv delarna svetsas ihop och skarvarna putsas. Det har blivit en hel del hårt jobb under de här sista dagarna, summerar han.

Bild från vaxmodelleringen.
 

Initiativet till skulpturen kommer från Ehrling Eliasson, som fick med sig föreningen På Kusten samt Höga Kusten-företagarna. Pengarna – ungefär en kvarts miljon – kommer bland annat från företagare, Kramfors kommun och privata bidragsgivare.

Statyn kommer att placeras vid Generationernas Park i Ullånger.

– Det är imponerande när lokala krafter tar tag i en sådan här sak på egen hand. I glesbygd är det något storartat att ta ett sådant initiativ stället för att vänta på att någon annan ska göra något – eller bara klaga på att inget görs.

Skulpturen invigs av Svenska Skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin. Det blir också underhållning av bland andra Nylands Järn, Ehrling Eliasson och Titti Sjöblom.

Katarina Östholm

0620-257 90katarina.ostholm@mittmedia.se
 

Tipsa en vän     Skriv utDet som göms i snö kommer upp i tö

Ullångers vandringsgrupp gjorde en städinsats i närmiljön

Måndag den 4 maj gav sig Ullångers vandringsgrupp ut och vårstädade kring byn. Vi som var med idag var Anne-Marie, Eileen, Ulla, Anders och Hans. Vi delade in oss i två grupper och tog med oss säckar och stora...

Läs mer
Höga Kusten Potatis AB

Fast Potatis

"Skecka mej"

Kom på en Göteborgshistoria, när det gällde potatis i annan form


Vi kallar honom Kålle. Kompisarna på jobbet, ville att han skulle 'köpa ut' till firmafesten med...

Läs mer
I glesbygd är det något storartat att ta ett sådant initiativ ...

Nu invigs Magdalena Forsbergs staty i Ullånger – möt konstnären Jörgen Nilsson från Ö-vik: "Det är mycket som ska klaffa"

Superidrottaren Magdalena Forsberg blir staty. Lördag den 27 oktober invigs Jörgen Nilssons konstverk i Ullånger – en Magda i naturlig storlek, gjuten i brons. 
– Det...

Läs mer

Coast League Cruisers invigde sina nya lokaler

Blomsterhuset Nordingrå expanderar med ny butik

En cykeltur på ca 400 mil!

« Föreg. Nästa »Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   J Westin
Redaktion:   Anders, Karin, Ida