Följ med in i Westerlundska skolkök


Axel Elmersjö 2024-04-12

Kökschefen Magnus Karlsson gillar allt med matlagning. Ingen råvara är den andra lik säger han. 
Bild:Axel Elmersjö
Kökschefen Magnus Karlsson gillar allt med matlagning. Ingen råvara är den andra lik säger han. 

WGYnytts Axel Elmersjö byter till arbetskläder för att få vistas i skolans kök. 
Bild:Axel Elmersjö
WGYnytts Axel Elmersjö byter till arbetskläder för att få vistas i skolans kök. 

Jag har varit en förmiddag i skolköket och fått en inblick i det välfungerande maskineriet. Från den doftande soppkokningen till bak stationen för konferenser och företag, skapar kökspersonalen en atmosfär av samarbete och skämt. Mitt möte med Magnus avslöjar också den hårda verkligheten bakom skolkökskritiken, matkvaliteten påverkas av så mycket mer än bara smaken. Genom att följa riktlinjerna från Livsmedelsverket strävar skolköket efter att ge eleverna näringsrik och balanserad mat, trots de utmaningar som långa köer och individuella smakpreferenser innebär. Trots de svårigheter som köket möter, lämnar jag upplevelsen både nöjd och med en nyfunnen respekt för den dagliga insatsen som görs för att ge eleverna en god måltid.


Jag kommer till ingången vid skolmatsalen och restaurangchefen Magnus Karlsson kommer och möter upp mig. Magnus är ganska stressad när jag möter honom. Köket har missat att de behöver göra 50 baguetter till elever. Det börjar med att jag får vänta ett tag då Magnus behöver lösa vilka som ska göra baguetterna.

Efter att det har lugnat ner sig lite, så tar Magnus mig till omklädningsrummet. Alla som ska vara i köket får inte ha sina vardagliga kläder, så jag behöver byta om. Jag byter byxor, tröja och får en liten hatt på mitt huvud. Nu när jag är klar och redo så möter jag upp Magnus igen. Det är en ganska hektisk tid i matsalen då lunchen görs i full fart. Idag ska det serveras soppa och pannkakor, en stor favorit hos eleverna. Det är en väldigt god lukt ifrån alla soppor som står och kokar. Det är broccoli- och löksoppa som ska serveras.

Jag börjar att gå runt i köket själv då Magnus har mycket att göra. Jag ser mig omkring och följer efter några anställda som häller upp den färdiga soppan. Sopporna är gjorda ifrån grunden och ger ifrån sig en väldigt god doft. All mat som görs i köket går också till de flesta äldreboende i kommunen. Magnus säger att de blir väldigt mycket att göra, så mycket mat i ett så litet kök som dom har. Det är därför Magnus har haft stort inflytande på bygget i nya skolan. Magnus har varit med att planera och rita det nya köket. Att Magnus har haft inflytande på nya bygget har gjort att nya skolköket kommer bli mycket bättre än vad det är idag. Han säger att man märker nu att skolan är gammal, lokalerna börjar att ge upp.

Det är inte bara till elever och äldreboende man jobbar till. Det finns en till station som egentligen inte har något att göra med skolan, utan denna station är en bakstation. Här bakar man till olika konferenser och företag. Så det finns en del att göra i köket på Westerlundska skolkök säger Magnus. Idag görs det hela 5000 pannkakor i köket i skolköket.

Vi som elever har alltid haft en åsikt gällande skolmaten som serveras i skolköket. Är den god eller inte?  Magnus Karlsson svarar på den stora kritiken. Han menar på att det inte är något fel på maten och det är vi som elever som bygger upp dom stora åsikterna. Om man är grundirriterad innan man tar maten, så kommer de bygga upp en negativ syn på maträtten. Denna irritation kan komma ifrån alla väldigt långa köer som kan förekomma vid lunchtiderna.

Skolköket har ett schema så de vet på ett ungefär antal elever som kommer en viss tid. Detta har inte följts och fler elever har kommit vid tider de inte ska komma. Det är lärarnas ansvar att släppa elever den tiden schemat säger att de ska sluta säger Magnus. Man förbereder mat till det antal elever som ska komma den tiden som schemat säger. När det kommer många mer än vad det egentligen ska göra så blir de problem. Mat är inte redo och köerna är långa. Ifall man står i kö länge så kommer man troligen få en negativ syn på maten.

Magnus säger att flera elever som har gått på Westerlundska, kommer tillbaka och säger att de hade fel om maten och tackar Magnus. Vi ska vara tacksamma för den maten vi får i skolan. Vi får gratis och näringsrik mat. Skolköket följer livsmedelsverket riklinjer, som ska göra att vi klarar skolgången. Det kan finnas fler skäl till att man inte tycker om maten.
- Det är svårt att alla ska bli nöjda med kryddningen säger Magnus. Man måste hitta en bra lösning med salt och andra kryddor, men när alla har olika smaklökar för kryddor så blir det väldigt svårt säger Magnus.

– Vi hade framme väldigt många kryddor innan, men detta gick inte då många hällde ut och förstörde, säger Magnus.

Detta gjorde att skolköket inte kunde ha framme kryddor längre på grund av kostnaden. Denna förmiddag har varit väldigt lärorik och jag lämnar skolköket väldigt nöjd och hungrig.

Bakgrund om kökschefen Magnus Karlsson:

Berätta om din yrkeserfarenhet:Har jobbat privat på olika restauranger. 35 yrkeserfarenheter mesta dels privat, 2016 började han jobba som kökschef.

Vad fick dig att intresserade dig av detta yrke? Gick restaurangprogrammet, tidig mat intresse, har alltid varit intresserad av kock yrket.

Vad har du gått för utbildning/ar? Restaurangutbildning och andra småutbildningar inom restaurangbranschen.

Vilka är dina arbetsuppgifter? Fördela arbete, inköp, fakturering, meny planering skola och ålderdomsorger. Stöttar alla under arbetsdagar, mycket planering, jag börjar kvart i sju och slutar kvart över tre.

Vilka utmaningarna har du i ditt yrke? 15 personer, få allt att fungera, gammalt kök. Har haft mycket inflytande till köket, ritat nya köket till nya skolan har gjort det större, vi behöver större kök.

Vad tycker du är roligt i ditt yrke? Kollegorna, matlagningen, jag är jägare och gillar allt med mat att göra.

Vad ger dig energi i ditt yrke? Intresset för matlagning, ingen råvara är den andra lik.


Tipsa en vn Skriv ut



I höst blir det SA22M som tar täten i arbetet med WGYnytt och nya medieelever ska lära sig redaktionsarbetet. <br /><br />

Glad sommar önskar redaktionen!

Nu går vi i redaktionen på sommarlov. Nästa läsår välkomnar vi ny energi i form av nya medieelever. Men nu tar vi i redaktionen ledigt och önskar er alla en...

Läs mer


Gamla skolan fick en sista kram 

Nu har de sista eleverna lämnat det gamla Westerlundska gymnasiet. 
Som en avskedsceremoni ställde alla elever i årskurs 1 och 2 upp sig i en ring runt skolbyggnaden, tog varandra...

Läs mer


Westerlundskas föredetta studenter

Så gick det för avgångseleverna 2014

Onsdagen den 5 juni äger studenten rum för årets avgångselever på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Men vad är planen efter? Ska de ut och resa? Ska de jobba?...

Läs mer


Hårda strider i studentkampen

NA21 vann studentkampen
- går först i årets studenttåg

Under måndagen avgjordes den prestigefyllda studentkampen där Westerlundskas avgångsklasser tävlar i brännboll. I år vann klass NA21 pris för bästa...

Läs mer

UF-galan 2024 - skolårets händelse

UF-Galan, som hölls den 13 maj, är ett tecken på en festlig avslutning av UF-projektet där sommarkänslorna började krypa in. Företag så som Sparbanken...

Läs mer
Neo Assadi SA21M och Lisa Faber NA21 blev vinnare av Frida &Ouml;stberg priset.

Unikt pris delas ut till Westerlundskas fotbollselever

Idag den 28onde maj har Westerlundskas NIU och LIU elever samlats för att ta del av årets prisutdelning av Frida Östbergs pris. Priset är unikt och delas bara ut här på...

Läs mer

Den årliga poängjakten på Westerlundska gymnasiet

De senaste åren har poängjakten på Westerlundska gymnasiet blivit en viktig tradition för studenterna. Att delta i poängjakten är frivilligt och de flesta åren...

Läs mer
(bilden är ej specifikt kopplad till det som skrivs i texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

Kulturer och affärsidéer möts på Westerlundska

Under en och en halv vecka har WGY haft besök av tio elever och två lärare från The Orchid School (TOS) i Pune, Indien. De har tillsammans med Försäljnings- och...

Läs mer


Debatt efter TV4:s granskning av SD:s trollfabriker

Vad ser egentligen Sverigedemokraterna som antidemokratiska budskap? 

I början av maj släppte Kalla fakta sin granskning av Sverigedemokraternas sedan tidigare misstänkta trollkonton och nätkrigare. Ulf Kristersson som är...

Läs mer


Strålande studenter på slottsbalen 

I fredags var det studentbal på Haga slott i Enköping.
Det berättade WGYnytt om då. 
Här kommer fler bilder från festligheterna.

Läs mer
Gustav Ahlqvist i SA21M ser fram emot god mat och att röka en cigarr.

Det vankas bal på slottet 


Nu är det dags för årets efterlängtade studentbal här i Enköping!

Läs mer


Lärarnas besök på nya skolan

Igår den 15 maj så var nya skolan öppen för lärarna. Restaurang- och livsmedelsprogrammet bjöd på snittar och alkoholfri bål. Det börjades med ett...

Läs mer
(bilden är ej specifikt kopplad till det som skrivs i texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

At Bredsand


This is my experience on the beautiful lakeside and the beach, here in Bredsands. I spent multiple nights walking with my friends on the shore. We went swimming twice in the lake, all of us splashing...

Läs mer
(bilden är ej specifikt kopplad till det som skrivs i texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

SWEDEN 

A mysterious journey, not knowing how and what the students, people and town would be like but still super excited, I packed my bags of enthusiasm and energy and left to explore the journey ahead of...

Läs mer
(bilden är ej specifikt kopplad till det som skrivs i texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

Embracing New Horizons: My Swedish High School Experience 

Walking through the corridors of a Swedish high school, I felt a blend of curiosity and excitement. It didn’t feel like an educational program; it was a fusion of two distinct worlds. As I...

Läs mer
(bilden är ej specifikt kopplad till det som skrivs i texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

Article for Westerlundska


Who are the better entrepreneurs, the Swedes or the Indians? An entrepreneur is, quite literally, a person who sets up a business or businesses, taking on financial risks in the hope of profit. While...

Läs mer
(Bilden har ingen specifik koppling till de som skrivit texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

Conversations and Culture

One could never have thought that in a simple group of 30 people, there could be so much to share, discuss and ultimately embrace. Yet, in the Entrepreneurship Program of Westlundska Gymnasium,...

Läs mer
(Bilden har ingen specifik koppling till de som skrivit texten)

BESÖK FRÅN INDIEN

Visit at Westerlundska 


Coming to Sweden and attending this program has been a dream of mine ever since I first learned about it at the Orchid School. From that moment, I couldn’t stop telling my friends how excited I...

Läs mer
Firande vid Carolina Rediviva.

Uppsalas heligaste högtid

Sista april, valborgsmässoafton eller valborg. Oavsett vad vi kallar det är det årets största studenthögtid i Uppsala, med picknick i Ekonomikumparken, mösspå...

Läs mer


Solförmörkelse - från solsken till mörker

Den 8 april 2024 återkom det sällsynta fenomenet i Nordamerika – den totala solförmörkelsen som endast är observerbar en gång per sekel.

Läs mer
Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton