SÅ HÄR BLIR STUDENTEN 2021


Josephine Gärdström 2021-04-21


Nu är det inte långt kvar till den stora dagen, nämligen studentavslutningen. Trots att de nuvarande restriktionerna självklart kvarstår under studentdagen har skolledningen kommit fram till olika lösningar för att vi studenter ska få en så bra dag som möjligt och som dessutom är så lik en riktig student som möjligt. Här nedan finns den information vi elever fick ta del av under mötet angående studenten nu i onsdags. Informationen presenterades av rektor Daniel Hellström samt administrativa chefen Maria Johansson. Planeringen är utformad efter de restriktioner som finns just nu.


Mösspåtagning: Det blir en klassvis mösspåtagning måndagen den 31 maj som varje klass planerar tillsammans med sin föreståndare. Där bör ett gemensamt beslut tas kring var och när tillställningen blir av. Finns intresset för att programrektorn ska komma för att hålla en ceremoni där mössan tas på är det upp till klassen själv att bjuda in personen i fråga till sin mösspåtagning. Arrangemanget med att rektorerna kommer anordnas alltså inte av skolan utan av respektive klass. Mösspåtagning och klassdagen ska genomföras utomhus.

 

Veckan innan studenten: Tyvärr finns inte möjligheterna för någon form av studentkamp som det brukar vara, detta för att det inte följer restriktionerna. Vill klassen anordna privata tillställningar sker det utanför skolan.

 

Poängjakt: Om en poängjakt mot förmodan blir av. Tänk på Corona läget just nu. Följ restriktionerna och bryt inte mot några lagar. Det finns elever som blivit kallade till rättegång i samband med poängjakten.

 

Tisdagen och onsdagen innan studenten: Varje klass får tid till att gå till biblioteket för att lämna in sina böcker. I samband med detta ska även datorerna lämnas in i aulan. Tider för detta presenteras längre fram. Dessutom kommer det finnas tillfälle för att skriva rester.

 

Torsdagen den 3:e juni: Dagen innan studenten är alla eleverna lediga för att få möjlighet till förberedelser inför den stora dagen.

 

STUDENTDAGEN: Det är varken tillåtet att tåga genom stan eller åka studentflak. Detta på grund av att det inte går att ansöka om tillstånd hos polisen när restriktionerna är som de är för tillfället. Det är helt enkelt inte tillåtet att vara fler än åtta personer vid dessa ankomster. Ambitionerna är såklart att trots detta ge oss en så normal student som det bara går. I nuläget kommer studentdagen se ut som den gjorde för ett år sedan.

Först och främst får du inte anlända till skolan i berusat tillstånd då polisen har rätt att neka dig att ens komma in i skolan. Vilket vore en tråkig start på dagen. Klasserna får under nästa vecka ett tidschema som bla innehåller tiden för det klassvisa utspringet. Dessa utspring sker i olika utgångar runt om skolan för att undvika folksamlingar. Utspring klassas inte som en allmän sammankomst! Om det blir som tänkt får två anhöriga komma och kolla på, de får stå bakom utplacerade plastband. Klasserna får under dagen även en och en halv timme tillsammans i tilldelat klassrum där det bla finns tid för stipendium utdelning och klassfotografering.

Därefter är det privata arrangemang som sker såsom klassvisa aktiviteter eller mottagningar hemma.

En fråga som kom på tal är om familj och släkt som är vaccinerade med båda sprutorna får komma till utspringet på sidan av de två anhöriga. Svaret på frågan är nej eftersom det är omöjligt för skolan och polisen att veta vilka som är vaccinerade eller inte.

Flera klasser kan inte heller blandas under studentdagen, det finns tydliga direktiv som pekar på att studentdagen bör ske så Corona säkert som det bara går. Vilket eleverna självklart måste respektera.

Betygen delas inte ut på studentdagen. Det får du istället hemskickat på posten efter några dagar.


Tipsa en vän     Skriv ut

Olika sätt att fira eller inte fira jul

Kalle Anka, julklappar och pepparkakor-
Vad måste finnas för att julstämningen ska infinna sig?
Aline själv firar inte jul men uppskattar decembermys ändå. 

Läs mer


Att vara företagare i juletid

Maria Redlund äger en salong i Enköping. Att vara företagare i Enköping är kul, då det är en stor sammanhållning i Enköping, alla företag hjä...

Läs mer

Hur mycket skinka äter svensken under julen? 


För många är julskinkan ett måste på julbordet.
Utan gris ingen jul. 
Men allt fler väljer andra alternativ. 

Läs mer


Mycket folk och härlig stämning på julmarknaden

En tradition för många är att åka på julmarknad för att känna in den rätta stämningen innan julen kommer. Det är ofta mycket folk och många...

Läs mer


Årets julklapp är en evenemangsbiljett

Jakob Grip gav sig ut i julhandeln strax före jul, innan de nya restriktionerna slagit till igen. 
 

Läs mer


Brända mandlar och julsång lockar i Sigtuna

Den 19:e december hölls den sista julmarknaden i Sigtuna för i år. Fyra söndagar i rad före jul har Sigtuna stad arrangerat julmarknad med bland annat torghandel,...

Läs mer


Oscar Sedin saknar något i de svenska jultraditionerna

Varför dricker vi inte eggnog?

I Sverige har vi väldigt många traditioner som julbord, Kalle Anka, Lucia mm. Men varför dricker vi inte eggnog under jul?  

Läs mer


Natten går tunga fjät på Westerlundska 

Efter ett år med distans har ljusets drottning kommit tillbaka. På Westerlundska gymnasiet var det klass SA19M som bjöd på sång i skolans korridorer.

Läs mer


Så bakas den äkta finska julen:

”Svenskar gör en amatör-variant som förstör känslan. Man ska göra på det gamla hederliga finska sättet”  

Den varma, söta doften av saffran och smör slår emot som en vägg när jag öppnar dörren och stiger in i hallen. Från köket ...

Läs mer

Julen uppskattas inte av alla


För många barn, ungdomar och vuxna är julledigheten den mest uppskattade högtiden på året. Man vill samla hela familjen, pynta hemma, äta, gott och för...

Läs mer


Lucia enligt Lucas 

Den 13:e december är en traditionsenlig dag för att skapa ett luciatåg och sjunga. Det är vanligast att se mindre barn runt om i olika skolor i landet sjunga...

Läs mer


Lucia spred ljus och glädje

Så här berättar lucian själv, Saga Borén i SA19M, om luciatåget som hennes klass genomförde på luciadagen. 

Läs mer


Snöbollskrig i skolan 

Den 20 december klockan 12:00 började det snöa i Enköping. Jakob och Lisa var ute och kände på den iskalla snön.

Läs mer


Festade för det nya namnet 


Programmet Handels- och administration har nu bytt namn till Försäljnings- och serviceprogrammet. Detta namnbyte uppmärksammades på Westerlundska gymnasiet med en stor releasefest i torsdags. 

Läs mer
- Vi skyddar den med blod, svett och tårar, säger Nova, Freja och Lina i NA19 som har tagit över ansvaret för samlingen av leksaker från Kinderägg.

Natureleverna samlar äggleksaker

Treorna på det naturvetenskapliga programmet på Westerlundska samlar på kinderäggleksaker.
Det har pågått i flera år och favoriterna är de hängande...

Läs mer


Så mycket spenderar eleverna på Coop

Eleverna på Westerlundska gymnasiet spenderar väldigt mycket pengar på Coop varje månad! Jakob Hammar spenderar minst 800kr på Coop varje månad.

-   ...

Läs mer
Läraren Kerstin Hansson och eleven Julio Donell presenterar det nya Försäljnings- och serviceprogrammet på Westerlundska gymnaiset. 

Nu händer det! Handelsprogrammet på Westerlundska gymnasiet ska ge sig in i en ny epok och blir det nya Försäljnings- och serviceprogrammet.

Det nya namnet speglar en uppdatering av programmets innehåll, där kurser i handel, försäljning och kundservice anpassas till de nya krav som uppstår bland annat till...

Läs mer


Öppet hus på Westerlundska 

Onsdag 17:e november slår Westerlundska gymnasiet upp sina portar för niondeklassare och deras föräldrar. Det var två år sedan sist. Förra året var...

Läs mer
På tisdagen lyftes kuben på plats på skolgården mellan samhällsprogrammet och ekonomiprogrammets lokaler.

Första kuben för mänskliga rättigheter på Westerlundska

Westerlundska gymnasiet har för första gången fått delta i kubenprogrammet för att uppmärksamma mänskliga rättigheter. Eleverna arbetar flitigt med fö...

Läs mer

Sparar pengar genom utmaning

Tre killar på Westerlundska gymnasiet sparar pengar genom  en tävling tillsammans som går ut på att de inte får köpa saker på Coop under en hel...

Läs mer
Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kalender

Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Blombud UF

Vad händer Westerlundska?
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Filip, Elwira, Lova , Daria, Nelton, Ella , Sonja, Lisa , Saga, Marika , Filippa, Tim , Wilmer, Maja , Jakob, Jakob, Evelina, Emir , Cecilia , Arvid , Lucas, Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Lisa, Linnea, Aline, Agnes, Ellen, Clara, Axel , Oliver , Maryam