Sex VM-guld, två OS-brons, världsmästare i skidskytte sex år i rad samt mottagare av Jerringpriset inte mindre än fyra gånger. Magdalena Forsberg, född i Örnsköldsvik och uppvuxen i Ullånger, är sannerligen en idrottare värd att uppmärksamma.
– Generellt är vi i Norrland rätt dåliga på att lyfta fram våra storheter, jag tycker det är kul och relevant att kunna göra en sådan här sak, säger Jörgen Nilsson, konstnär bosatt i Överhörnäs.
– Titta på hur det ser ut i Stockholm, där vimlar det av dem – Margareta Krook, Nils Ferlin, Strindberg och många fler. Vi skulle kunna göra samma sak här hos oss, föreviga gestalter som spelar och har spelat roll i Norrland. Det är ett sätt att mota historielösheten
Jörgen Nilsson arbetar med vaxmodellen av Magdalena Forsberg. Foto: Mats Wikström
Jörgen Nilsson träffade Magdalena Forsberg innan han började arbeta med statyn för drygt ett år sedan.
– Jag fotograferade och mätte henne ganska noggrant, och har sedan utgått från bilder av henne när hon var i 25-årsåldern; det kändes mest relevant att avbilda henne när hon stod på topp.
Det är inte första gången som Jörgen Nilsson gör realistiska skulpturer i naturlig storlek. Han har bland annat skulpterat sig själv – skulpturen visades på Villa Fraxinus sommaren 2015 – samt Lapp-Lisa som står staty i Vilhelmina.
Efter tio år som projektledare på Statens Konstråd är Jörgen Nilsson väl förtrogen med konst i offentliga miljöer. Foto: Leif Wikberg/Arkiv
Att skulptera realistiskt är ett i dag inte särskilt vanligt tillvägagångssätt. Jörgen Nilsson konstaterar att det är en utmaning och fortsätter:
– Visst är det svårt att göra en representativ skulptur av en så känd person. Men jag tycker att det är försvarbart – den exkluderar ingen, den kommunicerar direkt med betraktaren; vi människor ser ju ut så här. Den kommer att leva sitt liv parallellt med andra uttryck.
Geväret var heller inte okomplicerat – hur skulle det placeras? Jörgen Nilsson valde att hänga det på Magdas rygg.
– På så sätt kan vapnet inte tolkas som en provokation – och hon får själv stå i centrum.
Att skapa en skulptur är ett komplicerat arbete. Den ska modelleras, bli en gipsform i flera delar, bli en modell i gips att arbeta vidare på.
Det är många steg innan den slutliga gjutningen äger rum; Jörgen Nilsson har samarbetat med Mats Wikström i Luleå där viktiga delar av arbetet kunnat slutföras. Själva gjutningen är inte helt ofarlig, då det handlar om flytande brons i mycket höga temperaturer.
– Vi göt det sista för en knapp vecka sedan, därefter skulle de tolv delarna svetsas ihop och skarvarna putsas. Det har blivit en hel del hårt jobb under de här sista dagarna, summerar han.
Initiativet till skulpturen kommer från Ehrling Eliasson, som fick med sig föreningen På Kusten samt Höga Kusten-företagarna. Pengarna – ungefär en kvarts miljon – kommer bland annat från företagare, Kramfors kommun och privata bidragsgivare.
Statyn kommer att placeras vid Generationernas Park i Ullånger.
– Det är imponerande när lokala krafter tar tag i en sådan här sak på egen hand. I glesbygd är det något storartat att ta ett sådant initiativ stället för att vänta på att någon annan ska göra något – eller bara klaga på att inget görs.
Skulpturen invigs av Svenska Skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin. Det blir också underhållning av bland andra Nylands Järn, Ehrling Eliasson och Titti Sjöblom.
Katarina Östholm