Unga företagare satsar på aktier


Linn Sundling 2023-10-19


UF företaget ”Aktiekalendern” vill nå ut till fler unga, speciellt tjejer, att börja med aktier . ”Jag tyckte tanken av att ingen tjej i klassen kunde något om aktier var skrämmande” sa VD:n och även skaparen av det unika UF företaget, Tilde Petterson.

UF företaget ”Aktiekalendern” drivs av Vd:n Tilde Pettersson, ekonomiansvariga Malte Karlsson, markandsföringsansvariga Tyra Almcrantz och administratör Nicodemus Berghäll. Företaget är först i Sverige med den unika idén att göra en aktiekalender som hjälper ungdomar lära sig om aktier och ekonomi. Efter ett par motgångar i starten för UF företaget, börjar de nu komma i gång på riktigt och driver ett framgångsrikt UF företag.

- UF är något jag har varit taggad på redan sen jag började gymnasiet och idén om att göra en aktiekalender har jag tänkt på länge.

Hur kom ni på idén?

- Idén kommer ifrån en julkalender jag hade som yngre då min gudmor Anna Balksjö gjorde en egen julkalender som innehöll fakta om aktier och fonder. Varje lucka innehöll fakta och en uppgift som jag skulle utföra i en bok. Jag lärde mig snabbt att investera och hur viktigt det var för min framtid. Jag laddade ner Avanza app och insåg att investera är något som alla borde lära sig. Min gudmor började senare utbilda i ekonomikurser och jag fick upp ögonen för denna typ av utbildning. När jag började diskutera ekonomi med mina vänner så märke jag hur outbildade alla var, speciellt mina tjejvänner. Detta gjorde mig orolig för kvinnors jämställda framtid.

Hur kommer kalendern vara uppbyggd?

- Vi har bestämt oss för att skapa en kalender som innehåller snabba och enkla fakta om exempelvis fyra hinks principen, vad skillnaden på en aktie och fond är och varför man ska investera. Kalendern kommer innehålla en egen skrivyta där det kommer finnas möjlighet att skriva upp sina sparmål för månaden. Vi ska även få banken att hjälpa oss med en typ av ”bankens tips”, men det är önsketänkande just nu. Kalendern kommer även att visa månadens dagar som en vanlig kalender.

Riktar ni er mot någon specifik målgrupp?

- Ungdomar är dom vi kommer rikta oss åt, men främst kvinnor. Jag tycker att det är extra viktigt att få in kvinnor på börsen och det är de vi vill nå ut med denna kalender. För att kvinnor ska bli ekonomiskt självständiga behövs det att fler kvinnor lär sig om privatekonomi. Vi vill att fler kvinnor ska tycka ekonomi är kul.

Vad kommer de största svårigheterna vara med aktiekalendern?

- Jag tror de största svårigheterna kommer vara att göra ekonomi intressant för de som inte alls är intresserade. Vi försöker jobba på hur vi ska utveckla vår prototyp till en mer lockande produkt för de ointresserade. Det ska bli kul att få se om detta blir en succé.


Tipsa en vn Skriv ut



Unga företagare satsar på aktier


UF företaget ”Aktiekalendern” vill nå ut till fler unga, speciellt tjejer, att börja med aktier . ”Jag tyckte tanken av att ingen tjej i klassen kunde något om...

Läs mer


Onebuying UF och Box-in UF
är månadens UF-företag 

Igår fick två av årets UF-företagare chansen att presentera sig på...

Läs mer
Många var intresserade av mässan.

UF-MÄSSA PÅ WGY

Läs mer
 

UF-Mässa 15 Februari

Krispig UF-Mässa

Den 15 februari är det Westerlundskas årliga UF-mässa. Mässan ä...

Läs mer

Bajssprejen gör succé

Succé på sociala medier
– DND, UF-årets populäraste företag på WGY

Nytt UF-företag tar bort bajslukt 

Nytt år, nya UF-företag 

UF-mässa sålde slut på alla produkter 

UF-företagen är fler än någonsin

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 30/4
Valborg
Onsdag 1/5
Första maj
Fredag 3/5
Världsdagen för pressfriheten
Lördag 4/5
"May the Fourth be with you"
Tisdag 7/5
Brännbollsturnering
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton