Det är aldrig försent att byta stil

Sten Mil deltog i "Gör om mig"


Hans Jonsson 2020-04-28

Sten Mil före \
Bild:H. Jonsson
Sten Mil före "Gör om mig"

Många känner säkert till serien “Gör om mig” på SvTs Go´kväll. Nu har en urgammal deltagare från Ullånger varit med men utan publik och tv-sändning. Stoppad av Corona. Vi kan kalla den gamle Sten Mil. Han har känt sig väldigt risig och bortglömd de senaste tio åren och ville vara med i “Gör om mig.” 


Jag höll mig på mer än rekommenderat Coronaavstånd (bortrest) när det var dags att styla om Sten. Det gjorde även den Kupan-medarbetare och vandrare som först berättade för mig hur hemsk Sten Mil såg ut.


<span>Sten Mil beundrad av Skogs-Hilda efter \
Bild:Hans Jonsson
Sten Mil beundrad av Skogs-Hilda efter "Gör om mig"

 

Vilken förvandling det blev! Sten har fått en fin, nästan kunglig glans. Han tyckte förr att han var väldigt bortglömd, rent av osynlig. Jag kan förstå det. Jag har bott i Ullånger i ett och ett halvt år och passerat hans tomt minst femhundra gånger men aldrig sett Sten.
De som gjorde om honom jobbade snabbt och vant. “Visst har vi haft äldre deltagare, men han här är säkert äldst, ja nästan ett fornminne,” sa han som hanterade trimmern. Eller var det en motorsåg? Allt detta bevisar att det är aldrig försent att byta stil. Eller hur, Leif GW?

Skämt åsido så står denna milsten på en vandringsled genom Ullånger. Därför var det Föreningen Höga Kustenleden som ansvarade för den lyckade uppröjningen av milstenen. Den är 209 år gammal. Länsstyrelsen var också lite inblandad. John Uebel arbetar på båda ställena. Kungen hette 1811 Karl XIII och landshövding i Västernorrland då var Baltzar August Carl von Nieroth.

Milstenarna började placeras ut i Sverige efter 1649. Landshövdingarna var ansvariga. 1734 reglerades gästgiveriväsendet. Bönderna hade skjutsplikt, de måste hålla adeln och ämbetsmännen med skjuts. Med hjälp av milstenarna kunde man räkna ut vad de som fick skjuts skulle betala. Stenarna kallas också milstolpar och var en sorts taxameter. De finns vid varje hel, halv och kvarts mil. 1891 förlorade milstenarna sin funktion genom den nya Väglagen. De är idag skyddade som fornminnen. De gjordes i trä, sten eller gjutjärn. (Källa: Wikipedia)


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Det som göms i snö kommer upp i tö

Ullångers vandringsgrupp gjorde en städinsats i närmiljön

Måndag den 4 maj gav sig Ullångers vandringsgrupp ut och vårstädade kring byn. Vi som var med idag var Anne-Marie, Eileen, Ulla, Anders och Hans. Vi delade in oss i två grupper och tog med oss säckar och stora...

Läs mer
Höga Kusten Potatis AB

Fast Potatis

"Skecka mej"

Kom på en Göteborgshistoria, när det gällde potatis i annan form


Vi kallar honom Kålle. Kompisarna på jobbet, ville att han skulle 'köpa ut' till firmafesten med...

Läs mer
I glesbygd är det något storartat att ta ett sådant initiativ ...

Nu invigs Magdalena Forsbergs staty i Ullånger – möt konstnären Jörgen Nilsson från Ö-vik: "Det är mycket som ska klaffa"

Superidrottaren Magdalena Forsberg blir staty. Lördag den 27 oktober invigs Jörgen Nilssons konstverk i Ullånger – en Magda i naturlig storlek, gjuten i brons. 
– Det...

Läs mer

Coast League Cruisers invigde sina nya lokaler

Blomsterhuset Nordingrå expanderar med ny butik

En cykeltur på ca 400 mil!

« Föreg. Nästa »Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   J Westin
Redaktion:   Anders, Karin, Ida