Semlor


Anki Hamberg 2005-02-03


Vad går väl upp mot hembakade semlor och hemgjord mandelmassa! Fyllningen kan naturligtvis lättast göras av färdig mandelmassa, men blir allt ännu godare gjord på mald mandel.
15 bullar

25 g jäst
75 g smör
3 dl mjölk
1 kryddmått salt
3 msk socker
1 ägg
ca 1 liter vetemjöl

Pensling: uppvispat ägg

Fyllning:
inkråm från bullarna
ca 1 dl het mjölk
150 g mald mandel
1 dl socker
vispgrädde

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. häll despadet över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt, socker, ägg och största delen av mjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Arbeta upp degen på bakbordet, dela den i tre delar och varje del i fem bitar. Rulla runda släta bullar som läggs på smord plåt. Låt dem jäsa övertäckta 30 - 40 minuter. Pensla med ägg och grädda i 225 - 250 grader 6 - 8 minuter.

Fyllning:
Skär av ett lock och gräv ur en del av inkråmet på de kalla bullarna. Häll över mjölk, tillsätt mald mandel och socker. Fyll semlorna med blandningen och klicka på vispad grädde. Lägg på locket och dofta lite florsocker över.
Vill man fylla bara en bulle, blandas inkråmet med lite riven mandelmassa + en aning socker. Fukta med mjölk eller grädde till lagom konsistens.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Herrarnas kulinariska afton...

Började med Guérards favorit som förrätt

Med färdiga smördegsplattor kan denna rätt snabbt tillagas

Men allra först hälsades LRF-damerna välkomna från bastun, med välkomstdrink Chappel Hill + snittar: olika sorters kex, ost, oliver och dadlar.
Till Guérards favorit: Mariestads Prima Lager (nr 1389)

Läs mer

Rödbetsbiffar och pepparrotsyoghurt


Fredagsgott


Rödbetsbiffar och pepparrotsyoghurt Rödbetor är trevliga, fredagar är speciellt trevliga. Vilken bra kombination. Nytta med nöje. Några av betorna hamnar tillsammans med potatisen i ugnen....

Läs mer
Mathörnan

Lyxig strömmingslåda med skaldjur.



6 portioner 1 kg strömmingsfilé en klick smör 6-8 ansjovisfiléer 200g scampi- eller kräftstjärtar 1 dl Crème Fraiche 1 dl grädde 2 msk ströbröd salt, peppar Sätt ugnen på 200°. Smörj en...

Läs mer

En god efterrätt.

Räkpanna

Semlor

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof