Ramadan är i full gång 


Emma Toth 2024-03-28


Sedan ett par veckor pågår den muslimska högtiden ramadan vilket innebär att många muslimska elever på WGY varken äter eller dricker under skoldagarna. 

Ramadan firas av över en miljard muslimer runt om i världen och  är den heligaste och mest firade högtiden för muslimerna.  Denna tid innebär fasta, att man inte får äta eller dricka något från gryningentills det att solen går ner på kvällen. Man får inte heller röka eller ha sexuella förbindelser under tiden. Ramadan varar 29 till 30 dagar beroende på månkalendern. Iår slutar den efter solnedgången torsdag 9 april och då börjar festen Eid-al fitr 

Ramadan firas för att hedra när koranen först uppenbarades för profeten Muhammed. Men också för att känna på hur det är att leva som fattig och inte ta något förgivet.  

En elev på FordonsprogrammetWesterlundska som firar ramadan berättar  om hur han upplever ramadan och främst under skoltiden.  

Han säger att han firar ramadan för att känna av hur dom fattiga hade det förut och gör det genom att fasta en hel månad utan mat och dryck.  

Hur går det att fasta under skoltid?  

- De beror från person till person, men för mig spelar det ingen roll jag kan sitta vid andra personer medan dom äter. Jag gör judet för mitt eget bästa, inte för andra, säger eleven. 

Bir du tröttare och får mindre energi av det?  

- Ja asså käkar man inte under en viss tid så har man ju ingen energi, men grejen för mig är att jag försöker att inte tänka på det så mycket och så länge man har roligt går tiden fort tills man får äta igen.  

När bryter man fastan?  

- Fastan bryts när solen har gått ned, det brukar vara kring klockan 19:00. Då börjar man käka och dricka igen fram tills solen går upp, säger eleven på fordonsprogrammet. 

Hur avslutar man ramadan i slutet av månaden?  

- Dagen efter ramadan slutat firar man Eid. Då är det först lilla Eid som är ca 2-3 dagar, då brukar manäta massor med mat för att fira att fastan är klar.  En månad efter det är den stora Eid, i fyra dagar, träffar man släkt och vänner och äter god mat. Barnen brukar även få presenter, oftast i form av pengar, säger eleven. 

Jag tog även kontakt med en i matsalspersonalen och frågade hur dom anpassade skolmaten efter Ramadan. Då berättade han att det är mindre elever i matsalen som äter, men att dom trots det lagar lika mycket mat som vanligt. Maten som blir över sparar dom och serverar en annan dag, så det slängs ingen mat i onödan.  

 


Tipsa en vn Skriv ut





Dags för skolval

Idag den 25 april har Westerlundska gymnasiet EU-val på skolan där alla elever på samhällsprogrammet från en chans att göra sin röst hörd och att lära...

Läs mer


En årlig tradition av brännboll och gemenskap  

Under torsdagseftermiddagen hölls brännbollsturneringen SA-slaget. Denna...

Läs mer
Westerlundskas rektor, Daniel Hellström, uttalar sig om strejkvarslet.

Strejk avblåst 

Kommunal varslade om strejk i kommuner och regioner runt om i Sverige. Anledningarna till att man...

Läs mer


Nu har skatteåterbäringen kommit

Fick tillbaka över 10 000 kronor

Varje år under april månad så infaller skatteåterbäringen. Det...

Läs mer

Ny stadsdel vid Coop

WGY om den nya lagen att byta kön

"De läckte hela min identitet”

Påsken är här!

Varför är det inget påskbord i år?

Ramadan är i full gång 

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 30/4
Valborg
Onsdag 1/5
Första maj
Fredag 3/5
Världsdagen för pressfriheten
Lördag 4/5
"May the Fourth be with you"
Tisdag 7/5
Brännbollsturnering
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton