Under onsdagen förra veckan fick skolans UF-företag första chansen att presentera sin affärsidé under rådgivarfrukosten som hölls i matsalen. Elever, lärare och representanter från potentiella investerare samlades för att lyssna på de nykomna företagen – och äta frukost.
Ung Företagsamhet är en kurs som för många innebär att grunda och driva ett eget företag. Poängen med rådgivarfrukosten var att ge företagen möjligheten att bilda kontakter och få rådgivning. Kim Eriksson från Sparbanken var en av många närvarande. Hennes uppgift är att vägleda och stötta eleverna i ekonomirelaterade frågor och enligt henne är frukosten väldigt viktig – inte minst som övning för den framtida företagsmässan där mycket står på spel. För Sparbanken är hjälpen de erbjuder ett slags samhällsengagemang och ett sätt att ge tillbaka till det lokala genom att inspirera till nya företag.
- Vi behöver fler företagare i samhället. Man behöver inte ha ett eget företag men man kan vara chef eller en driven anställd.
Eriksson har gjort det här under flera år och har därför stora förväntningar på UF-företagen. Hon beskriver kursen som en personlig resa för företagarna och säger att hon flera gånger sett elever gå från att vara mycket blyga till att bli självsäkra personer just på grund av UF. Hon vet av erfarenhet att alla elever utvecklas under kursens gång – lite eller mycket. Eriksson förklarar att detta är någonting hon gick miste om då hon själv inte drev UF-företag under sin gymnasietid – att det kunnat hjälpa med hennes självförtroende, att våga ta för sig, och att kunna samarbeta med andra.
- Vem vet, jag kanske skulle haft ett eget företag nu i stället för att jobba på banken om jag hade haft UF.
Ella Lagström från klass SA21M delar Erikssons åsikt om att det kan vara nyttigt och lärorikt att testa på att driva ett eget företag i skolan. Hon förklarar att hon ser fram emot att få mer insyn i hur företagandet går till och att Ung Företagsamhet hänger ihop med hennes framtidsdrömmar om att jobba inom marknadsföring – vilket hon gör i sitt UF-företag. Hon beskriver sig själv och sina företagskamrater som pyssliga och mode-intresserade personer som brinner för kvinnors rättigheter och att detta är orsaken till deras affärsidé. De ska nämligen tillverka handgjorda accessoarer av begagnade tyger och sälja dem tillsammans med informationskort kopplade till unga tjejers självförtroende.
- Vi ville jobba med någonting vi alla kunde känna igen oss i och därför valde vi självkänsla.
Däremot känner Lagström att hennes företag inte fick ut så mycket av rådgivarfrukosten och att den gjorde henne mindre taggad på UF.
- Det var inte så kul för man hade ingen produkt att visa än, utan det var mest bara prat.
Ytterligare en anledning att frukosten inte gick hem hos Lagström var att ingen rådgivare riktigt passade hennes företag. Däremot säger hon att det var spännande att få se de andra UF-företagen och att rådgivarfrukosten kanske var viktigare för dem.