Intervju med Mysteriet på Greveholm-Ivar

Bästa julkalendern!


Linnea Westerberg 2022-12-15


Julkalendrar har funnits med oss i flera år och har samlat många barnfamiljer framför tv:n. Det är delade åsikter angående vilken julkalender som faktiskt är den bästa. Utifrån en undersökning gjord i klass SA20M konstaterades det att Mysteriet på Greveholm (1996) var den mest omtyckta genom tiderna. WGY nytt har kontaktat Gustaf Åkerblom som spelar Ivar.

Mysteriet på Greveholm gick på tv 1996 och har varit mycket omtyckt sedan dess; även bland 2000-talets barn. Kalendern handlar om familjen Olsson som vill komma bort från sin lägenhet i stan. De hittar en annons i tidningen där det står ”hus uthyres” men de förväxlade huset med ett slott där det bor två spöken.

Konceptet med julkalendern spreds i Sverige under 1930-talet och riktades till barn. Den första adventskalendern sändes i Sveriges radio 1956, några år efter kom den första tv-sändningen.

WGY nytt har kontaktat Gustaf Åkerblom som spelade Ivar i Mysteriet på Greveholm (1996) för att få reda på mer om inspelningen av julkalendern. Hur gick det till att spela in på sommaren? och vilket är det bästa minnet?

Åkerblom berättar att det var aningen märkligt att spela in på sommaren eftersom det inte var någon julstämning.

- Ofta lade man ut lakan i diket som skulle se ut som snö och hade stora kranar med fejksnö som singlade ner från himlen, som vi ibland skulle fånga i munnen i serien (som man brukar), förklarar Åkerblom.

Hur var det att skådespela?

- Det var långa arbetsdagar för en 12-13 åring som jag var då. Men vi hade mycket kul också och att skådespela eller stå på scen var det bästa jag visste då. Att det skulle bli så pass populärt som det blev hade vi såklart ingen aning om. Vi gick bara till jobbet och hade kul!

Vad är ditt bästa minne från inspelningen?

- Det är nog när jag hade en go-kartjakt genom skogarna. Jag älskade att köra go-kart och fick nu ha en helt egen för mig själv en hel dag och bränna runt på vägarna.

Vidare berättar Åkerblom att det var rätt kallt eftersom det var luciaavsnittet och Ivar då hade ett lucianattlinne på sig efter att ha varit stjärngosse. Åkerblom berättar också att det var roligt att spela in scenerna med prinsessan Dioda som spelades in i en u-båt på ett museum i Malmö.

Vilken är din favorit julkalender genom tiderna?

- Greveholm såklart, säger Åkerblom och skrattar. Sedan tyckte jag om Trolltider och Sunes jul som liten.

Julkalendern Mysteriet på Greveholm (1996) finns att titta på SVT Öppet Arkiv. 


Tipsa en vän Skriv utWesterlundskas kuratorer delar ut uppmuntrande hjärtan och har utlyst en tävling. Första pris är 142 kronor i cafeterian. 
Westerlundskas kuratorer delar ut uppmuntrande hjärtan och har utlyst en tävling. Första pris är 142 kronor i cafeterian. 

Glad alla hjärtans dag!

Tisdag den 14 februari och alla hjärtans dag är här!
Idag uppmärksammar vi på skolan dem vi tycker om lite extra.

Läs mer


Street Feet är återigen tillbaka på Joar Blå för show!

”A Dancing Treasure”

Det har varit show-helg för dansarna på Street Feet och temat för årets...

Läs mer


WGY Nytt medverkar i Tiktok-trend

Vem är snyggast på Westerlundska?

Axel och Alfred från WGY Nytt tog sig an uppdraget att ta reda på vem som är...

Läs mer


Intervju med Mysteriet på Greveholm-Ivar

Bästa julkalendern!

Julkalendrar har funnits med oss i flera år och har samlat många barnfamiljer...

Läs mer

Granen håller ut även när julen dansas ut

Vilket program har bäst fester?

Saker om dina lärare du kanske inte visste!

Har ”Paradise Hotel” blivit ”PK Hotel”? – Så tycker eleverna på WGY

Sista FIFA-spelet

Axel testar: Musik

Fredagen den 24 mars 2023 - klockan 06:57
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir , Emir, Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris