Westerlundska gymnasiet

UF-företagen är fler än någonsin


Jakob Grip 2021-11-03

Filippa Dolk och Maryam Nabil Yousif SA19M driver ett företag som fotar och gör affischer.
Filippa Dolk och Maryam Nabil Yousif SA19M driver ett företag som fotar och gör affischer.

Benjamin Granath, Jakob Grip och Isac Öjetoft, SA19M, har ett företag som gör logotyper, fotar och filmar åt företag. 
Benjamin Granath, Jakob Grip och Isac Öjetoft, SA19M, har ett företag som gör logotyper, fotar och filmar åt företag. 

Treorna på Westerlundska gymnasiet är igång med sina UF-företag och de är fler än någonsin. Inom medieinriktningen på Samhällsprogrammet håller UF-företagen på med medieinriktade företag och de gör det som sitt gymnasiearbete.

På Samhällsvetenskapsprogrammet på Westerlundska är treorna i full gång med sina UF-företag. Inom medieinriktningen på Samhällsprogrammet var känslorna blandade när de fick höra att UF företagen skulle vara media inriktade eftersom vissa hade andra tankar och planer.

- Det är såklart lite av en besvikelse. Man vill ju ha lite mer möjligheter och det får man ju när man kan göra vilket slags företag man vill. Men däremot har man lärt sig mycket om media och skapande vilket är intressant eftersom det är det jag är intresserad av. Jag går ju trots allt media och tycker att det är kul att hålla på med sånt, säger Benjamin Granath som går i klassen SA19M på Westerlundska och som är med i företaget MediaSpetsen UF som håller på med att skapa logotyper åt företag, fotar och gör filmer till både företag och privatpersoner.

Eftersom eleverna på Samhällsvetenskapliga programmet med medieinriktning på Westerlundska har behövt anpassa sig till denna regel så har de flesta företag blivit ett företag med någon slags tjänst. Tjänsterna handlar ofta om någon slags marknadsföring, ofta till andra företag. Många håller på med foto och film. Kamerorna har varit vägen till mediaelevernas hjärtan under den större delen av deras tid på gymnasiet och nu när de får använda sina kunskaper i sina företag har det blivit en riktigt bra cocktail.

- På vårt företag fotar vi något och gör sedan affischer av fotografierna. Jag ser väldigt mycket fram emot att tjäna pengar och gå plus i mitt UF-företag. Jag gillar verkligen media och ser fram emot att utvecklas ännu mer under årets gång, säger Filippa Dolk ifrån UF företaget Your Design UF.

När man pratar med företagen är det blandade känslor om beslutet att UF-företagen ska vara företag med medieinriktning med det verkar som att de flesta har accepterat beslutet och till och med är nöjda nu i efterhand när företagen har dragit igång. Eleverna på SA19M berättar att de har kunnat utnyttjat sin kreativitet mycket och på så sätt fått ett bra företag som de ser fram emot att utveckla. 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Unga företagare satsar på aktier


UF företaget ”Aktiekalendern” vill nå ut till fler unga, speciellt tjejer, att börja med aktier . ”Jag tyckte tanken av att ingen tjej i klassen kunde något om...

Läs mer


Onebuying UF och Box-in UF
är månadens UF-företag 

Igår fick två av årets UF-företagare chansen att presentera sig på...

Läs mer
Många var intresserade av mässan.

UF-MÄSSA PÅ WGY

Läs mer
 

UF-Mässa 15 Februari

Krispig UF-Mässa

Den 15 februari är det Westerlundskas årliga UF-mässa. Mässan ä...

Läs mer

Bajssprejen gör succé

Succé på sociala medier
– DND, UF-årets populäraste företag på WGY

Nytt UF-företag tar bort bajslukt 

Nytt år, nya UF-företag 

UF-mässa sålde slut på alla produkter 

UF-företagen är fler än någonsin

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Fredag 29/3
Påsklovet startar
Lördag 30/3
Studentfesten , Plats Cinema
Tisdag 16/4
50 dagars
Torsdag 25/4
40 dagars
Måndag 6/5
30 dagars
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Mösspåtagning i skola
Bal på Haga slott
Söndag 26/5
10 dagars
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN
Söndag 9/6
EU-val

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Vera, Chris, Chris, Elton