Mycket gott och närproducerat att se fram emot

Skogs-Hildas Stenungsbageri & Café öppnar inom kort 


Hans Jonsson 2019-11-13

                                                     
Jag har undrat när
Skogs-Hildas ska öppna igen, och de som jag frågat har gett lite olika svar. Så därför ställde jag frågan, och några fler, direkt till den prisbelönta bagaren. Hennes senaste utmärkelse är ett SM-guld i mathantverk i klassen Hårt Tunnbröd. Här kommer några viktiga datum att komma ihåg.  


Den viktigaste dagen, öppningsdagen, är fredag 29/11, den vecka som avslutas med Första advent. Onsdagar, torsdagar och fredagar kommer det att vara öppet. Fr.o.m. advent bakar Ingrid saffransbröd. Från andra advent finns saffranssemlorna att njuta av, en av mina favoriter. 

Närmare jul finns också vörtbröd att köpa, liksom savtunnbrödet, som Skogs-Hilda nyligen vann SM-guld med. Hon uppmanar alla kunder att gärna beställa julbrödet i god tid. Det gäller både matbröd, bullar och småkakor. En ny småkaka, Luffarknyten, finns också som en nyhet!  

Jag frågade henne om vilka bröd som varit mest populära under året. Det populäraste matbrödet är fortfarande Frukt och Mandel och bland småkakorna ligger Jitterbugg i topp.  

Barkbröd på export hade jag hört talas om, så jag frågade vilka länder som köper detta ovanliga tunnbröd. Japan, Italien, Belgien, Tyskland. Finland och Norge är några av de länderna. 

När jag såg hennes planer för veckorna före jul, var min första fundering: Hur hinner en enda bagare med så otroligt mycket? Hon ska förutom på Skogs-Hildas i Ullånger baka och sälja på flera julmarknader: Höga Kusten-hotellet lördag 30/11, Bönhamns Julmarknad lördag 7/12 kl 11:00-15:00, Julmarknad Murberget länsmuseet söndag 15/12 kl 12:00-15:00. 

Alla som tycker om hennes ekologiska, småskaliga produktion av bröd och kakor har mycket gott att se fram emot. 

 

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






En spännande historieskildring och en bakbok att inspireras av...

Tunnbrödets hjärta finns i Ångermanland


Ingrid Ölund, Skogs-Hilda i Ullånger, i full färd med att baka barkbröd. Arkivbild. FOTO: ROBBIN NORGREN
En gång var tunnbrödet basföda i det svenska hushållet. I dag är tunnbröd en delikatess som...

Läs mer

Chiligryta med sötsur sås

Sötsur-sås.

Vitlök 
2.0 klyftor 
Ingefära 
1.0 cm 
Jordnötsolja 
1.0 msk 

Ketchup 
2.0 msk 
Aprikossylt 
2.0 msk 
Worcestershiresås 
1.5 msk 
Tabascosås 
1.0 tsk 
Ättikssprit (12%) 
2.0 tsk 
Vatten 
1.0 dl 
Salt & peppar 


Ger 2,5 msk sås/portion 
Ingredienser (4 port.)




Instruktioner
1. Skala och finhacka lök och ingefära.
2. Bryn hacket med lite olja i en kastrull på medelhög värme i cirka 3 minuter.
3. Tillsätt ketchup och övriga såsingredienser.
Låt det småkoka i 15 min tills det tjocknat något. Sila såsen genom ett såll.

Efter att jag gått en ABF-kurs i matlagning har jag många fina recept att förmedla


söndag den 3 februari 2008 Chiligryta med karré (4 port) 500 g benfritt karré kött 2 msk flytande...

Läs mer

Appropå korv.


Enklare kan det inte gå ?


Enkel korv¬gryta Portioner: 2 Tid: 20 minuter Ingredienser: 300 g falukorv eller skinka 2 små gula lökar 1 vitlöksklyfta 2 dl oxbuljong eller köttbuljong...

Läs mer

Mathörnan

Kall hjortronpudding

Tjälknöl av älg

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   J Westin
Redaktion:   Anders, Karin, Ida